LewandowskiJarek Opublikowano 15 Października 2009 #1 Opublikowano 15 Października 2009 Wykonałem ogrzewanie wg załączonego schematu. Niestety nie działa to prawidłowo. Wygląda to tak jakby pompa nie miała siły pociągnąć tej instalacji. Robiłem próby zamykając poszczególne obwody ale to nie pomagało. Zwróćcie uwagę, że piec stoi w piwnicy a 3 m nad nim zainstalowana jest pompa 25/4. Zasilanie przed pompą gorące, kolektor (rozdzielacz letni), powrót zimny. Ta instalacja jest przeróbka poprzedniej, gdzie każdy obwód miał własna pompę i wszystko działało przy czym piec był na tej samej wysokości co pompa. Szkielet jest zrobiony z CU 28. Może Wam sie cos nasunie. Mi to wygląda na zbyt słabą pompę. Prosze o pomoc. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Października 2009 #2 Opublikowano 15 Października 2009 A gdzie schemat? i może jakieś zdjęcie tego rejonu gdzie pompa z zaznaczonymi kierunkami przepływu Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 15 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2009 Schemat załączam, zdjęcia teraz nie mam jak zrobić. Powierzchnia domu: ob1 100 m2 parter 9 grzejników, ob2 100 m2 piętro 9 grzejników, ob3 dwie łazienki 2 grzejniki. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Października 2009 #4 Opublikowano 15 Października 2009 Sprawdź zawór czterodrożny czy prawidłowo zamontowany a jak tak to otwórz go maksymalnie i sprawdź wtedy. napisz jaki to zawór i sprawdź konfigurację. Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 15 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 15 Października 2009 Jest to zawór Womix MIX 4 w konfiguracji fabrycznej zgodnie z załączonym obrazkiem. Sprawdzę w domu co bedzie po ustawieniu 0 na mieszaczu. Wtedy w zasadzie pompa powinna mieszać wodę tylko w grzejnikach wyłaczając kocioł. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Października 2009 #6 Opublikowano 15 Października 2009 Sprawdź też pompę czy w ogóle działa. Pompa może być przyczyną niedogrzewania (za mała ilość pompowanego czynnika grzejnego) ale zasilanie , pompa rozdzielacz powinny mieć tą samą temperaturę. A tu wygląda, gdyby zawór czterodrożny działał prawidłowo, że pompa w ogóle nie tłoczy czynnika. Cytuj
a-w Opublikowano 15 Października 2009 #7 Opublikowano 15 Października 2009 chciałem to szybciej napisać,może wogóle nie chodzi? :huh: Cytuj
LewandowskiJarek Opublikowano 16 Października 2009 Autor #8 Opublikowano 16 Października 2009 Ale się uśmiejecie. :huh: Przyczyną problemu był brudny filtr przed pompą. Po wyczyszczeniu wszystko zaczęło działać tak jak działać powinno. Jedna pompa 25/4 wystarczy na te 3 obiegi i wysokości nie są przeszkodą. uff!! ;) Dzięki Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 16 Października 2009 #9 Opublikowano 16 Października 2009 No tak a na schemacie tego ważnego elementu nie było. :huh: A już chciałeś wymieniać pompę. Jeśli filtr sie zapchał to w najbliższym czasie należy spodziewać się,że znowu się zabrudzi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi