Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwne Odgłosy W Instalacji Co

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Uruchomiam co jakiś czas CO żeby podgrzać trochę w domu.

Jeżeli zawór 4d mam ustawiony w pozycji środkowej to jest okej - jeżeli zmniejszam temp na grzejniki a zwiększam na powrót to od razu słychać takie bulgotanie, syczenie i stuki... jakby ktoś spuszczał wodę w kiblu...

Myślałem że to powietrze - odpowietrzyłem grzejniki , ale jeden w łazience który jest najwyżej (niżej niż naczynie przelewowe na strychu) cały czas wydaje dźwięki - coś w nim "pyka" i słychać wodę - jest prawie cały ciepły, tylko na górze ostatni szczebelek jest zimny.

Najbardziej jednak niepokoją mnie te dźwięki w kotłowni - zostawiłem tak na całą noc i dzisiaj jakby już mniej było słychać.

Co może powodować takie odgłosy - powietrze ?

Czy po odpowietrzaniu uzupełniać wodę w układzie CO ?

Obecnie na piecu mam 60st - na grzejniki 45 a powrót 40...

Na wszystkich grzejnikach mam takie małe zawory termostatyczne HERZ (oprócz garażu i łazienki).

Najdziwniejsze jest to, że w pokoju na dużych grzejnikach nawet jak ustawie termostat na 2 to grzejnik jest bardzo gorący... - Na mniejszym grzejniku wszystko jest okej - jak jest na 2 to jest letni.

Grzejniki to Kermi dwu płytowe...

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Opublikowano

No wydaje mi się że po drodze do grzejnika wszystko jest szczelne - nie zauważyłem żadnego wycieku ani nic takiego - najgorzej to te stukanie i przelewanie słychać w kotłowni koło pompy co po ruszeniu zaworu 4d...

PozDr.

Opublikowano

działo się podobnie u mnie,mając za nisko naczynie wyrównawcze, dałem je metr wyżej i dodatkowo podniosłem pion i zamontowałem na końcu odpowietrznik,teraz OK

Opublikowano

Właśnie tego się obawiałem... u mnie naczynia wyżej już się nie podniesie, ale górna czśęć drabinki w łazience jest niżej od naczynia o jakieś 30cm. Drabinki też nie obniżę na dół bo już nie ma jak.

Czy te wszystkie objawy w kotłowni i z tym grzejnikiem w łazience to wina tego że naczynie za nisko ?

PozDrawiam.

Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego wątku i dlatego dopnę się tutaj do tego tematu..

Chodzi o to że głowice które mam nie reagują - tzn. jak ustawie n 2 to są strasznie gorące tak samo jak na 5, dopiero jak ustawie na 1 to są zimne.. bez sensu

Posiadam takie grzejniki:KERMI

oraz takie głowice :HERZ

Czy to jest dobrze dobrane ??

Opublikowano

Po dzisiejszej nocy doszedłem do wniosku że chyba winny jest ten zawór 4d.

Jak jest ustawiony na połowę skali to wtedy ten hałas w rurach w kotłowni jest bardzo nie wielki - ale jeżeli chcę dać mniej na grzejniki to rośnie to trzaskanie i syczenie...

Czym to może być spowodowane ?

A grzejnik w łazience cały czas wydaje odgłos przelewania wody , niezależnie od ustawienia 4d - jest tylko prawa strona drabinki ciepła a reszta zimne jak lód... odpowietrzam go co 30 min. a powietrze i tak od nowa się w nim zbiera.

Co do głowic to jak byłem wczoraj w sklepie to powiedzieli że muszą działać... a jednak nie reagują w ogóle...

No cóż - śrubuję z innymi głowicami, ale najgorzej to z tym hałasem w kotłowni - boje się że coś się od tego uszkodzi...

P.S>

Czy po takim odpowietrzaniu ciągłym trzeba dolać wody do instalacji ??

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

No ale czy po tych wczorajszych odpowietrzeniach drabinki w łazience muszę dolewać wody do CO ??

Boje się żeby nic tam się nie uszkodziło....

Acha - i w ogóle to jak odpowietrzać ? - hydraulik radził mi żebym poodkręcał głowice na grzejnikach i odpowietrzał je kilka minut po tym jak pompa CO przestanie pracować...

Obecnie pompa pracuje na drugim biegu i nie wiem czy żeby sięlepiej odpowietrzało ustawić ją na 3 bieg ??

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

Opublikowano

Witam

Zrobiłem tak jak radził kolega Guitar i poodkręcałem zawór 4d i głowice na grzejnikach... No i po jakimś czasie odpowietrzyłem grzejnik w łazience i zacząłem eksperymentować z zaworem 4d - zamknąłem go i o dziwo nie było już bulgotania.

Zauważyłem niestety jedną rzecz - jeżeli zaczynam przykręcać termostaty (które i tak nie reagują w ogóle) to grzejnik w łazience zapowietrza się znowu i w kotłowni zaczyna być coś słychać - nie tak intensywnie jak ostatnio ale słychać...

O co może chodzić ?? Złe głowice ? - i skąd to powietrze w grzejniku łazienkowym jak nic nie kapie...

Podłogówka chodzi - wydaje mi się tak jak powinna - głowice na powrocie reagują na zmiany.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...