Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Ostatnie tygodnie spędziłem na „edukowaniu się” z zakresu wyboru pieca i doboru mocy, ale wciąż mam wątpliwości co do słuszności wyboru.

Mam do ogrzania powierzchnię 148 m2, wszędzie jest podłogówka, dwa rozdzielacze parter i piętro. Dodatkowo dogrzewany garaż 35 m2 (również podłogówka). 

Wynik ze strony ciepłowłaściwe wynosi 6,1kW. Dom ocieplony styropianem grafitowym 20 cm, podłogi 17 cm, a poddasze 25 cm piany, do tego okna trzyszybowe.

Wstępnie wybrałem piec Buderus model GB072v2 14kW lub GB122i 15kW. Oba piece mają niską modulację. Niestety hydraulik, który montuje mi instalację poddał w wątpliwość ten wybór, powiedział, że Buderus ma słaby serwis i dostępność części, że tej firmy kotły były popularne kilka lat temu, ale marka się zepsuła, czy to prawda? Interesuje mnie serwis z okolic Warszawy.

Poleca natomiast Vaillanta model ecoTec plus 236. Piec ten ma wysoką modulację, powyżej 5 kw, więc chyba go sobie odpuszczę. Co myślicie o modelu VC 15CS/1-5. Modulacja minimalna 2.8 kw. 

Czy Vaillant jest lepszym wyborem niż Buderus?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Vaillant jest droższy od Termetu, ale jestem w stanie ten koszt ponieść, zależy mi na dobrym piecu. Oba piece widzę, że mają podobną moc minimalną. Hydraulik również wspominał o Termecie mówiąc, że jest to bardziej budżetowy piec, myślisz, że nie ma sensu dopłacać do Vaillanta? Czy oba piece pracują podobnie, podobne są konstrukcyjnie? A może coś przemawia za Termetem? Niestety jestem laikiem w tych sprawach, a chciałbym wybrać jak najlepszy piec w średnim budżecie.

Opublikowano

Skupmy się zatem na tych dwóch piecach, Termecie i Vaillancie. Moc mają zbliżoną, ale zastanawia mnie, który jest lepszy konstrukcyjnie i ma lepsze sterowanie? Warto dopłacać 2 tys. do Vaillanta?

Opublikowano

Trochę poczytałem forum i wstępnie skłaniam się do Termeta Gold 25kw. Z tego co wyczytałem termet 25 kw ma mniejszą moc minimalną niż 20kw:

Termet Gold 25 

- 50/30C - 2.8-24.5kw

-80/60C. - 3.0-27kw

oraz większy wymiennik niż 20kw, co mam nadzieję przełoży się na ekonomię.

Zasobnik Termica 120L. Czy to dobry wybór? Dla trzech osób w porywach do czterech. 

Jaki do tego dobrać sterownik? Panel sterowania w salonie do tego czujnik temperatury wyprowadzony na północ.

Opublikowano

Kotły termeta współpracują ze sterownikami pokojowymi on/off lub open therm.

Te drugie są lepsze, mają więcej możliwości - opisy co mogą masz na stronie firmowej termetu

System open therm niby jest uniwersalny dla wielu kotłów , ale nie wszystkie sterownik OT pracują z termetem

Opublikowano
18 godzin temu, Marcin-zac napisał:

Zasobnik Termica 120L. Czy to dobry wybór? Dla trzech osób w porywach do czterech.

Indywidualnie według potrzeb.

Ja osobiście wolałbym większy i grzać do niższych temperatur co przy kondensacie jest na plus. W razie konieczności (najazdu gości) tez będzie z korzyścią.

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał:

Kotły termeta współpracują ze sterownikami pokojowymi on/off lub open therm.

Te drugie są lepsze, mają więcej możliwości - opisy co mogą masz na stronie firmowej termetu

System open therm niby jest uniwersalny dla wielu kotłów , ale nie wszystkie sterownik OT pracują z termetem

Czy sterownik TERMET ST-2801 byłby dobrym rozwiązaniem?

Opublikowano

Dziękuję.

Pozostaje jeszcze dobrać zbiornik 120-130L. Początkowo myślałem o Termice 120 ze stali, ale widzę że Termet też ma zasobniki model SG 120 z warstwą emaili ceramicznej oraz UTS 130 ze stali nierdzewnej.

Który z tych trzech zbiorników byłby najlepszy?

Opublikowano

Jak to jest z modulacją kotła Termet Gold Plus 20 i 25?

Niby oba kotły mają podana w ulotce moc minimalną dla 50/30C:

20 kw - 3.4 kw

25 kw - 2.8 kw

ale jak się wczytałem w instrukcję to ta moc jest podana dla kotła bez komina?

Dla kolanka + 3m komina moc minimalna jest już inna:

20 kw- 3.1 kw

25 kw - 4.3 kw,

a to już dużo zmienia, i wychodzi mi że lepiej wziąć kocioł 20 kw, mam rację?

0442E00E-5C1F-4EB9-85D1-CB327324D132.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie ponownie. Od miesiąca czekam na Termet Gold Plus 20, niestety pieca wciąż nie ma. Instalator poleca w zamian Termet Silver 20, który jest dostępny.

Jaka jest różnica pomiędzy tymi piecami? Porównywałem dane techniczne tych dwóch modeli, jedyną różnicą jaka rzuciła mi się w oczy to zastosowanie palnika Bluejet w Goldzie. Oba modele mają wymienniki ze stali nierdzewnej, z tym że Gold ma aluminiowe drzwiczki.

Czy warto czekać na Golda? 

• 4 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam , jestem nowym posiadaczem pieca gazowego kondensacyjnego buderus . Mam nadzieję że pomożecie byłbym wdzięczny. Posiadam ogrzewanie podłogowe ( parter) oraz grzejnikowe (piętro) problem polega na tym że jak załączy się pompka od podłogowego to piec nie daje ciepla na grzejniki na górze a jak się pompka wyłączy od razu idzie cieplo .. Raczej to nienormalne więc sądzę że majster dal ciała., ale może se mylę . z góry dziękuję za pomoc 

Opublikowano

Nie wszystkie instalacje wymagają sprzęgła za kotłem.

Wystarczy trochę poustawiać pompy zarówno tą w kotle jak i te na odbiory.

Sprzęgło to kolejne YETI w instalacjach hydraulicznych lub "dupochron" pseudo hydraulika.

Opublikowano
20 godzin temu, Pablo25 napisał(a):

Witam , jestem nowym posiadaczem pieca gazowego kondensacyjnego buderus . Mam nadzieję że pomożecie byłbym wdzięczny. Posiadam ogrzewanie podłogowe ( parter) oraz grzejnikowe (piętro) problem polega na tym że jak załączy się pompka od podłogowego to piec nie daje ciepla na grzejniki na górze a jak się pompka wyłączy od razu idzie cieplo .. Raczej to nienormalne więc sądzę że majster dal ciała., ale może se mylę . z góry dziękuję za pomoc 

Ustaw pompe od podlogowki na niższy bieg.A najlepiej narysuj schemat tej instalacji.

Opublikowano
W dniu 22.10.2022 o 12:12, sambor napisał(a):

Nie wszystkie instalacje wymagają sprzęgła za kotłem.

Wystarczy trochę poustawiać pompy zarówno tą w kotle jak i te na odbiory.

Owszem, ale taki układ wymaga sporej wiedzy hydraulika i czasu na prawidłowe wyregulowanie, a dzisiaj czas to pieniądz więc łatwiej rozbić układ na sprzęgło plus dwa obiegi.

Ale oczywiście da się to zrobić bez sprzęgła i na jednym obiegu, zresztą sam mam tak właśnie zrobione 🙂