Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jak w temacie w garażu od dłuższego czasu widzę mokra.plame na betonie. Na początku była mała, średnica może 20-30cm po pół roku 60-70cm.

Pytanie czy są jakieś metody domowe, żeby to uszczelnić?

Najprostszą to skuć ta okolice i znaleźć przeciek ale to sporo syfu będzie.

Czy są jakieś materiały, grunty które wstrzykuje się we wcześniej wywiercone otwory i to uszczelnia dane.miejsce?

Edytowane przez Ryszard
Poprawiono tytuł
Opublikowano

Metod jest wiele ale wszystkie skuteczne to dużo pracy i bałaganu.
Najprostsza jaka możesz wykonać samodzielnie to podciąć ścianę na wylot w okolicach mokrej plamy i wsunąć izolacje tak by wystawala po 30-50cm na strone od plamy.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Domyślam się. Gdybyś miał na ścianie nie pisałbym o przerwanej izolacji poziomej.
Chyba że piętrze masz basen lub łazienkę gdzie woda się leje po podłodze godzinami.

Opublikowano

Sprawdź materiały podobne do tego https://abc-izolacje.pl/jak-osuszyc-mury-i-raz-na-zawsze-pozbyc-sie-wilgoci/

Ale to stosuje się  na ściany, żeby nie zaciągały z gruntu wilgoci. Może też zadziała na podłogę, ale to by trzeba ustalić

Opublikowano

Taki materiał jest dobry tam gdzie woda stoi. Tu zaciąga z fundamentu na mur. Nie pomoże izolacja pionowa z zewnątrz i od środka gdy poziom wód gruntowych jest wysokim. Tu trzeba poprawić izolacje pozioma. Można wykuć/wyciąć ścianę na wylot na odcinku 1m położyć izolacje i zamurować lub zastosować chemię.

Opublikowano

Możesz wrzucić zdjęcie tej plamy?

Opublikowano

Jaki jest poziom wylewki w garażu wobec gruntu na zewnątrz?
Jaki masz aktualnie poziom wód gruntowych.
Wczoraj coś źle zrozumiałem cały czas. Miałem na myśli wilgosc która ci wchodzi z fundamentu na ścianę. A ty masz to na podłodze.

Opublikowano

Uuuu czy nie ma tam rury z wodą?
Gdyby to były wody gruntowe to miałbyś mokrą opaskę do okola. A tak masz tylko w tym konkretnym miejscu.

Jaka jest różnica pomiędzy gruntem a podłoga?

Opublikowano

Przy wysokim poziomie wód gruntowych zawsze podsiąkanie zaczyna się w jakimś słabym miejscu, potem się powiększa. Wycinać czy  kopać w tym miejscu nie radzę bo można zrobić basen ( przynajmniej w mokrym roku). Lepiej zrobić drenaż koło garażu, ale jak będzie sucho. Mam podobnie w piwnicy jak jest mokry rok ( wysoki poziom wód gruntowych) - przy wejściu do piwnicy woda na 1,5 sztycha łopaty. Można też studzienkę drenarską z pompą na odpowiednim poziomie zrobić by obniżała poziom wód wokół do określonego lustra wody. Tylko nie za głęboko bo efekt może być odwrotny. Trzeba sprawdzić na jakim poziomie jest lustro wody w okolicy garażu, teraz i jak jest sucho ( kopiąc jakiś dołek). Wtedy jest jakiś punkt odniesienia co do wysokości lustra wody i późniejszych działań. Te 0,5 m o którym piszesz może okazać się zbyt optymistyczne - trzeba sprawdzić.

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Przerwanie izolacji poziomej w garazu
Opublikowano

A ja sobie z czymś takim poradziłem inaczej . Właśnie przekułem posadzkę , potem podkop i stare wiadro po farbie z dziurami do okoła w wykop . Teraz woda jak sie zbiera to w wiadrze i można wypompować pompa do ścieków w razie czego . Jak jest jakiś spad gruntu to ewentualnie można wsadzić w wiadro kawałek rurki ściekowej i wyprowadzić poza garaż ze spadem . Generalnie z wodą sie nie wygra beż totalnego rujnowania podłogi . Jeśli to by było pomieszczenie mieszkalne to jedyny ratunek to tzw . wannowanie .czyli skuwanie części tynków do wymaganej wysokości razem z podłoga a następnie tynkowanie i wylewanie posadzki specjalnymi zaprawami ( robi sie to jednocześnie aby nie było szczelin technologicznych ) Metoda generalnie do renowacji pomieszczeń poniżej gruntu ( suteryny)

Inny sposób to obniżenie wód gruntowych wokół budynku przez wykonanie drenażu wokół budynku  z odpompowaniem  lub grawitacyjnego w zależności od ukształtowania terenu .

• Zgadzam się 1