Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Godziny już przesiedziałem na Waszym forum, youtubach, stronach sklepów internetowych itd.  i nadszedł czas na założenie tematu.

Potrzebuję wybrać dla rodziców kocioł na pellet, będą wymieniać starego kopciucha.

Nie proście mnie o wyliczenia z cieplowlasciwie, ponieważ dom rodziców to mieszanka różnych materiałów, ścian murowanych, drewnianych, w części ocieplony styropianem, w części watą. Wprowadziłem tam moje dane, w większości były pewnie bardzo niedokładne, wyszło mi 8,3kW ale trzeba wziąć na ten wynik bardzo dużą poprawkę i dlatego szukam kotła o mocy 10-12kW.

Wybierając kocioł patrzyłem również na certyfikaty Ecodesign i wszystkie podane kotły mają cząstki stała <20mg/m³, więc rodzice mogą liczyć od 1 lipca na zwrot 45% z czystego powietrza.

Kryterium był też komin, będzie wkład ale max co możemy włożyć, będzie i tak potrzebne frezowanie, to kwasówka 150mm około 6m wysokości. Część kotłów odrzuciłem, ponieważ miały czopuch 160mm i miałbym problem z odbiorem kominiarza, ponieważ zabronione są redukcje średnicy komina za czopuchem. 

Do ogrzania jest 90m2 (7 grzejników panelowych) + CWU jakieś 120-140 litrów. Generalnie jest mały wybór kotłów 10kW bo taki byłby chyba najlepszy, dlatego biorę pod uwagę również 12kW.

Oto moje wybory, bardzo proszę o porady i argumenty za/przeciw wybranymi modelami:

Defro Smart Ekopell 12kW

Lazar SmartFire 11kW

Pereko KSP Spark 12kW

Stalmark Pelled Vegas 10kW

Tekla Draco Bio Compact F II 12kw

Tekla Drako Bio Compact F II GP (ma wbudowany cały układ hydrauliczny)

Kostrzewa Pellets EEI 12kW

Kostrzewa Mini Bio NE 10kW

Osobiści najbardziej jestem za Stalmarkiem i Teklami ale proszę Was o porady do Wy byście kupili.

Ostatecznie możemy wziąć pod uwagę kotły z cząstkami stałymi >20 i liczyś na dopłatę 30% ale wtedy musiałby to być kociołek naprawdę sprawdzony, polecany, niezawodny i też tani, aby zrównoważyć mniejszą dopłatę i najlepiej 10kW z czopuchem max 15cm.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i wszystkie rady. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Laguna Edilkamin. 

Opublikowano

Moim zdaniem jak jest możliwość to GAZ

Opublikowano

Laguna to 18kw i bardzo droga. Gazu brak.

Czekam na inne propozycje.

Opublikowano

Ja mam Tekle bez Gp jak go kupowałem to był najtańszy wśród konkurencji. Po 2.5 roku i spaleniu 4 ton pelletu wymieniłem rurę elastyczną i ślimak w zasobniku. Trochę się bawiłem z ustawieniami ale już ogarnołem. Ogólnie polecam. Nie wiem ile teraz kosztuję.

Opublikowano

Właśnie podłączyłem Pereko qmpl 12kw ze sterownikiem mini ster pid na powiechsznie 120 m i jestem po pierwszej próbie palenia.Moje pierwsze wrażenie jest takie ,że jestem zachwycony,a jak będzie w sezonie to się okaże.Bardzo mało jest w necie i na forum o tych piecach ale to chyba znaczy że użytkownicy nie mają z nimi problemów.No i cena dobra.Pozdrawiam

Opublikowano

Skamp-PV 15 Pellet (kocioł z możliwością spalania ekogroszku po niewielkiej "modyfikacji")

Ferroli Biopellet Pro

Opublikowano (edytowane)

Skamp odpada, bo czas oczekiwania w Sekom to ponad 2 miesiące. 

O Ferroli słyszałem, cena dobra, dopłatą tylko 30%, czym ten kocioł aż tak się wyróżnia i jest lepszy od podanych przeze mnie propozycji?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Ferroli to prosta, sprawdzona konstrukcja, palnik wrzutkowy no i cena "atrakcyjna".

Opublikowano

Wcześniej chciałem kupić Ferroli ,ale jak poczytałem jakie użytkownicy mają problemy to mi przeszło

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Cały czas mam na myśli wersje Pro nie Premium.

Opublikowano

Ok niech wybierze.Do wyboru jest dużo kotłów.

Opublikowano (edytowane)

A co Ty byś zaproponował?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Jak ja chciałem kupić kocioł to pół roku śledziłem forum i doszedłem do wniosku ,że najlepszy kocioł to prosta konstrukcja bez bajerów typu palnik samoczyszczący itp.ponieważ po jakimś czasie zatrzynają się problemy.Dużo jest na forum o takich problemach ,dlatego wybór padł na kociołek pereko qmpl 12kw .i pierwsze moje wrażenia są super.No ale wybór należy do Ciebie .Jak chcesz się dowiedzieć o jakimś kotle to wpisz w szukaj na forum i poczytaj.

Edytowane przez lenas1
Opublikowano

Do wyboru doszedł jeszcze 

Metal Fach Slim pellet mini

Co sądzicie o tym kotle, jak sprawują się palniki tej firmy ?

Opublikowano

Jeszcze kocioł Kamen Perfekt Bio 10kW biorę pod uwagę.

Jeśli nikt nie chce doradzić co kupić to chociaż napiszcie co Wy macie u siebie i czy jesteście zadowoleni czy nie.

Opublikowano (edytowane)

TechnixPel zawsze jest w nim opcja zejścia do palenia ekogroszkiem

Model na pelet warto wybrać w zależności od instalacji z Argos Plus Pelet 3pompy, zawór,pogodowe, kolorowy wyświetlacz, internet 

albo Argos Maxv2 na 2zawory, 5pomp z dużym kolorowym wyświetlaczem, pogodowe, zapalarka auto dla trybu pelet i węgiel.

Argos Plus Pelet poleciłbym w miejsce podstawowego Blacka, jego bym zostawił dla osób starszych bądź gdy kocioł sama kobieta obsługuje.

palnik bardzo dobrze spala dedykowany pellet A1, ale nie pogardzi i nie ma kłopotu ze spalaniem tańszych no-name, ze względu na żeliwną komore powietrzna nic mu tez nie zrobi pelet z mdf w przeciwieństwie do typowych stalówek..

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Witam jeszcze raz

Ostatecznie biorąc pod uwagę miejsce w kotłowni oraz program czyste powietrze do wyboru zostały 2 modele:

Defro Gamma 10kW

Proszę o Wasze uwagi co byście bardziej polecili.

Proszę nie proponować innych modeli bo tylko te dwa są dla mnie szybko dostępne i muszę wybrać między nimi dwoma.

Dzięki

Opublikowano

Kolego szybko dostępne są prawie wszyskie kotły ,zamawiasz i za dwa dni masz .Ja tak zrobiłem.Ale to Ty musisz wybrać kocioł .

Gość berthold61
Opublikowano

Jeszcze masz Zębiec Agat , też fajny kociołek , ja mam taki ale w wersji ekogroszkowej .

Opublikowano

Kocioł kupiony.

Proszę o radę jakiej firmy kupić bojler CWU około 140l oraz bufor jakieś 200-300l. Czy faktycznie bufory są wszystkie nieemaliowane i wtedy woda c.o. musi być zdemineralizowana? Tak przynajmniej przeczytałem w opisie kilku buforów.

Opublikowano
W dniu 7.07.2021 o 16:44, kondud napisał:

Witam jeszcze raz

Ostatecznie biorąc pod uwagę miejsce w kotłowni oraz program czyste powietrze do wyboru zostały 2 modele:

Defro Gamma 10kW

Proszę o Wasze uwagi co byście bardziej polecili.

Proszę nie proponować innych modeli bo tylko te dwa są dla mnie szybko dostępne i muszę wybrać między nimi dwoma.

Dzięki

Też stałem przed tym wyborem. Tekla dobry kocioł, firma i serwis. Ja go nie wybrałem, bo zbyt duży do mojej kotłowni i moc 12kw. 

Rozważ Sas bio compact 10 kw, jakoś Defro w mojej okolicy nie ma dobrych notowań. Z racji, że obecnie od wielu lat ja i moi rodzice użytkujemy kotły Stalmark (bezawaryjne), postawiłem na Stalmark Ekosilver 10 kw on też ma emisję cząstek poniżej 20.

Z przedstawionych przez Ciebie, to brałbym Teklę. Sprawdź tylko bo wydaje mi się, że te kotły, które wskazujesz nie mają emisji cząstek poniżej 20.

Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty