Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za informacje:)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy przechodząc na gaz z ekogroszku jakoś specjalnie czyściliście komin przed montażem wkładu? Mam wkład stalowy do ekogroszku póki co - nie wiem czy starczy go wyciągnąć czy trzeba też czyścić komin bez tego wkładu, czy zastosować jakiś inny podwójny wkład do spalin i zasysania powietrza - mogę tez wykorzystać drugi szyb komina ten wentylacyjny bo pewno czysty ale idzie tez do łazienki i chyba to nie bardzo by było zgodne z przepisami.. 

Opublikowano

No, zawsze warto wymiesc komin. 

Najpierw wkład , potem demontaż jeśli ma być założony kocioł kondensacyjny bo do takiego potrzeba rur podwójnych czyli dwa w jednym , do wyrzutu spalin i zasysania powietrza. Po demontażu starej rury, wyczyścić sam przewód. Pracy niewiele a świadomość że się to zrobiło tak jak powinno, bezcenna.

Wykorzystaj przewód, który obecnie używasz. Można reż zastosować wyrzut boczny jeśli kocioł będzie w innym miejscu , gdzie brak dostępu do jakiegoś wolnego przewodu.

Opublikowano

Witam.

A co możecie mi zaproponować jaki kocioł na gaz ziemny przy takim uklładzie:

Dom jednorodzinny dwupiętrowy 240m2

12,4kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)

22 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU)

Instalacja c.o: Grzejniki aluminiowe +  podłogówka 50%/50%, zasobnik CWU 300 l Galmet( 2 spięte weżownice 2,5m2)

Szukam coś może VAILLANTa lub SAUNIER DUVAL ?

Czy warto iść w takie rozwiązanie https://youtu.be/kOy-exNj2JY   - tylko trochę drogo ten Prmia BOX ACB 910?

16 godzin temu, BORA napisał:

Wykorzystaj przewód, który obecnie używasz. Można reż zastosować wyrzut boczny jeśli kocioł będzie w innym miejscu , gdzie brak dostępu do jakiegoś wolnego przewodu

Własnie mam wkład z stali  nierdzewnej do ekogroszku 180 czy 200mm. Czy w nim można poprowadzić  przewód 2w1 do gazu ?? To coś rura spiro czy coś innego ?

Opublikowano

Myślę że powinno być dopuszczalne takie poprowadzenie rury do kotła kondensacyjnego. To ci powie instalator lub kominiarz. 

To nie sporo, to podwójna rura ze stali nierdzewnej lub tworzywa .

Kocioł myślę taki jak mój ale 20 kW. 

Acha, średnica rury to fi 60/100 lub 80/125 mm.

Opublikowano
W dniu 5.06.2022 o 21:57, nesiasps napisał:

ale idzie tez do łazienki i chyba to nie bardzo by było zgodne z przepisami.. 

I to mocno niezgodny z Warunkami tech.

10 godzin temu, bykmark napisał:

Własnie mam wkład z stali  nierdzewnej do ekogroszku 180 czy 200mm. Czy w nim można poprowadzić  przewód 2w1 do gazu ??

Tak można, tylko wyczyść ten stary wkład.

Opublikowano

Już straszą że gaz od 2027-30r też będzie na cenzurowanym. 

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/unia-zakaze-piecow-gazowych-oto-jak-przygotowac-sie-do-rewolucji/jvwve5f

Nie nadążymy zmieniać tych źródeł ogrzewania przy tak dynamicznych zmianach przepisów. 

Chyba chcą wydoić społeczeństwo z kasy? albo dbają o sztuczny wzrost gospodarczy, bo każdy zakup nowego źródła ogrzewania to podatek + VAT dla państwa.

Opublikowano

Jeśli mowa o innym źródle ciepła niż niewygodny i nisko sprawny zasypowiec to Piecuch  tylko informuje w kategoriach ploteczek , niedomówień i straszenia naczelnym wrogiem czyli dotacjami. Wyjaśnijmy zatem.
1 To projekt zakazu w nowych budynkach o czym jakoś nie wspomniano w prasie brukowej. Używać będzie można na pewno dużo dłużej niż jakikolwiek na węgiel.
2 VAT za miedzy innymi nowoczesne urządzenia grzewcze to jest puki co szybko zwracany po góra miesiącu od  wpisaniu kwoty do formularza pit0.

• Przydało się 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Zastanawiam się na kupnem pieca termet gold lub silver i

pytanie jaka moc? i jaki jedno czy dwufunkcyjny?
Dom nie ocieplony lata 80-te piętrowy.  115 m2  Piec będzie

zlokalizowany na dole w kotłowni. Kaloryfery panel lata 90-te. Odległość od pieca do 3

odbiorników wody: Zlew - 8 m rur, umywalka 6,5m , wanna 8,5 m -

umywalka i wanna na piętrze. Komin 9 metry wysokości murowany.

Jesli wchodzilby w rachubę zasobnik przy jednofunkcyjnym to 120 l.

Proszę o doradzenie jaka moc pieca i dwu czy jednofunkcyjny. Przy

jednofunkcyjnym o doradzenie jakiegoś w mairę sensownego

zasobnika- myśłałem o  galmecie:

Wymiennik 120l SGW(L)P dwupłaszczowy,
lub Wymiennik 140l SGW(L) z podwójną wężownicą,

Ewentualnie kospel. Oraz czy potrzebna jest pompa cyrkulacyjna?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy to duża różnica w działaniu będzie jak zamiast IsoTwin Condens T26-CS/1 (2,8-21,9) zamontuję IsoTwin Condens T31-CS/1 (3,8-27,6) dla mojego bilansu (pierwszy post) starczy  mniejszy, ale jak dam ten t31 to czy to duże zło? Jesli chodzi o sterowanie na samej podłogówce (dom parterowy 110m2) to ma być ten Exacontrol E7R C -tyle że instalator twierdzi, że bez czujnika temperatury zewnętrznej będzie to lepiej działać - a "mi się wydaje" na podstawie doświadczeń z piecem na ekogroszek, że chyba lepiej ustawić niską krzywą grzewczą (0,2-0,4) i oprzeć sie na wskazaniach tem. zewnętrznej bo na podłogi wystarczało 25-35 st C.  Macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Jak w tych piecach jest ograniczona temperatura w trybie pracy z regulatorem Exacontrol w trybie automatycznym  -  tak żeby nie szła większa na podłogi  niż 40 stopni?