Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne SPEC-grono.

Ponieważ ile instalatorów tyle opinii, dla tego bardzo bym Was prosił o wypowiedzenie się w zakresie wymiany "kopciucha" na kocioł gazowy. Wiem, że temat był wałkowany już nie jeden raz, lecz każdy przypadek jest inny. Chciałbym to ogarnąć w tym roku, lecz kompletnie nie wiem na co zwrócić uwagę i jak się do tego zabrać. Sprawa wygląda następująco. Dom to połówka bliźniaka z lat 80/90, okna plastikowe, dach i ściany ocieplone 10 cm, powierzchnia ogrzewana około 180m2, na sezon schodzi do 3T węgla, kotłownia w piwnicy (doprowadzony gaz), na parterze piecyk gazowy (Junkers) do podgrzewania bieżącej wody, instalacja stara grawitacyjna + pompka, grzejniki alu. Prosiłbym o opinie w zakresie:

- jaki wkład kominowy zrobić,

- zastosować kocioł gazowy tylko do centralnego ogrzewania i zostawić obecny Junkers do ciepłej wody, czy może lepiej było by kupić kocioł z zasobnikiem,

- czy jest konieczność wymiany zbiornika wyrównawczego (na strychu) na przeponowy,

- czy w zamkniętej instalacji lepiej sprawdzi się glikol, czy zostać przy wodzie.

- jakie ewentualnie modele kotłów gazowych by się sprawdziły,

- na co jeszcze zwrócić uwagę.

Za wszelkie porady i opinie z góry dziękuję i liczę na pomoc z Waszej strony w tym zakresie. Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Wejdź na stronę ciepło właściwe wylicz zapotrzebowanie twojego domu ,będzie wiedział jakiej mocy będziesz potrzebował kotła.Wklad do komina Kupuje się razem z kotłem .Jak komin był już używany to rura w duże.Podpiecie kotła do instalacji opcje dwie 1.Bezposredno do instalacji (wtedy układ zamknięty całej instalacji,płukanie i próba szczelności).

2.Przez wymiennik płytowy(instalacja po stronie grzejnikowego zostaje po staremu).

Opublikowano

Zrobiłem kalkulację na podanej stronie i wyszło że moc kotła powinna być 17kW z grzaniem ciepłej wody (zasobnik), lub 13kW samo ogrzewanie. Co do wkładu kominowego, to myślałem o frezowaniu przewodu kominowego (używanego) i zrobienie wkładu ceramicznego, lecz nie wiem czy jest to konieczne, czy wystarczy wkład z "kwasówki". 

Co myślicie o kotle kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania 20kW i zasobnikiem 200l? Jeśli dobrze doczytałem, to wkład do komina był by z podwójnej rury. Czy można to zrobić w istniejącym i do tej pory użytkowanym przewodzie kominowym-spalinowym? 

Opublikowano

Czyli jednofunkcyjnych kocioł w przedziale 15-20 kw ,możliwie z jak najniższa mocą minimalną czyli powiedzmy od 3kw .Jak podgrzewacz Junkers daje radę  to zostaw ,jak nie to zasobnik.Stary komin należy tylko wyczyść i kupić kocioł plus komin do niego tzw.rura w ruze plus zakończenie na dach.

Opublikowano (edytowane)

Jaką firma kotła się zainteresować? Jak wygląda sprawa z termostatami na grzejnikach - zostawić, czy zamontować czujnik temp. w pomieszczeniach?  I jeszcze jedno: czy warto interesować się dofinansowaniem do wymiany pieca, czy szkoda zachodu i lepiej zrobić to "za swoje"? 

Edytowane przez Funnyman69
Opublikowano

Termet gold plus 20kw wersja tańsza, Junkers-Bosch gc2300 -20 kw .Termostaty zostawić zamontow sterownik pokojowy w jednym pomieszczeniu.Dofinansiwanie opcja 1-Dochud do 100 tys dofinansowanie 30 procent

2-Dochud mniej niż 1400 zł na osobę dofinansowanie 60 procent tak w skrócie dokładniej trzeba się dopytać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za pomoc. Zdecydowałem się na Junkers-Bosch gc2300 -20 kw + zasobnik 160l dwupłaszczowy z nierdzewki i będę chciał skorzystać z programu "czyste powietrze". Jeszcze raz dzięki.