Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy moglibyśmy spróbować poustawiać piec telefonicznie ?

Opublikowano

Możemy ale nie dzisiaj.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Owszem, kto pyta nie błądzi. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jaki masz problem,opisz z grubsza. 

Opublikowano (edytowane)

Piec wyłącza się i pisze komunikat że nie potrafi osiągnąć zadanej temp. Temp zadana jest 55. Ja nie mam tego pieca ale zostałem poproszony żeby coś pomoc starszemu małżeństwu. 

Na razie skróciłem czas podawania do 10 s bo ekogroszek się aż przesypywać i dmuchawę dałem na 32. 

Ja w ogóle nie mam pojęcia o obsłudze tego pieca. Na razie czytam o obsłudze. Czy ten pięć pójdzie dobrze na samym PID czy trzeba tam też coś do tego ustawić. 

Edytowane przez Pawel8
Opublikowano

⁹W tym układzie raczej nie pomogę. Nie znasz pieca nie znasz sterownika nie znasz instalacji. Ile ten piec jest użytkowany, kiedy był czyszczony palnik, jaki groszek kaloryczność, spiekalnosc. Jaka instalacja, grzejniki, podłogówka. Pytanie jest mnóstwo. Jak znasz cześć odpowiedzi jw. pisz.

Z PID em ani ty ani właściciel sobie nie poradzicie. Wiec na szybkiego na tą chwilę podawanie 7 s Przerwa 30s, nadmuch pomiędzy 25-29% to zalezy od wegla. Najważniejsza rzecz dmuchawa i ustawienie klapki z przeciwwagą -ta śruba . W dwustanie powinna być ruchoma a przeciwwaga tak ustawiona że przy minimalnym nadmuchu powinna sie otwierać. Jak nie umiesz tego zrobić lepiej ustaw ja w pozycji całkowicie otwartej i zablokuj. Możesz wstawić tutaj zdjęcia instalacji ,piec i wszystko wokół.  Skąd jesteście? Może trzeba będzie poszukać miejscowego fachowca. Telefonicznie też można i poprzez kamerkę ale ktoś musiałby mieć podstawowe wiadomości o tym sterowniku i poruszania sie po menu.

Opublikowano

Ogrzewanie kaloryfery, dom dobrze ocieplony, ekogroszek Skarbek. 

Ja mam piec ogniwo eko plus z sterownikiem ecoal 3.5. coś tam wiem. Ale ten piec zupełnie inaczej pracuje. 

,,ustawienie klapki z przeciwwagą -ta śruba . W dwustanie powinna być ruchoma a przeciwwaga tak ustawiona że przy minimalnym nadmuchu powinna sie otwierać" To muszę o tym poczytać.

Okolice Tarnowskich Gór.