Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forum ma ten palnik ze sterownikiem PWK KEY 2008 SPGM /LPG?

Chciałem się dowiedzieć jak w tym sterowniku wprowadza się wagę pelletu.

Opublikowano

Ja mam 2006 SPGM co prawda i nic nie wiem o 2008 .... bo takiego nie widziałem nigdy, nawet na stronie producenta,  nie pomyliłeś się czasem?

Jak coś to mogę pomóc, ale również dostaniesz precyzyjną informacje tutaj : https://pwkey.eu/?s=kontakt

masz tam numer do informacji,  i od reki masz informację o jakimkolwiek sterowniku, bo przy telefonie jest kompetentna osoba,  wiem bo sam korzystałem 😉 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

W kotle Ogniwo eko pellet 25kW jest palnik 30kW i w sterowniku jest opcja maksymalnej mocy 30kW. Zastanawiam się, czy wymiennik kotła o powierzchni 2.4m2 da radę odebrać tą moc, czy raczej pójdzie w komin?

Opublikowano

Nie spróbujesz się nie dowiesz😅 ogólnie rzecz biorąc te 2,4m2 to za mało nawet dla 25kw. Powinien mieć moc znamionową na poziomie 20kw. Tak samo ja mam 18kw, a powinna być 15kw tak na moje. Płaszcz 1.8m2. O wiele mniejsza strata kominowa no ale te starsze ogniwa tak mają. A np 14kw ma płaszcz 1,7m2 i tu jest ok.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Jak doszedłeś do takich wniosków? Bo sama temp. czujnika spalin to chyba o wszystkim nie świadczy. U nas bardziej czas grzania buforu ilość pelletu i przelicznik jaka sprawność?

Edytowane przez bioly
Opublikowano

U siebie też testowałem na znamionowej palnika 20kw. Ogólnie w moim przypadku z obserwacji najlepiej jak mam 15-16kw.

0.8kw max 0.9kw na 1m2 płaszcza. W starszych konstrukcjach przyjmowało się 1kw na 1m2.

Opublikowano

Ogniwo Pello 10kw ma wymiennik 1.45m2... teraz wstawiają do tych kotłów Skiepko. Ciekawe jak tu będzie wyglądała temp spalin, realna sprawność. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Michal86 napisał(a):

0.8kw max 0.9kw na 1m2 płaszcza. W starszych konstrukcjach przyjmowało się 1kw na 1m2.

Czyli w moim przypadku, to na ile powinienem ustawić palnik?

Obecnie przy 25kW mam od 130 do 150*C na czujniku spalin w zależności od temp na kotle czyli 60-75*C

Edytowane przez bioly
Opublikowano
8 godzin temu, wuwok1 napisał(a):

Ogniwo Pello 10kw ma wymiennik 1.45m2... teraz wstawiają do tych kotłów Skiepko. Ciekawe jak tu będzie wyglądała temp spalin, realna sprawność. 

DTRka pewnie podaje ze 100st? 😅 Wkład kominowy niezbędny 😅

8 godzin temu, bioly napisał(a):

Czyli w moim przypadku, to na ile powinienem ustawić palnik?

Obecnie przy 25kW mam od 130 do 150*C na czujniku spalin w zależności od temp na kotle czyli 60-75*C

Tutaj jest jeszcze kwestia pracy samego palnika jak jest tam 30kw. Dobrze żeby pracował na tych 70-80%. Masz płaski ruszt czy v-ke? Nowszy typ chyba montowali 25kw do tego ogniwa🤔 ale może się mylę.

A druga kwestia to wielkość komory spalania. Jeżeli faktycznie producent wyliczał jej wielkość dla 25kw, a nie robił tego na pałę to przy zbyt niskiej mocy będzie zbyt niska temperatura wewnątrz dla pełnego dopalania gazów i samoczyszczenia ścianek.

Musisz sam sobie potestować. Choć temperatury spalin masz w sumie ok. Zależy jeszcze przy jakim tlenie. 

U siebie teraz przy mocy 16kw i średnim tlenie 8,5-9% mam 130-135st.

Opublikowano

Ruszt mam płaski, właśnie poniżej 15kW z tego co pamiętam robi się już sadza. Tlenu nie mam czym zbadać. W takim razie będę próbował zobacze co się będzie działo na 30kW

Opublikowano

No pewnie. Nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Zobacz też na jakichś 22kw. Wtedy będzie ponad 70% dla palnika, 90% dla kotła i 0.9kw na 0.1m2. Czyli teoretycznie powinno się dobrze zgrać.

Opublikowano

Według DTR spaliny na pełnej mocy są około 135 stopni. Czyli tragedii nie ma. 

Opublikowano

Ma płomieniówki/ zawirowacze . I sam się zastanawiam dla czego spaliny tak wysokie. Myślę że powodem jest budowa wymiennika i tu będzie można zmodyfikować bieg spalin. Czas pokaże . Dodatkowo to kociołek 10.7kw według DTR. Co do wrażeń, bardzo fajna konstrukcja, kompaktowa. Jedyna wada jak dla mnie to ilość pelletu jaki zmieści w zasobniku. Mając kociołek na eko przy moim spalaniu w sezonach przejściowych zapominałem o tym że mam takie ogrzewanie 🙂 Tu jednak częściej będę musiał iść do kotła.