sarzyk Opublikowano 28 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Witam mam do Was prośbę. Dotychczas miałem wykonana instalacje wody użytkowej w sposób następujący: Od zasobnika ciepła woda (pex26) biegnie na piętro i tam poprzez trójniki rozchodzi się na poszczególne urządzenia gdzie na umywalkę, zlewozmywak zredukowałem to do 16 oex a wanna do 20 PEX. Cyrkulacja od ostatniego punktu poboru wraca do zasobnika rura PEX 16. Ogólnie wszystko działa. Ale teraz mam dylemat. Z racji tego że wykonuje instalacje cwu na parterze od pewnego miejsca z rury PEX 26 chce dać redukcję do PEX 20 (na parterze będą tylko umywalki bo to lokal użytkowy) by bezpośrednio na parterze redukować do PEX 16 na każdy z odbiorów. Ale mam pytanie jak najlepiej zrobić cyrkulację kiedy mamy wydzielony dwa obwody cwu. Czy przeciąć rure cyrkulacyjna i połączyć się cyrkulacyjna obie instalacje w szereg czy jakoś inaczej to rozwiązać. Był bym wdzięczny za wszelką pomoc. Z góry serdecznie dziękuję. Cytuj
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Do cyrkulacji powinna być rura o rząd mniejsza niż zasilanie - czyli parter zrób 20 a cyrkulację 16 Cyrkulację parteru wepnij w trójnik przelotowo na cyrkulacji piętra. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 28 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2020 ....albo mały rozdzielacz dwuobiegowy. W sumie trójnik też jest takim rozdzielaczem :) Cytuj
sarzyk Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor #4 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Czyli jak się wepnę trójnikiem do obecnej cyrkulacji pompa ogarnie oba obiegi? Czy jeśli na dole z racji że będą same umywalki i praktycznie nigdy nie będą choć by dwie pracować jednocześnie nie mogę dać na zasilanie parteru 16? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2020 #5 Opublikowano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Z tymi średnicami podałem ci jak się robi, a ty dalej brniesz w to samo. rób jak uważasz. Wszystko wyjdzie w praniu, .... w myciu i działaniu tej cyrkulacji. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez sambor Cytuj
sarzyk Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor #6 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Przeczytałem drugi raz i zrozumiałem. Zrobię jak piszesz. 20 zasilanie 16 cyrkulację. Dziękuję za pomoc. Szczęśliwego Nowego Roku życzę. Cytuj
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2020 #7 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dziękuję i wzajemnie Tobie też Wszystkiego Najlepszego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi