Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o rurach PP-R np.https://www.pp-plumber.com.pl/.

Chciałbym je zastosować w instalacji CO  6 grzejników w pomieszczeniu garażowo/magazynowym.Nie chodzi mi o "urodę" i nieprzemijające piękno tylko o wytrzymałość i łatwość montażu.

Kocioł do zasilania ekogroszek ,budynek parterowy (mogę je puścić pod sufitem albo i zejscia do grzejników ).Macie z tym produktem do czynienia?Jak się prawują?

Opublikowano

Układ będzie otwarty.Jak te PP-R z 20 lat wytrzymaja to ok.Prawie do emerytury :).Kilkanaście(20?) lat temu zrobiłem sobie podejście wody ciepłej i zimnej wody z amerykańskiej klejonki.To była wówczas jakaś nowość .Hydraulik mnie wyśmiał,że to badziew i się rozleci.Wprawdzie po roku zaczęło się sączyć z łączenia kolanko-rura ale to z mojej winy bo...zapomniałem tego jednego skleić i trzymało tylko na wcisk.Całość działa do dzisiaj bez zarzutu.

Nie wiem czy dobrze zapodałem symbol w pierwszym poscie.Miałem na myśli rury PP stabilizowane wkladką alu.

Opublikowano (edytowane)

20 lat to wytrzymają z palcem w nosie, tylko dobrze oskrobać i prawidłowo zgrzać.

Oczywiście nie należy przesadzać z temperaturą w instalacji, tak na spokojnie do 80C na zasilaniu.

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziękuję Sambor za poradę.Kocioł ma być z podajnikiem Skamp PV,na średnicach rur nie będę specjalnie oszczędzał,żeby mieć jak największa pojemność wodną żeby bezwładność była duża a temp w granicach max 55-60 c.Na warsztacie 15-16 c jest wystarczające.Zmuszony jestem zrobić samodzielnie ,bo hydraulik się rozchorował a pierwszy z brzegu jakiego dorwałem sypnął mi cenę raczej zaporową i miałby to robić po godzinach bo jest jeszcze zatrudniony na etacie.

Gość berthold61
Opublikowano

To ja podepnę się z pytaniem , jak średnica rury głównej powinna być do zasilania 2 grzejników 120x60  oraz 160x60  w osobnych pomieszczeniach , grawitacja . muszę wywalić te stalowe barachła bo szpecą .

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 16.12.2020 o 11:17, sambor napisał(a):

Tylko pamiętaj o dobrej izolacji rur - nawet wełna mineralna  okręcona sznurkiem daje niezły efekt.

Rozwiń  

Ocieplenie to chyba tylko rur doprowadzających tych u góry ?Myślę,że piankowe Casto.. koszulki / otulina będzie najlepsze i najpraktyczniejsze w montażu.Z wełną to jednak kurz i czasochłonne.

Edytowane przez Czowiek
Opublikowano

O takiej myslałem https://allegro.pl/oferta/otulina-izolacja-18-6-w-kregu-na-pex-czerwona-10-m-8760128404

Przecież stare instalacje działały bez ocieplenia.Z domu rodzinnego pamiętam owinięte rury 2 cal wełną jakąś szmatką i na to gips ale to tylko od kotła co na odcinku do pionów.

Opublikowano

To to do niczego, co to jest 6mm izolacji - tyle aby w tynk wstawić lub w kotłowni przy kotle polecieć.

Dawniej były inne standardy, ale jak chcesz kilka kW wypuszczać w powietrze to rób taką izolacją.

Opublikowano

Ale ja rury puszczam wewnątrz budynku po scianach więc te kw nie wypuszcze poza budynek tylko bezpośrednio do pomieszczenia garazu.

Gość berthold61
Opublikowano
  W dniu 16.12.2020 o 12:34, sambor napisał(a):

A jaka średnica jest obecnie?

Rozwiń  

sambor kurde grube ale ile nie wiem napewno 1,1/2 lub nawet 2 cale ale od kotła w lewo idą dwie rury zas i powrót do 3 kaloryferów w tym jeden u góry którego nie będzie a w prawo to samo 3 kaloryfery w tym jeden u góry którego też nie będzie inaczej mówiąc jedna rura będzie zasilać 2 kaloryfery 

Opublikowano

Grawitacja jest możliwa dla średnic od DN25, wzwyż , czyli wg mnie potrzeba min PP40, a dojścia do grzejnika nie wiem czy wystarczą  PP25, pewnie do większego potrzeba będzie PP32.

Gość berthold61
Opublikowano

Teraz do tych fawierów jest rura 3/4 ale chcę się tego pozbyć i z piwnicy tylko rurki wypuścić dołem wprost do kaloryfera .