Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wrócę jeszcze do siłownika , więc w piątek montowałem taki na 4D co prawda , ale trwało to chwilke  w ustawieniach ręcznych otwieranie i tu nie do końca się otwarł , bo w ustawieniach czas był wpisany 2min a zawór 140 s - i po zmianie czasu nowa kalibracja i pełne otwarcie , potem wyłączyłem sterownik - zawór 4D na pełne otwarcie montaż przez adapter siłownika IMG_20201217_154639.thumb.jpg.5f719e4563610a42f6ea1f6fd46547eb.jpg

a tak wygląda tarcza i jej ustawienie ( kodowane wypustami ) , oraz tył siłownika

1878661474_tarczkanaMP10.thumb.jpg.44a7428377ee19230c44f77224bcb738.jpg

Opublikowano

Cześć. 

Podsumowanie po wizycie serwisu defro ze zgłoszenia reklamacji:

1. Główny problem, czyli brak prawidłowej pracy wentylatora. Konsekwencją tego jest błąd hallotronu, oraz niezdolność utrzymania temperatury kotła. Przyczyną było złe podpięcie kilku przewodów do sterownika przez instalatorów hydraulików. 

2. Siłownik zaworu po wcześniejszej zmianie jest prawidłowo.

3. Temat przeniesienia zz c.o. wedle waszych sugestii jest nieaktualny, gdyż instalacja została sprawdzona i uznana za prawidłową z informacją, że za pompą musi być zz tak jak jest aktualnie. 

4. Od kilku znajomych słyszałem ze histereza c.o. musi być mała  (2 st.). Serwisant powiedział ze tak ale przy ekogroszku a nie pelecie. Aktualnie 15 st. (Po dłuższym czasie i tak chce to fizycznie zweryfikować )

5. Od jednego z was przeczytałem żeby wyłączyć ochronę powrotu na zawórze bo tak to nie będzie działać. Serwis włączył ją z powrotem i powiedział że  tak ma być.

6. Dodatkowo wprowadził kilka drobnych zmian w parametrach.

W chwili obecnej minęły 2 doby od serwisu i musze przyznać, że teraz piec działa tak jak książka pisze. 

Bardzo wam dziękuję za pomoc i wszystkie rady, które pewnie też nie są błędne bo mam świadomość że istnieje kilka wariantów podlaczenia instalacji. Natomiast dopóki wszystko działa i spalanie pelletu okaże się ok to zostaje  przy tym co jest.

Temat uważam za zamknięty

Życzę Wam radosnych Świąt Bożego Narodzenia