jeden Opublikowano 22 Kwietnia 2012 #326 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 A zużycie paliwa jest zależne od typu?W sensie ,że które mniej palą/kg zrębki:)
adamasz Opublikowano 22 Kwietnia 2012 #327 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Droga Koleżanko - zrębka jest podobna; my rozmawiamy o maszynach do jej pozyskiwania. 'Don't pull our... legs' jak powiedziałby Shakespeare...
vernal Opublikowano 22 Kwietnia 2012 #328 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Też mnie Adasiu drogi zmyliło to pytanie, ale po pewnej dłuższej chwili zrozumiałem. Koleżanka ma zacięcie nie tylko do optymalizacji palenia w kotle ale chce również przeliczyć ile rębak spali paliwa na wyprodukowanie zrębki. Oczywiście dalsza analiza - typy rębaków - ile zrębki wyprodukują przy tej samej ilości paliwa lub ile paliwa spalą na tę sama ilość zrębki. Czyli jakie jest spalanie w l/t zrębki w zależności od budowy? Tak, że Szekspir tu nie wystarczy... Pozdrawiam.
jeden Opublikowano 22 Kwietnia 2012 #329 Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Pytam ile zrębki wyprodukuje tarczowy,a ile bębnowy rębak zużywając taką samą ilość paliwa:)W jakim czasie możemy wstępnie pominąć:)
marcin Opublikowano 24 Kwietnia 2012 #330 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Dyskusja o Szekspirze i uczelniach tutaj
EdisonIras Opublikowano 25 Kwietnia 2012 #331 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam wszystkich gorąco. Temat może dla większości znany ale podejmuję go ponieważ palę w ten sposób od ok pół roku , wprawdzie na razie tylko grzeję wodę i w chłodne wieczory łazienkę ale zamierzam opalać w ten sposób cały dom. Od czego to się zaczęło tematem zrąbków zaraził mnie kolega który gdzieś to widział coś usłyszał ale nie miał czym tych zrąbków wyprodukować , więc pojeździliśmy trochę po handlarzach rębaków i nie ukrywam że za śmieszne zabawki żądano od 3 do 10tyś zł. Za rębaki po 3 lub 4 tyś szkoda w ogóle pisać te droższe np po 9tyś to zbyt drogi wydatek , więc zabrałem się sam do zrobienia takiego rębaka przeszukałem trochę internet i stworzyłem całkiem fajną maszynkę którą miele każdą gałąź jaka wpadnie mi w ręce tu ją można zobaczyć http://www.youtube.com/watch?v=aTONDecr_dw koszt jaki poniosłem to jakieś 3,5tyś zł . Od wiosny do września spaliłem ok 60 worków zrąbków z różnego rodzaju drewna , w większości gałęzie pozyskiwałem wycinając zarośnięte skarpy , oczyszczając ogród z samosiejek była to śliwka, lipa, wierzba, jesion grab oraz buk itp. Różne drewno pali się różnie np. mokra wierzba dymi jak cholera ale wysuszona pali się bardzo szybko dając dobrą temperaturę najlepsze drewno które dało bardzo dobrą temperaturę to grab pali się świetnie ale ciężko się rębie ponieważ jest twarde szczególnie jak jest podsuszone. Na zakończenie tematu wspomnę jeszcze w jakim piecu palę otóż to palę w kotle z 95 roku jest to kocioł z dolnym spalaniem powierzchnia grzejna 1,8m2 max a moc kotła 12kw, jest to mały piec ale daje sobie radę z opaleniem mojego domu dodaję ze dom dwupiętrowy nieocieplony , z nową stolarką powierzchnia mieszkalna to jakieś 120m2. Do pieca dołożyłem dmuchawę wraz ze sterownikiem i uszczelniłem piec, nie posiadam jeszcze podajnika mechanicznego do pieca ale jest już w planach. W piecu tym paliłem również miałem i daje sobie radę tak że jak w zimie będę musiał często chodzić podkładać to dosypywać będę miał na zrąbki na pewno wydłuży to proces spalania pozdrawiam wszystkich i liczę na jakieś porady i odpowiedzi co o tym sądzicie. Ogólnie SUPER , tylko mam małą uwagę co do zasad mechaniki, a mianowicie koło zamachowe silnika nie powinno służyć jako koło zamachowe rębaka- ze względu na ogromną siłę przenoszoną przez paski klinowe , wał rębaka powinien mieć swoje koło zamachowe- daje to równiejszą pracę wału i dużo większy moment obrotowy samego wału rębaka. Ogólnie też mam takie plany zbudować rębak, ale czasu brak Pozdro, aha i jeszcze jedno, przy tej gramaturze wiórów może zbudować układ spalania typu CHAJNÓWKA , spisuje się rewelacyjnie, palę trocinami, jak grubsze wióry wrzucę to też spali, pełna automatyka- prawie jak ogrzewanie olejem lub gazem -SUPER SPRAWA
def Opublikowano 28 Kwietnia 2012 #332 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Szanowni panowie, powszechnie stosowane rębaki wzięły się z potrzeby rozdrobnienia gałęzi. Rębarki to maszyny ogrodnicze. Gałęzie w naturalnej postaci trudno przewieźć i równie trudno zutylizować. Zrębki stosuje się nie tylko do spalania ale również w ogrodnictwie. My potrzebujemy zrębek do palenia i dlatego uważam, że nam potrzebna jest maszyna do rozdrabniania i gałęzi i drewna opałowego. Maszyna która rozdrobni gałęzie ale też rozłupane kłody na szczapy. Wraz ze zmianą naszego wyobrażenia o materiale na zrębki, konstrukcja maszyny powinna ulec modyfikacji. Rębak pracujący ukośnie będzie miał mniejsze opory do pokonania. Zastosowanie współbieżnego drugiego frezu pozwoli na obróbkę grubszego materiału. Na YT jest maszyna do temperowania "na ołówek" całkiem dużych bali. Nam wystarczy temperowanie szczap. Co Wy na to ?
jedlica Opublikowano 4 Maja 2012 #333 Opublikowano 4 Maja 2012 Jaki kocioł polecicie do palnika samoczyszczącego opalanego zrębkami? Po wyjęciu palnika chciałbym również dobrze palić w nim np drewnem w szczapach itd
vernal Opublikowano 5 Maja 2012 #334 Opublikowano 5 Maja 2012 Coś górnego spalania z otworem z boku mogłoby się nadać. Przy czym dobrze byłoby, żeby komora paleniska była jak najwyższa (kosztem np. jednej półki) - chodzi o to, że trzeba jednocześnie trochę miejsca na dole na popiół oraz dużo miejsca powyżej palnika na płomienie. Płomienie powinny się spalić zanim dosięgną ściany kotła, a jak wiadomo, ze zrębki są dosyć długie. Pozdrawiam.
vernal Opublikowano 5 Maja 2012 #335 Opublikowano 5 Maja 2012 Dobrze by też było jakby ruszt był wyciągany. Wtedy palnik mógłby być jeszcze niżej, bo popiół bez problemu spadałby na sam dół popielnika.
jedlica Opublikowano 5 Maja 2012 #336 Opublikowano 5 Maja 2012 Myślałem nad zębcem KWP obecnie chyba wenus http://lmd.sanok.pl/kotly-co-paliwo-stale/65-zebiec-kwp-kotly-co-gorne-spalanie.html Ale czy tam wejdzie panik, ruszt jest pod kątem i to może przeszkadzac Lub moderator unica 12kw http://www.fuego.pl/go/_info/?id=3941 I jeszcze jedno pytanko żeby nie robic off topica Uruchomiłem rębak 5,5kw tarcza fi 400 mm i sieka super gałęzie do 5cm średnicy a nawet 6cm ( no 6cm już z bólem ) na razie nie mam posuwu tylko lej pod kątem 45 st. i mam problem z końcówką rębanej gałęzi która się przekręca i idzie równolegle na nóż. Nóż ucina 10cm kawełak który zapycha nóż lub przelatuje na drugą stronę tarczy i jak nie zostanie tam rozszarpany i wyrzucony to po wyłączeniu rębaka czasami klinuje tarczę. Jak temu zapobiegać?
vernal Opublikowano 5 Maja 2012 #337 Opublikowano 5 Maja 2012 Ja bym brał jakiegoś zwykłego górniaka z gotową dziurą z boku. Nawet stalkot czy biadała takie robią. Nie są to cuda natury ale jak się będzie odpowiednio o nie dbać (temp. powrotu), to nie muszą być złe a są gotowe.
ramzeus Opublikowano 6 Maja 2012 #338 Opublikowano 6 Maja 2012 Pewnego pięknego zimowego dnia wsypałem do zasobnika trochę zrębki "bez selekcji", większy kawałek zaklinował się w rurze i po wygięciu sprężyny podającej postanowiłem przerobić: zasobnik; przed , po , wylot z 20x20 cm zrobiłem 20x35, podajnik kwadrat 104x104x mm wewnątrz , ślimak fi 72, skok 80 mm palnik . Powietrze zarówno pierwotne jak i wtórne będzie niezależnie sterowane poprzez zawory, nie ma ich na zdjęciach myślę jednak, że w tym tygodniu całość zmontuję i odpalę (zrobię fotki i wstawię). Otwory w płycie (na teraz) fi 4mm, podwiercone od spodu, fi8mm. Palnik wykonany tak aby można było wyjąć i zmienić płytę paleniskową. Nad palnik przyjdzie nakładka żeliwna, muszę tylko kupić odpowiednie elektrody. Łożyskowanie koła niezbyt wyszukane 2 zespoły UCFL 204 (koszt niewielki) skręcone do siebie z tym, że w jednym zmieniłem łożysko UC 205 na K6205 2RS, po to aby oprawy dolegały do siebie, powinno działać zobaczymy w praktyce. Takie łożyskowanie daje możliwość w każdej chwili płynnej regulacji wysokości koła nad dnem zasobnika. Wielki dzięki dla kolegi Kodi67.
vernal Opublikowano 6 Maja 2012 #339 Opublikowano 6 Maja 2012 Spoko. A jest coś pod kołem mieszającym? No i ta nakładka to nie wystarczy stalowa? Mam taka grubszą zrębkę z kawałkami ok. 10 cm - ciekawe czy pociągnie ;) Pozdrawiam.
ramzeus Opublikowano 7 Maja 2012 #340 Opublikowano 7 Maja 2012 Pod kołem obecnie nic nie zakładałem. Myślę ustawić koło ok 4 cm od dna, zrębka ok 3 cm, ścianki zasobnika z dużym spadkiem nie powinno się więc nic złego pojawić, chociaż przy tamtym podajniku też tak mi się wydawało. Czas pokaże. Co do nakładki też tak myślałem i może nawet tak zrobię, mam jeszcze kawałek blachy 6mm na jakiś czas powinno wystarczyć. Oczywiście żeliwo będzie trwalsze. Zrębka 10 cm to chyba za dużo do podajnika i palnika takiej mocy. Oczywiście czy pociągnie sprawdzić zawsze możemy. Płyta palnika ma 15 cm długości i w sumie 26 cm szerokości.
ramzeus Opublikowano 8 Maja 2012 #341 Opublikowano 8 Maja 2012 Witam. Wstawiam jeszcze fotki zmontowanego już na gotowo palnika. Odpalenie prawdopodobnie w sobotę.
Filipp Opublikowano 20 Maja 2012 #342 Opublikowano 20 Maja 2012 Witam Wracając do tematu rębaków tarczowych, pochwale się tym co mi się udało ulepić w ostatnim czasie. Rębak nie jest jeszcze dokończony, ale sporo testów ma już za sobą. Tarcza średnica 600mm, dwa noże wysunięte około 13mm. Przekładnia pasowa 1:2. Ursus C-330 pracuje na 1700-1900 obrotów i radzi sobie świetnie. Przepraszam za jakość zdjęć, ale zrobiłem je jak już schowałem rębak pod dach, a aparat w telefonie słabo sobie radzi przy takiej ilości światła. Chętnie przyjmę Wasze sugestie;)
JanuszGr Opublikowano 21 Maja 2012 #343 Opublikowano 21 Maja 2012 To je bardzo dobra.. Jak dostaniesz się do tarczy? Niewyraźnie widać tylną ścianę. Jeżeli działa, to jeszcze pare osłon i gotowe. Jaki sumaryczny koszt? A ja zrobiłem ostatnio maszynę do pakowania pasz (młóto, wysłodki, kukurydza mokra, ziarno) do rękawa foliowego fi2400 długość dowolna. Maszyna pakuje 80t/godz i jest ograniczona sprawnością operatora ładowarki. np. http://www.agripak.pl/productCatalog/product/58 To tak na marginesie. Ogólnie rębaczek niczego sobie. Pozdrawiam
Filipp Opublikowano 21 Maja 2012 #344 Opublikowano 21 Maja 2012 Obudowa składa się z dwóch części. Dolna jest na stałe przyspawana do ramy, a górna jest przykręcana na 4 śruby. A koszt to 3 - 3,5 tys.
sambor Opublikowano 25 Maja 2012 #345 Opublikowano 25 Maja 2012 Witam Znalazłem w necie takie trochę szkolne opracowanie, ale może się komuś przydać. Zgazowanie, spalanie biomasy.pdf
jedlica Opublikowano 18 Czerwca 2012 #346 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Panowie, Jakiej wydajności pompa powinna być do takiego silnika? W sumie to planuję dwa takie silniki i zasilić jedną pompą 2 silniki? http://allegro.pl/si...2378927799.html Chłonnść [cm3/obr] 194,56 Max. obroty [1/min] 310 Max. moment obrotowy [daNm] 300 Max. moc wyjściowa [kW] 8,0 Max. spadek ciśnienia [bar] 115 Max. przepływ oleju [l/min] 60 Max. ciśnienie rozruchu bez obciążenia wałka [bar] 5 Min. moment rozruchu [daNm] 270 Przyłącza A i B : 1/2'' http://img10.allegro...2/77/2378927799
JanuszGr Opublikowano 20 Czerwca 2012 #347 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Problem opisywałem trochę wcześniej http://forum.info-og...post__p__100717 Najpierw dobieramy średnicę wałków wciągających potem chłonność silników (silniki łączymy szeregowo/ jeden za drugim/ wyjście pierwszego do wejścia drugiego) dobieramy wydatek pompy (cm3/obrót) Układ powinien zawierać: Zbiornik, pompa, rozdzielacz z zaworem bezpieczeństwa, przewody, silniki, filtr, (do pracy ciągłej powinna być jeszcze chłodnica oleju/ tu może się obędzie) Jeżeli rębak nie będzie przemysłowy i bedzie pracował z ciągnikiem rolniczym, można pokusić się o wykorzystanie hydrauliki ciągnika, potrzebny będzie wtedy: rozdzielacz z zaworem bezp., przewody, silniki, oraz dodatkowo regulator przepływu oleju. np. http://allegro.pl/re...2402311553.html
jedlica Opublikowano 24 Czerwca 2012 #348 Opublikowano 24 Czerwca 2012 O dziękuję, Doczytam jeszcze, nie wiedziałem że drugi silnik może być zasilany z wyjścia pierwszego tz nie wiedzialem że za wyjściem pierwszego silnika może być wysokie ciśnienie. Rębak będzie z silnikiem spalinowym więc może będę mógł zastosować pompę od c 330?
JanuszGr Opublikowano 25 Czerwca 2012 #349 Opublikowano 25 Czerwca 2012 De facto, silnik hydrauliczny pracje na tzw. spadku ciśnień, (różnicy ciśnień między wejściem a wyjściem) odbierając część energii strumieniowi oleju i zamieniając go w en. mechaniczną. Proponuję górny wałek połączyć jako pierwszy, za nim dolny. (wydaję się, że górny wałek będzie pracował w większym udarze, przenosiłby niepotrzebnie skoki ciśnień na poprzedający, oczywiście nic się nie stanie jeżeli będą podłączone odwrotnie, ale będzie to bardziej fachowe). Możnaby się pokusić jeszcze o zamontowanie zaworów szokowych na silniki, ale tutaj nie ma takiej potrzeby (silniki w tych warunkach nie będą wykorzystywane w mocy nominalnej, mówimy tu oczywiście o silniku chłonności ok. 160 ccm/obrót) Niech Kolega napisze co wybrał. Pozdrawiam.
radzik0402 Opublikowano 2 Lipca 2012 #350 Opublikowano 2 Lipca 2012 witam jestem tu nowy i planuje zakup rebaka myslalem o jakim gotowym pod wom oczywiscie tarczowy jaka tarcze minimalna wedlug was powinien taki posiadać planuje go napedzac silnikiem spalinowym z silnika samochodowego gofl 2 1.6 diesel wszystko ladnie umieszczone na przyczepce. Na allegro jest gośc ktory robi rebaki tarcza 40 cm i do 2 do 4 norzy co o tym myslicie jak by pracowal z taka jednostka i czego mozna oczekiwac do jakiej sednicy by dawal rade
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.