Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Funkcja histerezy, wyłączenie jej nic nie da. Kocioł nie będzie patrzył na histerezę. Opcja ta dotyczy InterFire. Nie powinno się jej zmieniać w SmartFire. Tak samo pozycja kondensacji. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano
13 godzin temu, namsok napisał:

Dziękuję,będę szukał tylko nie wiem czy znajdę,pozdrawiam.

Sprawdziłem u mnie i musisz mieć ustawione w ustawieniach serwisowych:

- ustawienia kotła/ wybór termostatu/ ustaw na "wyłączony"

- ustawienia mieszacza / wybór termostatu/ ustaw Ecoster T1 ( lub inny jaki masz podpięty)

No i oczywiście ustawienia bufora/ obsługa bufora/ zaznaczyć "Tak"

Mam nadzieję że pomogłem

Opublikowano

Dziękuję za pomoc jeszcze raz,po konsultacji z serwisem wyłączyłem histerezę kotła i jak na razie (7 godzin) kocioł czeka z rozpaleniem do zadanej temp. ładowania bufora,mała rzecz a cieszy :)pozdrawiam

Opublikowano

W sumie jesli miałeś rozruch przez serwis Lazara to powinni Ci takie rzeczy od razu ustawic?
Mi gość dosyć trafnie ustawił piec, jedynie co narazie zmieniłem to dawkę pelletu i powietrza przy pełnej mocy bo mi delikatne spieki robił, teraz jest tylko pyłek a pelet od lokalnego producenta.

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
42 minuty temu, Bisiasty napisał:

W sumie jesli miałeś rozruch przez serwis Lazara to powinni Ci takie rzeczy od razu ustawic?

Też tak uważam,przecież widział bufor,może nie miał tego w kajeciku :)

Opublikowano

Witam serdecznie mam taki problem kciol lazar 15kw nie chce osiagnac zadanej temperatury 75 st dojdzie do 60 i koniec przez to nie chce dogrzac dobrze podlogowki gdzie szukac przyczyny... Pellet ze sprawdzonego źródła 

Opublikowano

Rozruchu przez serwis był? Bo jeśli nie to nie wiadomo co tam Masz w ustawieniach wpisane.

Opublikowano

Tak byl serwisant ale rozruch odbyl sie tylko na CWU bez podlogowki na ciepla wode osiaga maksymalna moc pracuje jak nalezy... Pale 6 dzien przed wprowadzeniem chcialem miec jakies pojecie... Mozecie cos podpowiedziec :) 

Opublikowano

Jedynie co mi przychodzi do glowy to to, ze masz nie wygrzany dom a podobno przy paleniu pierwszy sezon w nowym domu idzie duzo wiecej opału. ( jesli sie mylę proszę mnie poprawić) Albo druga sprawa jakiś błąd w instalacji. Nie znam sie za bardzo bo tez zaczynam pierwszy sezon z pelletem jedynie czytajac mądrośći internetu ale moze zrób parę fotek instalacji i daj na forum może ktoś wynajdzie problem?
Ja też miałem rozruch koncem maja jak tylko cwu grzalem ale serwisant sprawdzil dzialanie wszystkich tych zaworów, mieszaczy,i innych pompek.

Opublikowano

Witam

Czy jest jakiś problem z econetem bo nie mogę podglądnąć parametrów przez internet i w aplikacji 

Opublikowano
W dniu 6.11.2019 o 16:42, Lalalalalal133304i4i napisał:

Witam serdecznie mam taki problem kciol lazar 15kw nie chce osiagnac zadanej temperatury 75 st dojdzie do 60 i koniec przez to nie chce dogrzac dobrze podlogowki gdzie szukac przyczyny... Pellet ze sprawdzonego źródła 

Na pewno w ustawieniach serwisowych trzeba będzie zmienić podawanie peletu co 47/8 sek na 30 %

Opublikowano

Witam

Czy próbował ktoś regulować tym zaworem za piecem z czerwonym pokrętłem? teraz mam ustawione na 2,5 obrotu a mx otwarcie to 5 obrotów. A jak u was sprawdza się sterowanie pogodowe lepiej z niego korzystać czy ustawić stałą temperaturę na piecu i mieszaczu

Opublikowano

Jeśli masz mieszacz to włącz pogodówkę mieszacza a temperaturę kotła ustaw stałą. Przy bardzo dużym zapotrzebowaniu mocy (duże mrozy) można podnieść ręcznie temperaturę kotła (np. o 5 stopni). Jeśli włączysz obie regulacje (nie wiem czy się da) to będzie trudno nad nimi zapanować.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie mam włączone obie i piec w dzień 65 a w nocy 83

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
11 minut temu, tomekkalata1986 napisał:

Witam

Czy próbował ktoś regulować tym zaworem za piecem z czerwonym pokrętłem?

Przyłączam się do pytania fakt nie sprawdzałem u siebie na ile mam odkręcony

Opublikowano
8 minut temu, tomekkalata1986 napisał:

No właśnie mam włączone obie i piec w dzień 65 a w nocy 83

Na upartego można włączyć pogodówkę kotła ale z maksymalnie płaską krzywą (na pewno poniżej 1) i ewentualnie skorygować przesunięciem. Do tego trzeba byłoby dołożyć obniżenie nocne (jeśli działa tylko na kocioł nie na mieszacz) bo nocą zazwyczaj jednak obniża się temp wewnętrzną więc bez sensu grzać wysoko kocioł.

U mnie na razie (nie było jeszcze dużych mrozów) sterowanie mieszaczem przy stałej temperaturze kotła się sprawdza.

Opublikowano

a jaką krzywą grzewczą zalecacie dla mieszacza dom 100% ogrzewanie grzejnikowe ocieplony 10 steropian nowe okna i drzwi

Opublikowano (edytowane)

To trzeba już eksperymentować. To też kwestia jakie grzejniki, ile itp. Ja zaczynałem od 0,8/+6st. Teraz mam 1,1/+8st. Poza tym kwestai czy i jakie robisz obniżenie temperatury w nocy. Zasada jest taka, że jeśli utrzymujesz stałą temperaturę całą dobę to temperatura grzejników (mieszacza) może być niższa, taka żeby wyrównać moc strat przy danej temp. zewnętrznej. Wtedy w zasadzie można doprowadzić to stanu w który kocioł pracuje non stop. (pod warunkiem, że moc minimalna nie jest za duża do aktualnych potrzeb).

Jeśli robisz nocne obniżenie (ja robię o 2 stopnie) to musisz mieć wyższą temperaturę mieszacza żeby w miarę szybko podnieść rano temperaturę. Tyle, że wtedy dojdziesz do temperatury zadanej pomieszczenia i zadziała np. termostat i wyłaczy kocioł. U mnie w tej chwili kocioł pracuje ok. 5 godzin rano i 2-3 godz. po południu.

Edytowane przez pawellll
Opublikowano
Opublikowano

Co o tym sądzicie

Opublikowano

To chyba dużo peletu Ci idzie, ja mam na 30% podawanie 4sekundy co 50 sekund 

Opublikowano
3 godziny temu, tomekkalata1986 napisał:

IMG_20191108_142813958.jpg

IMG_20191108_143126252.jpg

Bardzo krotka ta przerwa podawania na mocy 30%. Ja przy obecnej tem mam na grzejniki tem 35 stopni i podawanie co 48s, caly czas pracuje na 30% tylko wchodzi na wyższe moce jak grzeje cwu. Chyba dużo pelletu spalasz?

Opublikowano (edytowane)

U mnie np. na mocy 30% mam tak:

moc nadmuchu 58%

praca podajnika 4sek.

przerwa podajnika 28sek.

Spaliłem w październiku 750kg pelletu bardzo dobrej jakości (zero spieków - czyściutki pył -pellet Sylva z Wiela))

Według Was można zejść niżej z ilością spalanego pelletu?

mam 120metrów powierzchni, prosty układ z 11 stoma grzejnikami panelowymi i bojlerem 100l i zaworem czterodrożnym z siłownikiem bez sondy i sterowania pogodowego.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Kto ustawił Ci takie podawanie? No i nawiew. Ja mam podobne (fabrycznie, SF15) dla 50%. Sonda pół biedy ale brak pogodówki (masz choć termostat pokojowy?) powoduje brak kontroli nad spalaniem.

750kg to b. dużo jak na taką powierzchnię - no chyba że utrzymujesz 25 stopni a dom jest nieocieplony. U mnie w październiku poszło <30 worków (max 400 kg).

Do tego (ale to już moja opinia) 100l zasobnik c.w.u. do kotła stałopalnego to zdecydowanie za mało. Pół biedy zimą gdy kocioł pracuje i tak dość często więc nie ma problemu z dogrzaniem wody. Ale latem będzie się rozpalał kilka razy tylko po to  żeby w 5 minut nagrzać zasobnik.

Edytowane przez pawellll