Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz_Kula napisał:

Tomasz_Kula mi piec pracuje w ciągu 18 godzin pracy dziennej około 14 godzin na 30% mocy. Ustawiony jest tak żeby nie przechodził w nadzór.  Jakie masz histerezy ? bo chyba w tym tkwi problem u Ciebie.

Takie .....emoji25.png05583a3ba723c901201632c67f264075.jpg

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Ja bym zrobił tak:

Wyzerowal wszystkie korekty w zwykłym menu, 

Histereze h2 - 15, h1-8

Histereze kotla na min 15

Nadmuchy na poszczególnych mocach wziął od któregoś z nas bez sondy, lub z sondą ale już po korekcie-obniżeniu. 

Z podawaniem i przerwa tak samo

Czyszczenie w zależności od jakości paliwa

I ewentualnie wyłączył blokady od termostatu jak chcesz, żeby dłużej pracowal

Lekko obniżył temp mieszacza po osiągnięciu zadanej pokojowej. Tylko nie dużo, bo mocno zmniejszy sz odbiór ciepła z kotła i szybko osiągnie zadana. 

I wtedy dokonywał drobnych korekt ale już w zwykłym menu i to tylko na mocy 30%ewentualnie na 50%.

To moja propozycja. Pewnie koledzy jeszcze coś zaproponują i coś tam sobie odbierzesz. 

Opublikowano

Skraca lub wydłuża czas podawania, w procentach. Jeśli chcesz lekko zwiększyć dawkę, to dajesz na +, zmniejszyć na -. Jest to procentowo korygowanie. Nie skraca lub  wydłuża przerwy, tylko sam czas podawania, a wrezultacie dawkę. Jednym słowem korygujesz moc w niewielkim stopniu. Lekko ja zwiekszasz, lub zmniejsza sz, nie gmerajac w ustawieniach serwisowych. Ot, tak ja to rozumiem. Jeśli się mylę, niech koledzy poprawią. 

Opublikowano

Czyli jezeli mam np 30% podawanie 4 s przerwa 42 s jezeli ustawie korekte podjnika na 2% to kociol sam bedzie sobie regolowal w zaleznosci od potrzeb(wiecej/mniej) o te 2%?dobrze rozumiem?

Opublikowano

Menu korekt jest po to żeby użytkownik nie ingerował bardzo w ustawienia serwisowe tylko sobie trochę skorygował prace (przy założeniu ze pali dobrym paliwem) i tak jak powiedział Giz korygujesz czas dawkowania paliwa w procentach czyli przy 1% daje 0,6 sekundy. Kocioł idzie na sztywno na tym czasie, nie reguluje sam dozowania paliwa. 

@bobomerco, @Tomasz_Kula na poprzedniej stronie są moje ustawienia dla SF22 bez sondy. Po dwóch miesiącach obserwacji kotła wydaje mi się ze fajnie mi to zaczęło wszytko działać. @Tomasz_Kula piec pracuje Ci w większości na 100 % bo masz ustawione ze na tej mocy ma osiągnąć temperaturę 70 stopni. Masz h1=h2 czyli praktycznie omija CI 50% mocy. Na tak rozpalonym kotle tylko chwile popracuje na 30% i przejdzie w nadzór nie ma innej opcji.  A cała reszt napisał @Giz jak ustawisz wg naszych propozycji to obserwuj i koryguj w menu korekt

Opublikowano (edytowane)

Panowie, co mogło być przyczyną takiego zachowania:

Kocioł po wystudzeniu startuje na 100% i podbija temperaturę. Przy około 60 stopniach dostaje po kościach i jest małe wahnięcie w dół ale ciśnie na 100% ciągle. Temperatura spalin rośnie, tlen sukcesywnie spada, płomień słychać głośno, sonda obniża wentylator na max. I po takiej pracy dostaje zadyszki gdy tlen schodzi poniżej 8%. Kocioł przestaje podawać paliwo, rosną obroty wentylatora, płomień już tak głośny nie jest. Po chwili zwiększonych obrotów i bez paliwa tlen wzrasta ale sytuacja się powtarza i znowu zaczyna spadać poniżej 8%. W końcu rozgrzewa się, przechodzi na 50% i pracuje normalnie. Ustawienia obrotów wentylatora i dysz od dawna takie same. Nic w ustawieniach nie zmieniałem. Dlaczego tak tlen mu spadł? Jakieś pomysły?

Przy okazji tej sytuacji zaobserwowałem jak wskazania z sondy przekładają się na pracę podajnika. Wystarczyło że tlen zaczął za szybko spadać i podajnik przestał pracować. I to nie na granicy 5% jak jest w ustawieniach ale już ok. 8%. Chodzi chyba nie o wartość tlenu a o prędkość spadania.

Edytowane przez Gunman
Opublikowano

Może miałeś niedopalonego paliwa w palniku, może coś zostało po pracy na 30% i się nie oczyscilo i jak poszedł na 100% podajnik dowalal dawkę i miałeś dużo paliwa do spalenia i miałeś intensywne spalanie, które wypaliło szybko tlen. Ja miałem podobnie na fuzzy logic. Może masz za małe obroty jednak na 30% i robia się spieki, które się przytrzymują, a że jest dobry pellet, to się jeszcze dopali. Ja zwiekszylem o 3min wygaszaniu, teraz mam 8, bo spadał mi jeszcze tlacy pellet przy czyszczeniu do popielnika i tam na dnie się odpalał. Sytuacja mi przypomina właśnie duża ilość paliwa i intensywne spalanie, co wiąże się z szybkim wypalaniem tlenu. Może gazy się nagromadzily, bo ciąg się zmniejszył? Tak dumam i oczywiście to są moje teorie. Koledzy coś podrzuca pewnie i się dopasuje. 

Opublikowano

Dzięki @Giz za odpowiedź. Tlenu przy pracy na 30% mam praktycznie zawsze więcej niż 12,5%. Dlatego wydaje mi się że wentylator pracuje wystarczająco szybko dla dobrego spalania. Sprawdziłbym chętnie jeszcze raz jak się kocioł rozpala ale go nie wygaszam na dłużej. Pracuje ciągle z przerwą na czyszczenie palnika a to oznacza że na 100% chodzi przez chwilę. Muszę powtórzyć próbę przy gruntownym czyszczeniu, może w weekend.

Opublikowano

Czy ma ktoś z was jakieś zdjęcia co znajduje się  w zestawie smart-fire jakie podzespoły ile jest pudełek nie było mnie przy rozpakowaniu pieca przez instalatora i trochę się zastanawiam czy wszystko jest to co było czy coś się nie zgadza

Opublikowano

Teraz chyba przychodzą z nie założonym zestawem do ochrony powrotu, ale nie jestem pewien i przez to może być pudełek więcej. Ja miałem już wmontowany i w pudełku po sterowniku był econet, ecoster, 3x czuki temp i czujka pogodowa. 

Opublikowano (edytowane)

czy ten ekonet  ecoster w standardzie dostałeś

Chodzi mi o to czy w standardzie dokładają panel do sterowania piecem z pokoju za pomocą ecoster  bo z tego co widziałem mam czujkę pogodową oraz 2 czujniki i miejsce jak by w pudełku był panel ale jego brak nie nie wiem czy instalator coś nie zakombinował

Edytowane przez Adamo169
Opublikowano

Panowie dziś u mnie rano -11 stopni , zobaczymy jak nastawy pieca się na taka pogodę sprawdzą. W domu ciepło wiec pogodówka działa fajnie. Ale mam inne pytanie.... Czy podczas palenia macie widoczny dym z komina? U mnie gdy piec idzie na 30% to nie widać dymu ale na 50% już widzę biały dym, jest on nawet gęsty moim zdaniem. Czy tez tak macie? Może mam za wilgotne paliwo...

Opublikowano

Pogodówka to super sprawa jak dla mnie. Trzyma cały czas jak narazie temp zadana w domu. Trochę zabawy było z ustawieniem krzywej i współczynnika temp pokojewej(mam Ecoster), ale jest idealnie. Zobaczymy jak będzie chłodniej, dzisiaj - 5 i wiatr. 

Co do dymu, to jak biały to chyba ok. A wyczytałem gdzieś, że przy niskich temp może być widoczny, ale to w większości para wodna. 

A u mnie wygląda tak:

Opublikowano (edytowane)

Zmienili coś w tych kotłach od maja kiedy kupowałem? Ja mam wentylator na samej górze kotła a u Ciebie @Giz widzę że jest na środku. Czy to może kwestia różnicy pomiędzy SF15 a SF22? Tą szarą izolacje na elastycznej rurce która idzie do zaworu TV miałeś fabrycznie? Co to jest to szare pudełko ze wskaźnikiem wkręcone na rurki powyżej wentylatorów? (edit: przyjrzałem się i to zawór bezpieczeństwa?)

Edytowane przez Gunman
Opublikowano

15 ma niżej went i pewnie jest wyższy pod osłoną. 

Izolacja na rurze od zaworu to przez przypadek. Jak odpalił instalator, to brzeczalo coś. Gość od razu wiedział o co chodzi i założyliśmy kawałek izolacji i przestało. Drgania były przy pracy na 100%. Ale w sobotę, sącząc piweńko, ocieplilem ja na całej długości, bo fest gorąca była. 

Szara Skrzynecka to grupa bezpieczeństwa. Manometr, odpowietrznik i zawór bezp. 1,5bara. Naczynie przeponowe daliśmy na powrocie. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Gunman napisał:

Dzięki za wyjaśnienie. A kolega @Adamo169 na zdjęciu wyżej ma całkiem inną obudowę wentylatora. Nowa wersja czy o co chodzi?

Taki kocioł do mnie dotarł 19.10.2018 możliwe że coś zmienili ja bynajmniej nic nie zmieniałem dodam że mam SmartFire 15Kw

Edytowane przez Adamo169