Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki masz czas między czyszczeniem palnika?

U mnie takie wybuchy przy rozpalaniu występowały bo przez zbyt długi okres między czyszczeniem palnika zrobił się spiek (a pellet też mam dobry). Warto otworzyć i sprawdzić, ewentualnie mógł opaść na palenisko ceramiczny deflektor.

Nie lekceważ tego, bo te wybuchy w końcu coś ci uszkodzą, np. wentylator spalin.

Opublikowano

@prez991 Dzięki za odpowiedź!

6h tak mi ustawił serwisant (nie wiem ile i czy było coś wcześniej bo hydraulik odpalił kocioł, a ja nic nie dotykałem), miałem chwilę własną fantazję po serwisancie na 8h, ale wróciłem dosłownie przedwczoraj na 6h (może to ten powód...??).

A możesz podać ile to u CB był "zbyt długi czas"? Bo na tym forum już widziałem u jednego kolegi 11h. A nie wiem ile jest fabrycznie.

Zszedłem dzisiaj do południa przez ecoNET na 80 sekund podawania przy rozpalaniu. W południe kocioł się wyczyścił i rozpalił (śledziłem przez ecoNet), a przy wieczornym czyszczeniu byłem na miejscu - nie walnęło tylko łagodnie kocioł "wszedł na obroty". Czyli mam dwie sprawy - czyszczenie przywrócone na co 6h i 80 sek podawanie przy rozpalaniu. Zaobserwuję jeszcze jutro rano przy rozpalaniu po nocnym wyłączeniu. Na forum doczytałem, że to też ma/może mieć znaczenie czy rozpala po czyszczeniu czy po dłuższym postoju - ja mam postój w paleniu od północy do 6tej rano.

A z tym spiekiem, o którym piszesz to jest lepszy numer, mój hydraulik mi załatwił, że serwis z Lazara do mnie ZADZWONIŁ(!!), bo dodzwonienie się do nich na infolinie graniczy z cudem. I ten-że serwisant z infolinii zaczął nie od czasu podawania tylko właśnie od spieków cytuję "odkręcić motylki śrubokrętem dziubnąć w sitko bo się pewnie spiek zrobił". No to mu mówię, że ten serwisant co był u mnie zakazał grzebania w drzwiczkach w ogóle, ale on swoje i tyle. Niestety przerasta to moje możliwości manualne bo się po prostu boję coś zepsuć lub urwać (nigdy nic w tym kotle nie odkręcałem bo serwisant który był mówił, żeby nie daj boże nic nie ruszać). A mały nie jestem i mam rękę jak imadło i parę razy już różne śruby pourywałem. CHYBA, że @prez991 podrzucisz krótką instrukcję w postaci zdjęcia lub filimiku - jak się dobrać do tego potencjalnego spieku. Podobno to proste, ale jak się tego nigdy nie robiło to niekoniecznie.

Opublikowano

@SaDo1234 Nie ma sprawy.

Też mam 6h między czyszczeniem, 80 sek. podawania, delta 1 na 5 stopni i nadmuch na 65%.

Fabrycznie miałem 4h, ludzie na forum miewają po 12h, więc na próbę kiedyś ustawiłem na 9h i przy ostrej zimie, gdy kocioł większość czasu pracował na 100% mocy, zrobił mi się ten spiek właśnie, zapewne nagromadziło się zbyt dużo popiołu.

Ja również mam nocny postój od 22:00 do 2:00 🍻

Sprawdzenie czy jest spiek nie jest trudne. Jak Ci kocioł ostygnie to weź latarkę, otwórz przednie drzwi, za nimi masz mniejsze drzwiczki - górne i dolne, te dolne są na motylki, odkręć je (tylko dolne drzwiczki), wyjmij drzwiczki i teraz jesteś jakby pod paleniskiem. Na "suficie" masz otwarte palenisko, bo przy wygaszaniu dno paleniska się odsuwa w bok. Śrubokrętem albo ręką w rękawicy sprawdź czy nic nie zalega w otworze. Powinno być czysto jak w garnku bez dna. Przy okazji wyczyść wszystko z popiołu (np. odkurzaczem do popiołu) przed zmontowaniem, odpal na próbę i powinno wszystko działać bez problemu.

Opublikowano

Dzięki @prez991 !!

taki konkret to lubię, doceniam i jestem wdzięczny.

A z ciekawości ten nadmuch na 65% i pierwszą deltę to ustawiłeś z własnej praktyki czy serwisanta wiedzy?

Ma to jakieś większe znaczenie Twoim zdaniem?

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, trzeba sobie pomagać 🙂

Daj znać jak poszło.

Takie parametry miałem ustawione fabrycznie i nie zmieniałem tego, bo rozpala się dobrze. Z zasady jak ustawienia były od nowości dobre, to nie zmieniałem. Moim zdaniem, jeśli fabrycznie miałeś takie parametry to widocznie dobrali je pod Twój kocioł. Bez wyraźniej potrzeby bym nie zmieniał.

U siebie przede wszystkim dopracowałem krzywą grzewczą żeby oszczędzić na pellecie, harmonogramy, histerezy etc., ustawienia pomp, dodałem pompę cyrkulacyjną CWU i jej ustawienia w kotle, termostat pokojowy. Nastaw dotyczących spalania, rozpalania i wygaszania nie zmieniałem, no jedynie ten czas czyszczenia i czas nadzoru na 0, bo w moim kotle się nie sprawdzał.

Edytowane przez prez991
  • Zgadzam się 1