Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli pewnie bylo "łooo Panie, a kto Panu to tak ***"
No to teraz jak zacznie kocioł palić jeszcze mniej to instalatora za jaja i niech kupuje pół tony pelletu i 0,7 z przepitką do tego!

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano
2 godziny temu, Bisiasty napisał:

Ewentualnie sterownik pokojowy kiedyś można dorzucić. Chociaż przy takiej powierzchni domu to raczej ciężko będzie znaleźć dla niego optymalne miejsce.
No i trochę cierpliwości!
A tak w ogóle miałeś pierwszy rozruch przez serwis?

pokojowy mam ale wyłaczylem. duzy dom. masz racje ze ciezko znalezc miejsce najlepsze. musze popatrzec.

Opublikowano

@KristofSX u mnie nowa pompa pracuje na 2biegu, charakterystyka ze stałą różnicą ciśnień, czerwony zawór odkręcony 2 obroty. 

@Bisiasty noo serwisant mocno gały wywalił jak zobaczył odwrotnie zamontowaną pompę.. ja akurat na spalanie nie narzekam, aleee zawsze mogłoby byc lepiej :) wnioski po 24h : nie przegrzewa mi CWU więc jednak pompa miała na to wpływ. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ŁukaszL napisał:

@KristofSX u mnie nowa pompa pracuje na 2biegu, charakterystyka ze stałą różnicą ciśnień, czerwony zawór odkręcony 2 obroty. 

dzięki!

Edytowane przez KristofSX
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich. Przeczytałem prawie całe forum i już teraz całkiem nie mam pojęcia jak ustawić kocioł....zacznę od tego że spala mi 3 worki po 15 kg na dobę....czyli trochę dużo czytając wpisy innych kolegów. Prosiłbym na początek o jakieś uniwersalne ustawienia,a później będę próbował innych opcji.Piec 15 kw,dom 180 m,ocieplony,okna plastikowe choć już trochę stare ale coś jeszcze trzymają,dach płaski i niestety jeszcze nie ocieplony.Na dole ciepło,na piętrze dwa stopnie mniej....ale w tym roku ocieplam. Chciałbym zejść do chociaż 30 kg na dobę...to już byłoby super.A i piec ma włączone sterowanie pogodowe,krzywa na mieszaczu 1,0....dom z lat 70 tych i same grzejniki,sonda lambda jest.Z góry dziękuję za każdą pomoc.Jest możliwe żebym miał za słaby kocioł?

Edytowane przez Mpirat
Opublikowano

Koledzy nikt nie ma tego sterownika do sterowania podłogówką?

serwisant od lazara mówił, że podłączam ją tylko do sieci i do poszczególnych obwodów ogrzewania. Natomiast w instrukcji jest, że   podłączenie jest jeszcze do mieszacza i pieca? :/ Mieszacz w tej chwili podłączony jest do pieca więc nie wiem jak to ugryźć:) Ktoś pomoże?

sterownik.jpg

schemat.jpg

Opublikowano

Panowie, gdzie wyłączyć regulator pokojowy bo chcę spróbować na samych głowicach  na grzejnikach  jak mi to będzie działać. 

Opublikowano

dzięki.i tylko to trzeba przestawić?

Opublikowano

Witam

Czy da radę na naszych kociołkach ustaweć  zaprogramować 3rozne tm w ciągu doby?

Mam na harmm. tm na noc i tm dniowa ale na tej dziennej bym chciał  2 opcje tm zaprogramować a niemoge tego zrobić

Opublikowano

@gwint chyba trzeba jeszcze blokadę pompy co wyłączyć ale nie jestem pewien. Bo jesli włączysz sterownik a masz pompę sterowanaa przez sterownik pokojowy to kocioł nie będzie wiedział kiedy ja włączyć czy wyłączyć? Ale mogę sie mylić

Opublikowano

Bo jeszcze jest ustawienia serwisowe, ustawienia kotła, wybór termostatu, wyłączony - ecoster T1

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.01.2020 o 10:44, Kokesz napisał:

Koledzy nikt nie ma tego sterownika do sterowania podłogówką?

serwisant od lazara mówił, że podłączam ją tylko do sieci i do poszczególnych obwodów ogrzewania. Natomiast w instrukcji jest, że   podłączenie jest jeszcze do mieszacza i pieca? :/ Mieszacz w tej chwili podłączony jest do pieca więc nie wiem jak to ugryźć:) Ktoś pomoże?

sterownik.jpg

schemat.jpg

Kolego listwę synchronizujesz albo wifi albo przez moduł ST -507 następnie podpinasz pod nią siłowniki zgodnie ze strefami jakie sobie wyznaczysz. Następnym krokiem jest synchronizacja czyli to w jaki sposób chcesz współpracować z siłownikami PO OSIĄGNIĘCIU TEMP ZADANEJ czyli w fazie zamknięcia sie wszystkich siłowników. 

Nie wiem jaką masz listwę. Na przykładzie L8 masz kilka opcji . Możesz listwe synchronizować z sterownikiem kotła i to wtedy Ona bedzie sterowała kotłem i tym co będziesz chcieć ( wyłącz pompę,wyłacz wszystko,wyłącz palnik ) ewentualnie możesz synchronizować listwę z mieszaczem czyli obniżanie temp np. o 2 stopnie po osiągnięciu temp zadanej . Wszystko to łączysz stykiem beznapięciowym który działa na zasadzie START/STOP sygnał wysyła to wszystko.  

Możesz również listwą Techa sterować pompą bezpośrednio wpinasz ją w listwę. Jest mase opcji... 

Pamiętaj jeżeli korzystasz ze styku beznapięciowego musisz w ustawieniach termostata zaznaczyć UNIWERSALNY (tak działa na sterowniku PLUMA ) nie wiem jak u Ciebie wedle instrukcji musisz to zweryfikować .

Edytowane przez Gonzus1989
Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 10:10, Mpirat napisał:

Witam wszystkich. Przeczytałem prawie całe forum i już teraz całkiem nie mam pojęcia jak ustawić kocioł....zacznę od tego że spala mi 3 worki po 15 kg na dobę....czyli trochę dużo czytając wpisy innych kolegów. Prosiłbym na początek o jakieś uniwersalne ustawienia,a później będę próbował innych opcji.Piec 15 kw,dom 180 m,ocieplony,okna plastikowe choć już trochę stare ale coś jeszcze trzymają,dach płaski i niestety jeszcze nie ocieplony.Na dole ciepło,na piętrze dwa stopnie mniej....ale w tym roku ocieplam. Chciałbym zejść do chociaż 30 kg na dobę...to już byłoby super.A i piec ma włączone sterowanie pogodowe,krzywa na mieszaczu 1,0....dom z lat 70 tych i same grzejniki,sonda lambda jest.Z góry dziękuję za każdą pomoc.Jest możliwe żebym miał za słaby kocioł?

Hej,

mam podobny metraż, podobnie ocieplony, cały czas zmieniam i testuję, teraz idzie ok 15/dobę 
zacznij od wyłączenia pogodówki kotła,

u mnie tak:

75 na stałe,

histereza 12/8 , zawór kryzujący 2 obroty, pompa pieca 2 tryb 2 bieg,

modulacja 100% bez zmian, 50% 4s /25s, 30% 4s/53s ,

obniżenie nocne 6st kaloryfery 3 st podłog (mam 2 mieszacze -  na pogodówce , kaloryfery krzywa 1.2 -1.3 , podłoga 0.8, kaloryfery max 49st, podłoga max 33)

w domu cały czas miedzy 22 a 24st

Opublikowano

Witam Was lazarowicze.  Często czytam wasze wpisy i widzę,że jesteście bardzo pomocni. A więc powiem krótko...chyba wtopilem z kupnem regulatora st 292 v2. Po podłączeniu i uruchomieniu gdy temperatura w pokoju dojdzie do zadanej,kocioł wchodzi w nadzór no i widzę że tak co 1,5 godziny się rozpala. Temp.kotla to stałe75*,gdy regulator da sygnał że temp.w pomieszczeniu spadła i trzeba dogrzac (histereza 0,4 na regulatorze) kocioł się rozpala mając ok 60*,A więc zanim temp wzrośnie to kotluje na Max. Chodzi mi o to ,że zżera.wiecej pelletu i rozpala się dużo dużo razy więcej niż przed zamontowaniem regulatora.Wiec to chyba bez sensu.. pomóżcie, i powiedzcie co ustawiłem źle, gdzie popełniłem błąd, bo wiem że gdzieś na pewno.

Lazar smartfire 15 bez bufora.po osiągnięciu temperatury w pokoju temperatura mieszacza obniżana jest do 36*,przy dogrzewaniu  pokoju wzrasta do 43*. Stała kotla75*. Jakie informacje musiałbym jeszcze podać,aby ktoś z was mi coś doradzil? Pozdrawiam i sorry jeśli w złym miejscu wrzuciłem ten mój wpis

Opublikowano

@ArturJu wyłącz blokady kotła, mieszacza i pompy kotła od termostatu. Znajdziesz w menu serwisowym. Kod do menu serwisowego to 9999.

Opublikowano (edytowane)

Witaj - 43 troche dużo jak na mieszaczu. W jaki sposób masz ustawiony regulator ? jako termostat mieszacza czy termostat kotła ? powinieneś mieć kilka możliwości co " po zadanej temperaturze " w jaki tryb powinien kocioł wchodzić - wygaszanie/ obniżanie temp/ wyłączanie pomp/ wyłączenie palnika. Musisz w książce spojrzeć. 

Edytowane przez Gonzus1989
Opublikowano

Hej. Regulator jedynie obniża temp.mieszacza gdy temperatura w pokoju jest osiągnięta. Nie wyłącza pomp ani kotła.  Wczoraj ieczorem ustawiłem roznice temp 37*/40* A histerezę na regulatorze 0.2*. Zobaczę jak to teraz będzie. Podejrzewam,że problem był w tym że kocioł dogrzewajac pomieszczenie leciał na tych 43*,pomieszczenie się dogrzało, mieszacz przyłączył się na 36*,a więc temp kotła automatycznie dobiła do zadanej i przeszedł w nadzór. Chyba też źle zrozumiałem na czym polega nadzór. Byłem pewien że wychodząc z nadzoru,po prostu dosypie paliwa,zwiększy obroty i pracuje,a tu za każdym razem na nowo się rozpalał. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie, a jak przekłada się prędkość nadmuchu na poszczególnych mocach do temperatury osiąganej przez piec?

Czy jeśli np. zwiększę nadmuch to będzie lepiej, efektywniej spalał pellet przez co osiągnie większą temperaturę?

Edytowane przez kamix
Opublikowano

@kamix niekoniecznie. Najlepiej mieć sondę lambda, która to reguluje. U mnie zwykle zbija te obroty w dół.

Opublikowano

A możesz powiedzieć z ilu % ustawionych w regulatorze zbija w dół. Na poszczególnych progach mocy.

Opublikowano

Średnio 15%-20% z każdego zakresu. Przed korektami jest na pełnej mocy jest 70%, polowie mocy 55% i minimalnej mocy 40%.

Opublikowano

Dzięki za konkretną odpowiedź. To by się zgadzało do jakich wartości % nadmuchu ona zmierza u nas podobnie.

Opublikowano

Przy sondzie u każdego wentylator będzie inaczej działał, bo mamy różne warunki w kotłowni. Kiedyś testowałem ile zejdzie min z obrotami żeby uzyskać zadany tlen 12,5% na mocy minimalnej i wentylator pracował w zakresie 14-22%.  Tak normalnie to mam obroty zazwyczaj 30% - 45% - 70%,  obniżenie sondy o max 20%.