Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To może zmniejsz podawanie peletu w ustawieniach serwisowych 30%na np. 57sek.o nie wiem ile teraz masz? 

Edytowane przez gwint
Opublikowano

Mam wlasnie juz jak koledzy doradzili

100na12s

50na26s

30na56s

Do 30praktycznie mało dochodzi bo sie wygasza ,myslalem tez czy nie zwiekszyć podawania przy 50%by sobie przeskoczył szybciej na 30%

Bo h2-13 h1-11 to raczej ok mam

Opublikowano

Kolego Robson 24 Masz sterowanie pogodowe? Bo w sterowaniu mieszacza masz wyłączone. Wiec Histerezy nie sa potrzebne. Masz ustawiona temperaturę na sztywno wiec teraz jak jest ciepło (i sciany budynku sa jeszcze nagrzane) to możliwe ze dlatego piec Ci tak często się wygasza. To sterowanie pogodowe zaworem mieszacza to bardzo dobre rozwiązanie wg mnie przy relatywnie niskich nakładach pomogło by ustabilizować pracę Twojego kotła.
Chyba,że źle myślę, wiec mnie poprawcie:)

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Lub droższe rozwiązanie widzac , ze masz piec z zapasem mocy ( wg mnie jakieś 2-4 kw) Bufor ciepła

Opublikowano

To włącz sterowanie pogodowe i będzie ok 

Opublikowano

I w razie czego to jeszcze zmniejsz temperaturę na 38na mieszacz

Opublikowano (edytowane)

Sama pogodówka (w dodatku niedostrojona) nie rozwiąże problemu.

Pytałem chyba o to czy wyłącza od termostatu czy od max  kotła - nie pamiętam czy i jak odpowidziałeś.

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

Ja mam około 90 Mk do ogrzania i też mam 15kw

Opublikowano

Nie wiem czy włączenie pogodòwki pomoże ale również uważam ze jest za mały rozbiór ciepla z kotła i z tąd te problemy

Opublikowano
Czyli krzywe nic niedają przy wyłaczonej pogodówce
Nie dają bo krzywa dobiera temperaturę wody jaka idzie na grzejniki na podstawie temperatury zewnętrznej

Opublikowano
6 minut temu, pawellll napisał:

..

Pytałem chyba o to czy wyłącza od termostatu czy od max  kotła - nie pamiętam czy i jak odpowidziałeś.

?

Opublikowano

Koledzy maj racje włącz sterowanie pogodowe mieszacza i dopiero wtedy ustawienie krzywej ma znaczene, 

Opublikowano (edytowane)

To włącz te sterowanie. Blokada od termostatu tak 

1575223289246508215393485439610.jpg

Edytowane przez gwint
Opublikowano

Poprostu dobije mi do tm pokojowej 22stopnie i wygasza się przy 50%mocy a h2miedzy h1to tylko 2stopnie

A moze pod 9999blokada od termostatu mam na Nie

Ale pod8888 

Blokada kotla od termostatu mam na Tak

czyli jak pokój dogrzeje to pompa kotłowa także wyłącza się  to mi sie podoba ale chyba znaczenia niema

Opublikowano

No to jeszcze raz pytanie.

Czy kocioł wyłacza grzanie po osiągnięciu tmax czy od termostatu?

Bo z Twoich odpowiedzi wynika, że coś jest zmieszne.

Opublikowano

Kolego Robson
Według mnie jeśli przez całą zimę będziesz sie zmagał z problemem częstych wyłączneń kotła, to myślę, że warto by się zastanowić nad buforem ciepla. Jesli tylko masz miejsce na niego. Wtedy kocioł włączy sie na czas grzania bufora, ewentualnie na grzanie CWU
Ale to masz do przemyślenia na całą zimę, popisanie na forach i przeliczeniach $$$
Ja na chwilę obecną mam takie rozwiązanie (SF22 plus bufor 500l, ok 180m2 do grzania domu z początku lat80-tych jakoś szałowo nie ocieplonego, 10cm styro na scianach i jeszcze nie ocieplone poddasze nieuzytkowe) Od 2 października spalilem tonę peletu piec mam od maja więc pierwszy sezon. Wg audytu energetycznego potrzebowałem 18kw ale ze chciałem Lazara więc mam 22kw z buforem
Jak się to sprawdzi zobaczymy na wiosnę, póki co jestem mega zadowolony

Opublikowano

Sprawa jest prosta:

1 jeśli szybko wyłacza od tmax kotła to znaczy, że jest jakiś problem z rozbiorem ciepła

2 jeśli od termostatu to znaczy, że dużo ciepła jest dostarczone szybko i szybko dogrzewa. Wtedy trzeba obnizyć temp. mieszacza.

Póki co nie włączaj pogodówki mieszacza- ustawiaj temp ręcznie. Jeśli pkt. 2 to jeszcze obniż zadaną na mieszacz.