Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na 0, opcja wyłączona. Jak zadasz jakąś wartość, to działa. I tak, jak dasz 1min, pompa działa w cyklach 30s praca, 1min przerwa. Zadasz 2min, 30s praca, 2min przerwa, i tak analogicznie przy innych ustawieniach. 

• Lubię to 1
Opublikowano

@tomekkalata1986ja również mam pompę cwu za sprzęgłem i opcje wymiennik ciepła ustawiona na Tak. Jak zablokowałem pompę CO to efekt miałem taki jak Ty. Po prostu zostawiłem ja włączona i sobie chodzi chyba do 55 * na kotle. Myślę że w niczym to nie przeszkadza (oprócz poboru prądu) 

Opublikowano (edytowane)

Ja wole mieć ją zablokowaną bo nie studzi pieca i nie pobiera prądu. A po ustawieniu wartości 0 min w funkcji Postój pompy CO podczas ładowania CWU pompa kotłowa załącza się i pracuje bez przerwy do momentu załadowania zasobnika. Warunkiem jest ustawienie priorytetu pompy CWU

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

O kurde, tego nie wiedziałem, nawet nie sprawdziłem tego wcześniej. Nowe info. Chodzi o postój pompy i wartość na 0.

Edytowane przez Giz
Opublikowano
W dniu 22.11.2019 o 09:20, Giz napisał:

Jeśli nie masz blokad kotla i pomp, to normalne, jeśli zastosuje sz blokady, to po osiągnięciu temp zadanej na termostacie, wejdzie w nadzór, wygasi się i odpali po spadku o histereze na termostacie pokojowym, nie kotla. Ja mam tak ustawione. 

Giz a blokada pompy od kotla to gdzie znajdę

Bo blokada kotła wlaczylem pod 8888

Chodzi mi o to jak po nadzorze wygasi się i kociol dobity do zadanej 75 a tm w domu osiagnięta ,żeby pompa kotłowa staneła

Bo u mnie ciagle chodzi

Opublikowano

Jeszcze coś dla osób, które uparcie dążą do tego, aby kocioł pracował z 30% mocą w każdych warunkach. To nie ma sensu, powinien on pracować w wyższych temp zewnętrznych i przy małym zapotrzebowaniu na ciepło. Uważam, że właśnie wtedy powinien pracować i nie wchodzić często w nadzór, a zwłaszcza przed dogrzaniem pomieszczenia. Może nie wszyscy się ze mną zgodzą, ale myślę, że praca na wykresie jest w miarę dobra. Zerknijcie jaka jest zależność mocy od temp zewnętrznej i temp mieszacza. Nie chcę gmerać już w ustawieniach i zmieniać fabrycznych, bo mógłby jeszcze troszkę częściej modułować. Ale może tak być, bo jeszcze zimno nie wdziera się do budynku. 

Screenshot_20191123-165221.png

Opublikowano

A, jeszcze jedno. Duże znaczenie przy szybkim dochodzeniu do zadanej i wchodzeniu w nadzór, mają ustawienia mocy na 50%. Można zastosować większą przerwę podawania, jak fabryczną. Wtedy jest mniejsza bezwładność palnika i temperatura tak szybko nie wzrasta. Czasem temperatura zadana jest przekraczania dosłownie o 1-2st. Warto to sprawdzić. Można podnieść lekko temp zadaną, oczywiście zachowując odpowiednie wartości histerez. Może wystarczy podnieść zadana dosłownie o 1, 2st. Pomyslcie o tej bezwladnosci palnika. 

Opublikowano

Super,teraz serio zaczyna mi sie to podobać juz widze poprawa płynna kotła no i pompa sto jak ciepło na pokoju i tm zadana jest osiagnięta,a mi na postoju pompa kotła hulała -wydaje mi sie nadaremno

GIZdo ciebie bym musiał dobrą flachę kurierem wysłać  bo dużo pomogłeś i są efekty

Tylko miewiem gdzie pan mieszka ,ktore to woj.

Opublikowano

Daj mi wypić to, co już zostało mi obiecane:) Alkoholikiem jeszcze zostanę. A tak na poważnie, to ja akurat miałem czas i mogłem w miarę szybko reagować. Luzik w pracy, na siłownię nie chodzę, a na piwo z kolegami także się nie mogę zgrać, więc trochę podpisałem. Ale jak zauważyłeś, są tutaj ogarnieci ludzie, użytkownicy SF. Jakby nie przy osilo efektu, to otrzymał byś pomoc od kogoś innego. Tak jest najlepiej, bo jak masz tysiąc porad na raz, to nic z nich nie skorzystasz. Tak było z postoje pompy podczas ładowania. Nie wiedziałem do końca, a kolega @tomekkalata1986doprecyzował informację. Jeszcze info dla innych użytkowników, którzy mają jakiś problem, nie każcie się ciągnąć za język odnośnie obecnych ustawień. Podawajcie je od razu, jak są pytania o nie, łatwiej jest wszystko ogarnąć, bo każdy szczegół ma wpływ na efekt i bardzo wiele czynników zależy od siebie. 

Opublikowano

Ja kupę czasu lazara obserwowałem ale wszyscy u nas mnie nakłaniali na defro  i hydraulik a najlepiej alfa ale uparcie postawiłem na lazara,bo jednak sprawdzony od lat i dobrze zrobiłem

Tylko serwis niezbyt udany jak na 1wizyta

Dajesz namiary i wysyłam 

Opublikowano
39 minut temu, Giz napisał:

Daj mi wypić to, co już zostało mi obiecane:) Alkoholikiem jeszcze zostanę. A tak na poważnie, to ja akurat miałem czas i mogłem w miarę szybko reagować. Luzik w pracy, na siłownię nie chodzę, a na piwo z kolegami także się nie mogę zgrać, więc trochę podpisałem. Ale jak zauważyłeś, są tutaj ogarnieci ludzie, użytkownicy SF. Jakby nie przy osilo efektu, to otrzymał byś pomoc od kogoś innego. Tak jest najlepiej, bo jak masz tysiąc porad na raz, to nic z nich nie skorzystasz. Tak było z postoje pompy podczas ładowania. Nie wiedziałem do końca, a kolega @tomekkalata1986doprecyzował informację. Jeszcze info dla innych użytkowników, którzy mają jakiś problem, nie każcie się ciągnąć za język odnośnie obecnych ustawień. Podawajcie je od razu, jak są pytania o nie, łatwiej jest wszystko ogarnąć, bo każdy szczegół ma wpływ na efekt i bardzo wiele czynników zależy od siebie. 

Giz a jakie teraz masz spalanie bo mniej więcej mam takie ustawienia jak Ty i też same grzejniki

Opublikowano

Poprzednie zasypy 3 zasypy, bo wcześniej było dość ciepło, wahaly się tak 1 tydzień-worek/dobę, potem 2 zasypy to na 7 dni szło 6 worków. Teraz jest chłodniej i robię kalibrację, zasypem w środę, to podejrzewam, że w okolicy środy coś podam więcej. Doregowalem jeszcze instalację, otworzyłem dyszę z 25mm na 35mm i zwiekszylem min obroty na 25%. Zobaczę, jak to wyjdzie. Jeśli będzie podobnie, to będę zadowolony, bo jest dużo chłodniej. 

Opublikowano (edytowane)

To daj znać i jeszcze jedno, patrzyłeś na tą opcją w cwu (wymiennik ciepła) czy włączyć czy nie, czy to coś zmieni? Tak pytam z ciekawości. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Witam

Padło zapytanie czy forum pomaga? Moim zdaniem pomaga :)

Ja mam sf15 uruchomiony nowy od 20 września. Serwisant oczywiście wprowadził swoje ustawienia i powiedział że nic tam nie trzeba zmieniać. Efekt - przez te dwa miesiące ilość rozpaleń to aż 1100 razy !!! Nie znam się na tym ale pomyślałem że za kilka miesięcy to będę miał do wymiany zapalarkę.  Po analizie informacji od Was udało mi się tak zmienić ustawienia że teraz kocioł się nie wygasza w ogóle, tylko pracuje sobie w trybie ciągłym (wygasza się tylko na czyszczenie co 6 godzin). Moje obecne ustawienia:

image.png.e4e7e66d9f058e7a1f2e3d7c1a86cca5.png

Temperatura w domu mi odpowiada, jest cieplutko. Na zewnątrz jest teraz u mnie około -2 do +4 stopni. Kocioł przy takich ustawieniach dochodzi mi do około 60 stopni (przy zadanej 75st) i sobie moduluje na różne poziomy Np: przez ostatnie 14godzin pracował 1h na 100%, 10h na 50% oraz 3h na 30%. Temperatura spalin w zależności od mocy na jakiej pracuje waha się od 85-110 stopni.

Pytanko do Was jak oceniacie te ustawienia? Czy coś mógłbym podkręcić? Czy taka stała temperatura pracy kotła (około 60stopni) jest dobra czy może powinienem ją trochę zwiększyć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja nigdy nie zastanawiałem się nad tym wymiennikiem i nie stosowałem. Jest to fynkcja, którą stosuje się, kiedy w instalacji zastosowany jest wymiennik, żeby oddzielić dwa układy zabezpieczenia, otwarty i zamknięty, np gazowy z układem zamkniętym i pelleciak z otwartym. Ale to jest rzadkość. Podobno ona nie wyłącza pompy kotłowej w trakcie ładowania cwu z priorytetem i w funkcji lato. Serwisanci akrywują ją w przypadku dużych zasobników cwu  w sytuacji, kiedy zasobnik jest wpiety za sprzeglem, po to aby pompa cwu miała co ciągnąć. Ja mam mały, 150l i jest wpiety w kocioł, więc nie mam problemu z zasileniem sprzęgła, żeby cwu miało ciepłą wodę do zasilenia wezownicy. 

Może się mylę, nie wiem, nigdy nie stosowałem. 

Info zapodam odnośnie spalania. 

Opublikowano

Trochę byłem wyłączony a tu widzę już koledzy ogarnęli temat. :)

Co do spalania to w tej chwili przy średniej dobowej ok 2 stopnie wychodzi chyba troszkę więcej niż worek dziennie.

Opublikowano
10 minut temu, dzali0 napisał:

Witam

Padło zapytanie czy forum pomaga? Moim zdaniem pomaga :)

Ja mam sf15 uruchomiony nowy od 20 września. Serwisant oczywiście wprowadził swoje ustawienia i powiedział że nic tam nie trzeba zmieniać. Efekt - przez te dwa miesiące ilość rozpaleń to aż 1100 razy !!! Nie znam się na tym ale pomyślałem że za kilka miesięcy to będę miał do wymiany zapalarkę.  Po analizie informacji od Was udało mi się tak zmienić ustawienia że teraz kocioł się nie wygasza w ogóle, tylko pracuje sobie w trybie ciągłym (wygasza się tylko na czyszczenie co 6 godzin). Moje obecne ustawienia:

image.png.e4e7e66d9f058e7a1f2e3d7c1a86cca5.png

Temperatura w domu mi odpowiada, jest cieplutko. Na zewnątrz jest teraz u mnie około -2 do +4 stopni. Kocioł przy takich ustawieniach dochodzi mi do około 60 stopni (przy zadanej 75st) i sobie moduluje na różne poziomy Np: przez ostatnie 14godzin pracował 1h na 100%, 10h na 50% oraz 3h na 30%. Temperatura spalin w zależności od mocy na jakiej pracuje waha się od 85-110 stopni.

Pytanko do Was jak oceniacie te ustawienia? Czy coś mógłbym podkręcić? Czy taka stała temperatura pracy kotła (około 60stopni) jest dobra czy może powinienem ją trochę zwiększyć?

Pozdrawiam

Moim zdaniem 60* to za mało. Ja osobiście trzymam wyższą ostatnio ok 67-70. 60st, to jest zaraz po pełnym otwarciu zaworu tv. Jeśli przy tych ustawieniach udało Ci się zejść do pracy ciągłej, to jest super. Ja proponowałbym podnieść trochę temp pracy kotla. Spalinami ja przestałem się przejmować i nakręca iem się, że ucieka ciepło w komin, to nie jest takie jednoznaczne. Sproboj, jeśli masz chęć, zejść z przerwą na 100% do 12s, żeby podbić bezwładność palnika, aby podbił na 50% i też przeszedł na 30% wykorzystując niewielka bezwładność jeszcze z 50%. Potem może już modułować 30%-50%, a także niżej. Jeśli nie wchodzi Ci w nadzór, to  z 15s przerwy na 100% mocy, zszedlbym na 12s, a na 50% ustawiłbym min 26s, i tutaj można kombinować, ale już bardzo malutko, bo przerwa wysrubowana, dostosowana do nadmuchu. Na 30% na początek tak bym zostawił. Jednocześnie h2 niech zostanie, choć można próbować, żeby przeszedł na 50% mocy przy 61st. Natomiast h1, to min 10* przy zadanej 75*. Ale to trzeba ocenić, jak szybko dobija  i czy w ogóle dobija do zadanej. Jeśli będzie orzbijal 75st, to tak, jak pisałem wyżej, lekko podnieść zadaną  z zachowaniem odpowiednich wartości histerez, zwiększyć o tyle, o ile podniesiona została temp zadana. Takie jest moje zdanie, podwyższyć temp pracy, nie bać się. Ale dasz radę, dobrze kombinujesz, idź tą drogą. Jak będziesz zbaczał, to wspólnie z kolegami, tak myślę, naprowadzimy. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, pawellll napisał:

Trochę byłem wyłączony a tu widzę już koledzy ogarnęli temat. :)

Co do spalania to w tej chwili przy średniej dobowej ok 2 stopnie wychodzi chyba troszkę więcej niż worek dziennie.

Tak będzie. Jak znajdę czas, to zapodam porównanie spalania  i pracy kotła  z tamtym rokiem. Temp zewnętrzne podobne. 

Dobrze, że kolega się włączył... Ale widzę, że nowi forumowicze zaczynają czytać i wcielać w życie info z postów. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano
13 godzin temu, Giz napisał:

Moim zdaniem 60* to za mało. Ja osobiście trzymam wyższą ostatnio ok 67-70. 60st, to jest zaraz po pełnym otwarciu zaworu tv. Jeśli przy tych ustawieniach udało Ci się zejść do pracy ciągłej, to jest super. Ja proponowałbym podnieść trochę temp pracy kotla. Spalinami ja przestałem się przejmować i nakręca iem się, że ucieka ciepło w komin, to nie jest takie jednoznaczne. Sproboj, jeśli masz chęć, zejść z przerwą na 100% do 12s, żeby podbić bezwładność palnika, aby podbił na 50% i też przeszedł na 30% wykorzystując niewielka bezwładność jeszcze z 50%. Potem może już modułować 30%-50%, a także niżej. Jeśli nie wchodzi Ci w nadzór, to  z 15s przerwy na 100% mocy, zszedlbym na 12s, a na 50% ustawiłbym min 26s, i tutaj można kombinować, ale już bardzo malutko, bo przerwa wysrubowana, dostosowana do nadmuchu. Na 30% na początek tak bym zostawił. Jednocześnie h2 niech zostanie, choć można próbować, żeby przeszedł na 50% mocy przy 61st. Natomiast h1, to min 10* przy zadanej 75*. Ale to trzeba ocenić, jak szybko dobija  i czy w ogóle dobija do zadanej. Jeśli będzie orzbijal 75st, to tak, jak pisałem wyżej, lekko podnieść zadaną  z zachowaniem odpowiednich wartości histerez, zwiększyć o tyle, o ile podniesiona została temp zadana. Takie jest moje zdanie, podwyższyć temp pracy, nie bać się. Ale dasz radę, dobrze kombinujesz, idź tą drogą. Jak będziesz zbaczał, to wspólnie z kolegami, tak myślę, naprowadzimy. 

Mam pytanie czy dobrze rozumiem: że przy moich ustawieniach żeby zwiększyć temperaturę w kotle np. o 3 stopnie to powinienem podnieść temp zadaną na 78st czy obniżyć histerezę kotła z 15st na 12 stopni? tak jak obserwuję kocioł to przy obecnych ustawieniach kocioł pracuje w zakresie 58-60 stopni. Jak spadnie do 58st to wchodzi na krótko na 100% i dociąga do 60st i potem moduluje sobie pomiędzy 50 i 30%.