Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Galmet KW30 ekogroszek - nierówne spalanie na palenisku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Mam piec na ekogroszek Galmet z podajnikiem.

Ostatnio bardzo nierówno mi się spala palenisko. 

Z prawej strony groszek się dużo gorzej spala niż z lewej.

Załączam zdjęcie, mam nadzieję, że będzie to widoczne:

img-20201120-172419.jpg

Czy jest możliwe jakieś łatwiejsze stwierdzenie problemu?

Jeśli potrzeba dodatkowych informacji to na pewno je udzielę. 

Pozdrawiam serdecznie

Marcin 

Opublikowano

powodów może być kilka

nagar na palniku, zatkane otwory napowietrzające, niewypoziomowany palnik i jeszcze kilka innych

proponuję zacząć od wygaszenia i wyczyszczenia całego palnika, czyli zdjęcie góry wydmuchanie syfu z kanałów powietrznych, sprawdzenie czy nie powstał nagar - jeśli tak usunąć przy użyciu młotka i przecinaka, wyczyścić wentylator i kanał dolotowy od wentylatora do palnika. potem skręcić całość i odpalić. powinno pomóc. jak nie to szukac przyczyn np w przepalonym zwoju ślimaka jeśli dopuszczano często by żar schodził zbyt nisko

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za konkrety, zajmę się tym.

W zasadzie po 5 latach ani razu takiego czyszczenia nie robiłem... pewnie błąd.

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

a powinieneś po lub jeszcze lepiej przed każdym zimowym sezonem, do tego sprawdzenie czy wszystkie sznury uszczelniające sa w dobrej kondycji, czy drzwiczki nie wymagają regulacji i nie puszczają lewego powietrza i jeszcze parę innych tematów by się znalazło.

jak wyczyścisz i odpalisz daj znać czy jest poprawa- będzie wskazówka dla innych co było powodem bezpośrednim

Opublikowano

Dzień dobry

Pomogło :) teraz spala się równo, dziękuję.

Mam jeszcze jedno mam nadzieję szybkie pytanie - jak tworzą mi się małe spieki to odjąć czy dodać powietrza?

Pozdrawiam

Opublikowano

jak male to sie tym nie  przejmowac ew ujac delikatnie powietrza jezeli to stopiony popiół

Opublikowano

spiek koksowy- dodać powietrza

spiek żużlowy - z popiołu - ująć powietrza. 

jak spieki z popiołu sa niewielkie to odpuścić - moim zdaniem lepiej jak jest trochę więcej powietrza niż jak jest go za mało

• marcin zmienił(a) tytuł na Galmet KW30 ekogroszek - nierówne spalanie na palenisku