Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowicze.

W przyszłym roku planuję wymianę mojego wysłużonego kopciucha Zębiec 14 kW na inny kocioł. Chodził mi po głowie jakiś DS ale biorę też pod uwagę ekogroszek.  W kalkulatorze, na jednej ze stron obliczyło mi ogrzewanie powierzchni mieszkalnej na 16 KW, a z podpiwniczeniem zawierającym garaż, 20KW. Reszta przedstawia się następująco.: Dom połowa lat 70-tych, ok 100m2 (parter, wys. 2,70 m) , poddasze nieużytkowe (nieogrzewane), podpiwniczenie z garażem, wysokość 2-2,10 ogrzewane 50% powierzchni. Dom nieocieplony. Stara, prymitywna i bez bajerów, otwarta instalacja grawitacyjna, grzejniki żeliwne 83 szt. W garażu dwie dwumetrowe ożebrowane rury fi 80. Bojler 100 l. Pojemność instalacji ok 450-500 l. Komin ceglany 18x18 ok 8-9 m. Do jednej ze ścian dobudowany jest inny budynek. Stary Zębiec 14 kW dawał sobie dobrze radę z ogrzaniem domu nawet w mrozy rzędu 25-30 stopni C. W obecnych warunkach pogodowych, jest chyba trochę przewymiarowany. Mam na oku Skampa , Technixa od Sekom oraz Malinę na palniku SV200. A może coś na Ardeo? Klaster od Sekoma? A, może coś innego?  Mam do Was gorące pytanie. Jaki kocioł i jakiej mocy polecacie? Czy 13-15 kW wystarczy? Czy może jednak 19 kW. 

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Opublikowano

jeśli śmieciuch 14KW dawał radę to proponuję szukać kotła max 14KW. Ostatnio wypadłem z rynku kotłów ekogroszkowych więc polecam przeglądnąć forum i poczytac opinie. ja bym szedł w kierunku czegoś co ma Pieklorz ale to ja. Ty możesz mieć inne oczekiwania w stosunku do kotła i sterowania więc moze wybierzesz coś innego. sprawdź ceny, dostępność serwisu ewentualnie części zamiennych, opinie o producencie i po tym wywiadzie podejmij decyzję

Opublikowano

Jak groch to tak jak kolega wyżej pisał coś od @Pieklorz , jakiegoś SkampPV albo coś nowszego dwupaliwowego (groch-pellet).

Opublikowano

Jak już pisałem Sekom ma trzy kotły, które mnie interesują. Bardziej zależy mi na pomocy w doborze mocy no i rodzaju palnika.

Opublikowano

Jeśli chodzi o moc to najmnieszy z możliwych. Ja bym brał SkampPV 13 z palnikiem SV200.

Opublikowano

Ten jest brany pod uwagę, jako pierwszy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak kocioł masz już wybrany to skontaktuj się z @Pieklorz doradzi Ci jaki sterownik wybrać w zależności czego oczekujesz.

Opublikowano

No właśnie jeszcze rozważam różne opcje. Zastanawiam się tylko na zapalarką. Czy jest sens.

Opublikowano

Napewno latem grzejąc CWU i okresach przejciowych kiedy niepotrzebne jest ciągłe palenie, dobra opcja.

Opublikowano (edytowane)

No i full opcja skama 13 to ok 8450, Technixa 15 - 8350, a Maliny (coś jak Technix) ok 8200. Z Ardeo ok8600 ale nie wiem, czy w podstawie czy full. Wstępnie już rozmawiałem i infolinią Sekom i Pieklorzem.

Edytowane przez latonio
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej porozmawiaj z @Pieklorz on jest producentem.

https://sekom-pleszew.com.pl/

Edytowane przez radik81
Opublikowano

Bardzo dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam.