Gerwazy72 Opublikowano 14 Listopada 2020 #1 Opublikowano 14 Listopada 2020 Witam. Kupiłem u lokalnego producenta pellet. Widziałem stolarnie itd. Podobno używa własnych trocin. Pełnej się bardzo ładnie spali. Podobno robią tylko z trocin i dodają lepiszcze skrobie. Przy próbie wodnej powstał brązowy plyn. O czym to może świadczyć? Chce kupić większą ilość ale nie chce się wpakowac na jakąś minę... Załączam zdjęcie. Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka Cytuj
eliks Opublikowano 14 Listopada 2020 #2 Opublikowano 14 Listopada 2020 To jeszcze brązowe nie jest, taki miodzik. Po jakim czasie masz taki stan? Cytuj
sambor Opublikowano 14 Listopada 2020 #3 Opublikowano 14 Listopada 2020 Po słoiku widać , że pellet ładny, a woda to różna bywa. Np ja miałem po ukraińskim wodę różową - od kory , którą z resztą było widać w osadzie na dnie. Skrobia w niedużych ilościach nie przeszkadza , ale jak trochę więcej to skleja się na palniku i kłopot. Cytuj
Kordjano Opublikowano 14 Listopada 2020 #4 Opublikowano 14 Listopada 2020 Podobnie jak whisky , leżakuje w beczkach i nabiera koloru . Cytuj
Hermogenes Opublikowano 14 Listopada 2020 #5 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Żeby whiskey nabrała koloru po dwóch latach leżakowania dodaje się karmelu. Można też podgrzewać beczki po szery ( sherry ) celem karmelizacji pozostałości wina w drewnie. Pozdrawiam Hermogenes Edytowane 14 Listopada 2020 przez Hermogenes Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #6 Opublikowano 14 Listopada 2020 To jeszcze brązowe nie jest, taki miodzik. Po jakim czasie masz taki stan? Po kilku godzinach.Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka Po słoiku widać , że pellet ładny, a woda to różna bywa. Np ja miałem po ukraińskim wodę różową - od kory , którą z resztą było widać w osadzie na dnie. Skrobia w niedużych ilościach nie przeszkadza , ale jak trochę więcej to skleja się na palniku i kłopot.Pali się bardzo dobrze. Brak spieków i dopala do końca. Czy ten kolor może być od dodatku drewna liściastego w trocinach?? Np dębu?Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 14 Listopada 2020 #7 Opublikowano 14 Listopada 2020 Kolor może być od drewna , może być od ziaren zbóż z których pochodzi skrobia. Jak się dobrze pali to brać. Cytuj
eliks Opublikowano 14 Listopada 2020 #8 Opublikowano 14 Listopada 2020 Raczej tak jak Sambor pisze, to od mączki która też się spala, a jeśli nie szlakuje, tzn. że nie przesadzili z lepiszczem. Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor #9 Opublikowano 17 Listopada 2020 Jak na razie najlepszy ze wszystkich które testowałem. Jedyny minus to trochę trocin w worku...Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi