Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Mam obecnie problem z ogrzewaniem podłogowym w mieszkaniu. Chodzi o to ,ze nie czuć na panelach czy plytkach aby podlogowka cos grzała ale potrzebuje bardzo duzo czasu aby sie nagrzać. Juz nawet zamykalem obwody podlogowek na wszystkich pokojach i zostawialem lazienke, ustawialem na rotametrze przeplyw na 4-5 l/min i mizernie to sie nagrzewalo ale gdy otwieralem grzejnik to bardzo szybko lapal temperature. Ogolnie piec co chwile sie zalacza i podgrzewa wode non stop ale nijak to sie nie przeklada na grzanie podlogi. Cos tu nie gra.

Chiaclbym sprawdzic caly ukad od poczatku. Wczesniej deweloper tak to poustawial i zostawil a ja probuje to ogarnac.

Dzieki z gory za jakies wskazowki

Piec 2 funkcyjny TERMET MiniTerm Elegance  (Temp. C.W.U - 45'C, Temp C.O -37'C , cisnienie 1,2 bar, wbudowana pompa)

Na rodzielaczu mam pozakladane rotametry (1-5 L/min) na zasilaniu i silowniki termiczne na wyjsciu

Podlogówki (kazde pomieszczenie ma swoj uklad sterujacy Auraton 3003 i Auraton 3021w salonie)

- Aneks kuchenny z salonem 20m2

- Pokoj 2 - 10m2

- Pokoj 1 - 9m2

- Lazienka 5m2 + drabinka

- Przedpokoj 5m2

oraz

Garaz (grzejnik)

podlogowka.jpg

Edytowane przez cutin
Opublikowano

A jaka masz temperaturę w pomieszczeniach? Jeżeli jest dobrze zaprojektowane i wykonane o.podłogowe to nie będziesz czuł ciepłej podłogi a w pomieszczeniu bedzie ciepło.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

ogólnie to jest ok 20 'C tylko zimy póki co nie ma. Czasem mam wrazenie ,ze ja sam soba, urzadzeniami czy slonce przez szyby szybciej dogrzeje to pomieszczenie niz podglogowka. 

A takie pytanie. Ile czasu mnie wiecej potrzebowalaby dobrze wyregulowana podlogowka aby w pokoju 5m2 aby podbic temperature o 2-3 stopnie. 

Chiacłbym jeszcze wstepnie ustawic te rotametry do poszczegolnych pokoi. Mam zalozone silowniki termiczne czyli wszysttkie na 1 l/min ?

Edytowane przez cutin
Opublikowano

Tak na oko to mizerna średnica rur do rozdzielacza...

Opublikowano

Przepływy ustaw na 1,5-2 l/min. Nie ma projektu, więc trzeba na oko. Łazienkę możesz na maks.

Czu Auratony się wyłączają, czy cały czas są w trybie grzania? Jaką one mają histerezę (różnicę temp dla ON/OFF)?

Znasz może gęstość upakowania rury w pomieszczeniach (może być rozstaw)?

Opublikowano (edytowane)

Rozstawów nie znam.

Auratony wylaczaja sie gdy osiagna zadaną temp. 

Salon ma (19,5 noc / dzien 21)

lazienka na ostro 22'C

pokoj na ostro 19'C

pokoj 2 na ostro 19"C

przedpokoj 19'C

Lazienka na max czyli 2 czy 5 bo taka jest skala.

3 godziny temu, hajtaler428 napisał:

Tak na oko to mizerna średnica rur do rozdzielacza...

Muszę je pokochać bo raczej zmieniać ich nie będę :P

Edytowane przez cutin
Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał:

Zrób próbę bez wyłączania przez dzień - dwa i podłoga będzie letnia a pomieszczenia ciepłe.

Spróbuję tak zrobić. Trochę mnie martwi bardzo wolna reakcja.  Chce podbic o 2 stopnie temp w pomieszczeniu i to bedzie trwalo z caly dzien jak nie lepiej.

Opublikowano

Jak salon dogrzeje do tych 21 i na noc masz 1,5 mniej, to pewnie do połowy nocy trwa ten spadek. Do tego jeszcze jakaś histereza i kolejna godzina, dwie postoju. Podłoga w tym czasie pewnie się zupełnie wychładza. Czy to ma sens?

Auraton ma chyba do wyboru histerezę 0,2 i 0,4 sC. Ustaw 0,2 i spróbuj z grubsza oszacować czas rozpoczęcia obniżenia i komfortu. Powiedzmy obniżenie aktywne już o 18:00, a start grzania o 5:00. Może się wstrzelisz w bezwładność podłogi. Warto też jeśli jest możliwość wprowadzić krótką strefę czasową komfortu (lub kilka) w czasie nocy, by nie wychładzać podłogi do "zera" nad ranem.

Tempo nagrzewania to wypadkowa głównie temperatury zasilania i gęstości upakowania rury (jeszcze grubość wylewki, materiał wylewki, wykończenie podłogi, temp otoczenia i pewnie coś jeszcze). Jest też coś takiego jak samoregulacja płyty grzewczej, tzn. strumień oddawanego ciepła maleje wraz ze spadkiem różnicy temperatur powierzchni podłogi i otoczenia. W skrajnym przypadku gdy temp podłogi ma 25 sC i powietrze nad nią tyle samo, to podłoga de facto nie grzeje. Tak więc jak chcesz przyspieszyć tempo dochodzenia do zadanej, to musisz podnieść temperaturę zasilania podłogi.