Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grupa mieszająca - potrzebna przy samej podłogówce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy przy ogrzewaniu podłogowym w całym domu (brak grzejników) jest w ogóle jakakolwiek potrzeba montowania układu mieszającego? Firma instalatorska zamontowała termostatyczną grupę mieszającą M2 z Viessmanna, ale z tego, co czytam, to potrzebne to jest przy łączeniu ogrzewania podłogowego z grzejnikowym, bo wtedy kocioł ustawiony jest na wyższy parametr. Ja chciałem ustawić kocioł na niski parametr (max 40 st. C), żeby wykorzystywać kondesację. W moim odczuciu uproszczony układ w postaci kocioł z wbudowaną pompą obiegową + rozdzielacze w zupełności by wystarczył. W obawie przed niewystarczającą wydajnością pompy w kotle można dać dodatkową pompkę obiegową, a wtedy już zalecane jest sprzęgło hydrauliczne. Ale po co w ogóle zawór mieszający? Z jego powodu muszę trzymać wyższy parametr na kotle, żeby w ogóle się otworzył (o co najmniej 15 st. C wyższy od oczekiwanej temperatury na zasilaniu podłogówki, jak wynika z instrukcji tego zespołu mieszającego). Gdzie tu w ogóle jakaś logika?

pobrane.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zadałeś pytanie i zarazem dobrze na se odpowiedziałeś... podmieszanie do wywalenia.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano
11 godzin temu, leelook napisał:

... Firma instalatorska zamontowała termostatyczną grupę mieszającą M2 z Viessmanna, 

Podziękować "firmie instalatorskiej" i poszukać normalnej firmy instalatorskiej.

Opublikowano
19 godzin temu, leelook napisał:

Gdzie tu w ogóle jakaś logika?

Logicznie to Ty myślisz. Ciekawe jak tłumaczy się majster. 

To jest błąd i firma powinna to poprawić. Jak są normalni, to przeproszą i podziękują za szkolenie. 

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca panowie jest to nieświadome. Spotkalem sie z podobną sytuacją. Otóż firma wciska klientowi do samej podłogówki kocioł vieśka. Ów kocioł jest tanim modelem, a to dlategi że nie potrafi zejść do temperatur dla ogrzewania podlogowego. W zwiazku z tym ze pan sznowny ma obryw na tym kotle i chce go wcisnąć, dorzuca zestaw mieszajacy. I problem "rozwiązany" :) napisz jaki model vieśka ci wcisnęli i wszystko się wyjaśni. Logika zaczyna sie tu gdzie zaczynają sie pieniądze...

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano
2 minuty temu, KubaSko napisał:

Logika zaczyna sie tu gdzie zaczynają sie pieniądze...

Logika kończy się tam gdzie zaczynają się pieniądze...

Opublikowano

No właśnie nie na odwrót...

Wkroczyły pieniądze i logiczny montaż przestał istnieć.

Opublikowano (edytowane)

Mi chodzi o to ze jak spojrzymy na to pod kątem zarobkowym to już wiemy co instalator mial na mysli. Dla mnie to nie logiczny montaz tylko logiczny zarobek....

A propos logiki:

Stoi Jaś przed klasą i zastanawia się:
- Gdzie tu sens, gdzie tu logika?!
Podchodzi dyrektor i pyta się:
- Co się stało, Jasiu?
- No bo wie pan: pierdnąłem w klasie, pani mnie wyprosiła, a oni siedzą w tym smrodzie

Edytowane przez KubaSko
Opublikowano
4 minuty temu, KubaSko napisał:

- No bo wie pan: pierdnąłem w klasie, pani mnie wyprosiła, a oni siedzą w tym smrodzie

Hehe, dobre, zapomniałem o tym dowcipie :-)

18 minut temu, KubaSko napisał:

Nie do końca panowie jest to nieświadome. Spotkalem sie z podobną sytuacją. Otóż firma wciska klientowi do samej podłogówki kocioł vieśka. Ów kocioł jest tanim modelem, a to dlategi że nie potrafi zejść do temperatur dla ogrzewania podlogowego.

Kocioł to Vitodens 100-W, ale w sumie jakie to ma znaczenie? Pisałem, że chodzi o kocioł kondensacyjny, a więc wiadomo, że kondesacja zachodzi przy niskich temperaturach na powrocie do kotła (a co za tym idzie też niskich na wyjściu z kotła). Minimalna możliwa nastawa to 20 st. C, a więc idealnie pod podłogówkę. Modulacja mocy palnika to od 20% do 100% i to jest w zasadzie standard w większości kotłów. Jeśli jest ciągły odbiór ciepła, to kocioł nie będzie miał problemu z utrzymaniem nawet i niskiej temperatury wody wychodzącej z kotła, bo będzie płynnie zmieniał moc w celu utrzymania co do stopnia zadanej temperatury. Problemem jest, gdy odbiór przez instalację podłogową (czy jakąkolwiek inną) jest zbyt mały, przez co nawet przy palniku wysterowanym na minimum, czyli 20% mocy (mniej się po prostu nie da), temperatura na wyjściu z kotła i tak rośnie, a wtedy on się wyłączy i poczeka na ostudzenie, po czym odpali i znów będzie jechał na 20%. U mnie właśnie tak się dzieje, a to przez to, że grupa mieszająca dopuszcza bardzo mało z obiegu kotła, przez co mały jest odbiór ciepła z kotła. W DTR grupy mieszającej jest mowa to tej minimalnej różnicy 15 st. między wysokim parametrem (z kotła) a zadaną na obiegu podłogowym. Z moich obserwacji wynika, że jeśli chcę na podłogówce 35 st., to na kotle muszę ustawić MINIMUM 50 st. żeby zawór mieszający otworzył się cokolwiek. Żeby otworzył się znacznie więcej, musiałbym jeszcze jechać w górę z temperaturą na kotle, co kompletnie mija się z celem. Teraz mam tak, że na kotle zadana jest 50, a na podłogówkę tylko część ciepłą jest przekazywana, przez co kocioł pracuje na 20% mocy i co kilkanaście minut robi w kółko cykl: start, dobicie do 50 st. na wyjściu z kotła, przeregulowanie do 58 st. (histereza), wyłączenie palnika, oczekiwanie aż zawór mieszający podbierze trochę ciepła z obiegu kotła i gdy temperatura wychodzącej z kotła wody spanie do 32 st. ponowne odpalenie palnika i za kilkanaście minut znów wyłączenie. Przez to wszystko nagrzewanie podłogi trwa długo, aczkolwiek osiągane jest 22 st. we wszystkich pomieszczeniach. Sądzę, że przy niższych temperaturach zewnętrznych kocioł będzie pracował podobnie, ale cykle będą kilkudziesięciominutowe. Wykonawca zadeklarował jednak przerobienie tego układu.

Opublikowano
11 godzin temu, leelook napisał:

Kocioł to Vitodens 100-W, ale w sumie jakie to ma znaczenie?

Może mieć znaczenie - niektóre modele pracują tylko od 50C wzwyż .

Zobacz dokładnie jakie oznaczenie jest podane na tabliczce znamionowej kotła.