eliks Opublikowano 24 Listopada 2020 #26 Opublikowano 24 Listopada 2020 W dniu 11.11.2020 o 13:15, Bartek40 napisał: No zimy bywają u nas srogie. Zrobię tak jak doradził sambor. Na wiosnę założę pierwszy piec, a gdy będzie potrzeba to drugi. Właściwie to mam dwa na oku, Sas solid 19kW i Defro eko lux 20kW Ekolux zarasta syfem w trybie ekspresowym. Solida nie znam, ale znam Bio Solida na pellet a to te same wymienniki więc mając już jakieś rozeznanie, wziął bym Skampa. Cytuj
Bartek40 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor #27 Opublikowano 24 Listopada 2020 A Technix? Bo Skamp jest aktualnie produkowany w wersji na pellet. Ciekawy jest też ogniwo eko plus +, pionowy wymiennik to chyba plus. Cytuj
Bartek40 Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor #28 Opublikowano 30 Listopada 2020 Wracam do tematu. Mam dwa kominy dymowe w kotłowni. Jeden 15x25 - na nim pracuje aktualnie kocioł zasypowy, drugi 15x15 - wymurowany na zasadzie, że może się kiedyś przydać, np. pod piec gazowy - aktualnie służy mi jako wentylacja w kotłowni ponieważ komin wentylacyjny, który był w projekcie przeznaczony do kotłowni został wykorzyatny piętro wyżej w innym celu - podłączyłem do niego okap. Kominiarz był i stwierdził że może się na coś takiego zgodzić. Problem pojawił się teraz, ponieważ gdybym chciał podłączyć dwa kotły do tych kominów to powstaje problem braku kanału wywiewnego. Mam możliwość, przekucia się do wentylacji pomieszczenia obok kotłowni, które służy aktualnie jako magazyn opału. Czy coś takiego przejdzie? Są jakieś przepisy, które regulują te kwestie?. Wiem, że znajdę jakiegoś komianirzw, który na pewno podpisze coś takiego ale nie lubię robić takich rzeczy, dlatego chcę zaczerpnąć informacji na ten temat. Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 2 Grudnia 2020 #29 Opublikowano 2 Grudnia 2020 jest to w przepisach jest taka możliwość póżniej ci odpiszę Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 2 Grudnia 2020 #30 Opublikowano 2 Grudnia 2020 mam tylko pytanie bo nie do końca rozumiem chcesz dwa kotły podłączyć do jednego komina każdy kocioł oddzielnie i zlikwidować okap czy w ogóle brak ci kratki wywiewnej w kotłowni Cytuj
Bartek40 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Autor #31 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Kratka wywiewna została zamurowana i podłączony jest do niej okap. Mam dwa dymne kominy, mniejszy aktualnie służy jako wywiew. Pod ten mniejszy chce podłączyć drugi piec a do wentylacji przekuć się do sąsiedniego pomieszczenia (magazyn opału). Pytanie polega głównie na tym czy kanal wywiewny z kotłowni musi znajdować się w tym samym kominie co kanały dymne? Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 2 Grudnia 2020 #32 Opublikowano 2 Grudnia 2020 1 możliwość jest taka jeżeli będzie to kocioł pobierający powietrze do spalania z pomieszczenia to możesz umieścić rurę spalinową w kominie a to co ją otacza użyć jako wywiew są takie adptery 2 wariant wspólnego komina całkowicie odpada 3 możesz zrobić tak jak napisałeś wybij cegłę i otynkuj pamiętaj tylko o tym że nie będziesz mógł zrobić z tego magazynu pomieszczenia mieszkalnego i musi tam być kratka wywiewna PAMIĘTAJ ŁĄCZNA SUMA OBCIĄŻENIA DWÓCH KOTŁÓW NIE MOŻE PRZEKROCZYĆ 30 KW wtedy twoje pomieszczenie techniczne stanie się przepisową kotłownią Cytuj
Bartek40 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor #33 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Przy mojej powierzchni już na początku przekraczam przytoczone 30kW. Coś to zmienia? Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 3 Grudnia 2020 #34 Opublikowano 3 Grudnia 2020 najmocniej przepraszam miałem na myśli sumę kotłów a nie powięrzchnię Cytuj
Bartek40 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Autor #35 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Chce zamontować 2 x 20kW Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 3 Grudnia 2020 #36 Opublikowano 3 Grudnia 2020 to zrobi się nam przepisowa kotłownia Cytuj
Animus Opublikowano 3 Grudnia 2020 #37 Opublikowano 3 Grudnia 2020 W dniu 10.11.2020 o 13:31, Bartek40 napisał: Witam, posiadam spory dom - ponad 450m2 Problem pojawia się gdy trzeba zdecydować jaką moc ma mieć kocioł. Druga część domu będzie ogrzewana najwcześniej za kilka lat, . Wiem, że piec na ekogroszek kiepsko znosi przewymiarowanie, a jak ma się do tego piec na pellet? Może jakieś inne rozwiązanie? Nie wiem kto Cię wprowadził w taki błąd ,ale kotły podajnikowe to nie to samo co zasypowiec. Cytuj
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2020 #38 Opublikowano 3 Grudnia 2020 3 godziny temu, HolubPatryk napisał: to zrobi się nam przepisowa kotłownia Norma PN-B-02431-1:1999 dotyczy tylko kotłów na paliwo gazowe, lżejsze od powietrza! Tytuł normy brzmi - Ogrzewnictwo – Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niż 1 – Wymagania A pytanie było o kotłownię z kotłami na paliwa stałe. Do kitu z takimi poradami. Cytuj
Bartek40 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor #39 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zapytam swojego kominiarza, tak będzie chyba najlepiej. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2020 #40 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zapoznaj się jeszcze tym tematem - w nim jest wszystko! Cytuj
Animus Opublikowano 4 Grudnia 2020 #41 Opublikowano 4 Grudnia 2020 W dniu 3.12.2020 o 18:57, Bartek40 napisał: Chce zamontować 2 x 20kW 2 x 20kW to też przewymiarowanie. U mnie 450m2, kocioł 38kW, a jak były kiedyś zimy to raptem wycisnąłem z niego najwięcej 27kW. To niepotrzebne, takie kombinowanie. Ja bym zamontował tylko jeden kocioł 20kW i do niego za te parę lat dokupił pompę ciepła powietrze/woda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi