Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów. Problem jaki mam z kotłem to ustawienia sterownika. Objawia się on ciągłe przegrzewanie podajnika powyżej 80 stopni gdzie wyzwala się alarm. Przejrzałem już mnóstwo wątków i próbowałem różnych ustawienia i powoli zaczynam się w tym wszystkim motać. Jedyne co udało się ustalić to że płomień schodzi zbyt nisko. Bardzo proszę o pomoc w doborze parametrów lub jeśli ktoś posiada ten sterownik żeby wytłumaczył mi co i jak. Parametry ustawiam poprzez wejście w tryb nadzoru. Chociaż mam już wątpliwości czy piec nie przegrzewa się tak faktycznie zanim wejdzie w tym nadzoru i nie wiem jakimi parametrami mam już sterować w tym sterowniku. Poniżej podaję parametry jakie są obecnie.

Czas podawania 12 sekund

Czas przerwy 2 minuty

Czas pracy wentylatora 30 sekund

Czas przerwy wentylatora 7 minut

Siła nadmuchu 60

Cały myk polega na tym że od dawna ogrzewam gazem nie ogarniam tego kotła pomagam starszej sąsiadce. Lecz widzę że parametry które podają wyżej są brane pod uwagę w sumie dopiero w trybie nadzoru. czyli chyba wtedy gdy piec osiągnie temperaturę zadaną. Żadnych innych parametrów nie zmieniałem i widziałem że dopiero po wyłączeniu pid można sterować innymi parametrami. Lecz pid nadal jest włączony gdyż tak było od początku i podobno tak ma być.proszę o pomoc

Edytowane przez Pako85
Opublikowano (edytowane)

Kolego zlituj się i napisz coś więcej!

Jaki konkretnie Stalmark, jaka moc, jakim paliwem jest ogrzewany (groszek, pellet), jaka powierzchnia do ogrzania, jaka jest instalacja zrobiona, jaka jest temperatura zadana, jakieś zawory w instalacji, czy jest odbiór ciepła z pieca, jak piec ogólnie pracuje. 

Czy rura spalinowa i sam komin są drożne? Jest przepływ powietrza? 

Czy nie robią się spieki, może coś się tam blokuje. Czy retorta jest wyczyszczona, a nie zapchana syfem ze spalania i dobrze uszczelniona. Najlepiej wstaw jakieś fotki z palnika.

Edytowane przez Paulik
Opublikowano

Ok postaram się dopowiedzieć na te pytanie o ile znam wszystkie odpowiedzi (nie mój piec)

Piec to Duo pid agro 16 kw

Paliwo ekogroszek. Ok 110 m²

Instalacja grzejniki panelowe

Temp zadana ok 60 ⁰

piec ogrzewa dom oraz boiler z wodą . Jest też zawór który jest ustawiony w połowie dom/woda. co do drożności komina nie powinno być tragedii chociaż kominiarz byl  już kilka miesięcy temu. Nie dam rady wrzucić zdjęcia paleniska gdyż obecnie tam nie jestem. Jeśli chodzi o samą pracę pieca to idzie całkiem dobrze. W sensie że spieków robi się tylko troszkę lecz widać że płomień pali się nisko w kielichu a nie na jego górze .Przez co też chyba przesypuje troszkę niedopalonego węgla obrzeżami. Sam retor nie był nigdy rozbierany Ani czyszczony gdyż nie mam pojęcia jak to zrobić a piec ma około 3 lata.

image000000.jpg

Opublikowano

Zastanawial bym sie nad usczelnieniem retorty.Jesli dolna usczelka(silikon wysokotemperaturowy kominkowy)jest rozkruszana i po 3latach istotno bedzie,pali sie rowno nad slimakom gleboko w retorcie.

Opublikowano

Pako85

piszesz że udało Ci się ustalić że żar schodzi zbyt nisko. to oznacza że podajesz za mało lub za rzadko i stąd pali sie w dolnej części palnika a nie w górnej. będzie dłużej osiągał zadaną i przegrzewał rurę podajnika. dodatkowo tam jest palnik żeliwny -jeśli internety mówią prawdę,  który wymaga uszczelnienia. wyszukaj sobie na tym forum w jaki sposób to zrobić a potem jak uszczelnisz i rozpalisz to zanim coś zaczniesz zmieniać daj mu popracować kilka godzin. po tym czasie jeśli temperatura podajnika będzie rosnąć i będzie się paliło nisko to skracaj przerwę podawania. jednorazowo o 5 sek i czekaj kolejne kilka godzin

Opublikowano

W dniu 8.11.2020 o 16:56, Pako85 napisał:

Witam forumowiczów. Problem jaki mam z kotłem to ustawienia sterownika. Objawia się on ciągłe przegrzewanie podajnika powyżej 80 stopni gdzie wyzwala się alarm. Przejrzałem już mnóstwo wątków i próbowałem różnych ustawienia i powoli zaczynam się w tym wszystkim motać. Jedyne co udało się ustalić to że płomień schodzi zbyt nisko. Bardzo proszę o pomoc w doborze parametrów lub jeśli ktoś posiada ten sterownik żeby wytłumaczył mi co i jak. Parametry ustawiam poprzez wejście w tryb nadzoru. Chociaż mam już wątpliwości czy piec nie przegrzewa się tak faktycznie zanim wejdzie w tym nadzoru i nie wiem jakimi parametrami mam już sterować w tym sterowniku. Poniżej podaję parametry jakie są obecnie.

Czas podawania 12 sekund

Czas przerwy 2 minuty

Czas pracy wentylatora 30 sekund

Czas przerwy wentylatora 7 minut

Siła nadmuchu 60

Cały myk polega na tym że od dawna ogrzewam gazem nie ogarniam tego kotła pomagam starszej sąsiadce. Lecz widzę że parametry które podają wyżej są brane pod uwagę w sumie dopiero w trybie nadzoru. czyli chyba wtedy gdy piec osiągnie temperaturę zadaną. Żadnych innych parametrów nie zmieniałem i widziałem że dopiero po wyłączeniu pid można sterować innymi parametrami. Lecz pid nadal jest włączony gdyż tak było od początku i podobno tak ma być.proszę o pomoc

Witam Pako85

To o czym piszesz to nie są ustawienia pracy kotła. Przeczytałem porady Timona i innych o zgrozo, nie wiem dlaczego ktoś wypowiada się na tematy o których nie ma pojęcia. No przepraszam uszczelnienie palnika ma być tym lekarstwem, no śmiech na sali.

No dobra wystarczy tych "pochwał". Co do mojej osoby to użytkuje taki piec z takim sterownikiem jak od kilku lat i mogę w tym temacie coś konkretnego doradzić  .

Opublikowano (edytowane)

1mps Jak już wspomniałem moja wiedza na temat palenia węglem jest wątpliwą gdyż ogrzewam gazem. Dlatego też się tutaj znalazlem . Parametry które podałem wyżej też mam do nich wątpliwości gdyż dotyczą podtrzymania. A podajnik przegrzewa się w sumie zanim piec wejdzie w nadzór. Jeżeli używasz taki sam piec to bardzo proszę o pomoc z twojej strony. Na PW podeśle ci mój nr tel.

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta