Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

To mój pierwszy post tutaj.

Mogli byście rzucić okiem na tą instalacje. Czy taki układ pomp jest ok?

Na grzejnikach nie ma zaworów termostatycznych i przy ustawieniu na kotle 60st i otwartym zaworze 3d w domu robi się sauna. Sytuacja poprawia się po przymknięciu zaworu i przyduszeniu kotła do 45st jednak wtedy pompa cwu nie jest w stanie nagrzać wody w bojlerze. Jak to poustawiać? Czy montaż termostatów w domu pozwoli na utrzymanie wysokiej temp.na kotle i żeby w domu nie było za ciepło?

1 - kocioł

2 - zawór 3d

3 - pompa CO

4 - pompa CWU

5 - zawory zwrotne

6 - grzejniki

7 - zbiornik CWU

8 - zbiornik przelewowy

9 - zawór bezpieczeństwa

Zeskanowany dokument.jpg

Opublikowano

I niebezpieczny!

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, awiator napisał:

I niebezpieczny!

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

W jakim sensie?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Bo naczynie wzbiorcze powinno być podłączone prosto z kotła bez żadnych zaworów, rurą o odpowiedniej średnicy, stalową lub miedzianą.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cezar76 napisał:

Bo naczynie wzbiorcze powinno być podłączone prosto z kotła bez żadnych zaworów, rurą o odpowiedniej średnicy, stalową lub miedzianą.

A teraz widzę że źle to narysowałem. Faktycznie idzie rura bezpośrednio do naczynia wzbiorczego. Oprócz tego na kotle jest zamontowany zawór bezpieczeństwa.

Chodzi mi bardziej o układ tych dwóch pomp.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Właśnie zauważyłem. Instalacja jest tak zrobiona w domu który kupiłem. Do starej instalacji co podpięty kocioł na ekogroszek w takim właśnie układzie. Teraz albo nie ma ciepłej wody w zbiorniku cwu i kocioł się kisi na niskiej temperaturze a jak ustawię większą temperaturę to w domu sauna. Czy jak dam termostaty na grzejniki będę mógł mieć wysoką temperaturę na kotle a niską na grzejnikach?

Opublikowano

Jeśli zamontujesz termostaty to możesz puszczać wysoką temperaturę na grzejniki.(ustawisz na zaworze tyle żeby dogrzało CWU). Po dogrzaniu pomieszczenia głowica zamknie zawór