Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła i instalacji dom 100m2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Buduje sam parterowy dom jednorodzinny o powierzchni 100 m2 , stan zaawansowania robót ; wylane wieńce. Przystąpiłem do murowania kominów i przy tej okazji zastanawiam się nad wyborem kotła c.o i schematem instalacji. W M.PZ.P jest zapis co do źródła ogrzewania kocioł na biomasę spełniający wymogi 5 kategorii , projekt to adaptowany gotowiec Tracja 2 , w projekcie projektant adaptujący instalacje zaznaczył że kocioł musi spełniać uchwałę sejmiku woj. dolnośląskiego z dnia 30. list.2017 r XLI/1407/17 . Potrzebuję porady/pomocy jaki kocioł wybrać ? oraz pomocy przy schemacie instalacji. Projektowy schemat jak i wybór kotła (25 kW) jest delikatnie mówiąc do bani. Budynek nowy , ściany ytong 24cm ocieplone styropianem 20 cm , fundament bloczek ocieplony styropianem 15 cm , posadzka 15 cm styropian , strop wełna 25 cm , dach nie ocieplony , okna 3-szybowe. Chciałbym wykonać przyzwoitą instalację , najchętniej kocioł kompaktowy budżet 12-13 tys. ogrzewanie grzejniki , C.W.U. Proszę o porady.

IMG_20201012_165303.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, iko napisał:

Projektowy schemat jak i wybór kotła (25 kW) jest delikatnie mówiąc do bani

To mało powiedziane.

Podłogówka w całym domu i pompa ciepła, bez kominów - w tą stronę bym szedł przy takim metrażu i ociepleniu

Opublikowano

Dość mały budżet zeby coś fajnego zrobić.  

Opublikowano (edytowane)

Kominy są postawione a pompa ciepła chyba  za droga ,  podłogówka ? raczej  zostaje to co jest .. a jeżeli już to jakie konkretne rozwiązanie byś zaproponował ? To zwiększmy nieco budżet  powiedzmy max 14 kzł na kocioł.

Edytowane przez iko
Opublikowano

Za 14k juz chyba BS+10 dostaniesz :) 

Opublikowano

Nie dostanie.

Opublikowano

Pincet razy było powielane.
Ferroli biopellet pro lub premium 12kW + tech i2 + poprawna instalacja.

Dzwoń do oficjalnego przedstawiciela w okolicy ze strony.

To jest coś co jest tanie i kompaktowe.
Trzeba wiedzieć, że oprócz kotła sama instalacja pożre masę piniędzy. Jak nie jesteś fanatykiem - bedziesz zadowolony. Będzie ciepło.

Kocioł kosztuje 7-8 tys. z hakiem, jakiś serwis jest. Ciepło będzie podobnie jak z kotła za 25 tysi.
Są minusy - jak wszędzie, ale jak chcesz kocioł kompakt to takie rozwiązania za 7, 10, czy 15 tys. zawsze mają ograniczenia.

Tutaj zaraz wyjadą z tym, że jak nie kupisz kotła za 18 tys to świat się zawali lub jak nie wstawisz bufora 800 litrów na który nie masz miejsca to też będzie kicha.

W praktyce kocioł, sprzęgło rozdzielacz, jakieś grupy mieszające, dobry bojler i temat kotłowni załatwiony. Żyjesz dalej

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Takich odpowiedzi potrzebuję ,nie nie jestem fanatykiem a na super hiper instalacja że wszystkimi możliwymi bajerami mnie nie stać  i jest mi niepotrzebna. Potrzebuję w miarę prostej przyzwoitej  instalacji c.o z c.w.u. Czy mogły ktoś wrzucić schemat ? Mam pytanie czy w świetle tej uchwały z pierwszego postu zaproponowany kocioł Ferroli spełnia jej wymagania ? Oraz czy bufor ciepła do spełnienia tej uchwały jest potrzebny do pracy z kotłem ,i czy z innych względów opłaca się go zamontować (mniejsze spalanie , ekologia, ochrona kotła).