liban Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #26 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Wstecznego ciągu nigdy nie zaobserwowałem u mnie. Komin ma wysokość 8-9m.A gdyby nawet coś przymarzło to zawór bezpieczeństwa będzie jak znalazł, chyba :) .Poza tym to wogóle można zagotować pelletowca? Automatyka raczej nie powinna pozwolic.A jakaś rada co do umiejscowienia pompy kotlowej, zaworu termostatycznego i pomp obiegowych? Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 8 Grudnia 2021 #27 Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) To wszystko regulują przepisy - zabezpieczenie naczynia i rur bezpieczeństwa, wznośnej i przelewowej przed zamarznięciem, ich średnica, sposób prowadzenia(norma w załączniku) Zawór bezpieczeństwa wskazany oczywiście ale w świetle przepisów nie jest zabezpieczeniem i bywa zawodny. Podobnie automatyka Zrobisz jak zechcesz - to Twój dom Co do armatury to to nie ma znaczenia fizycznie gdzie co (wyżej/niżej). Byle zgodnie ze sztuką PN-B-02413_1991-Ogrzewnictwo-i-ciepłownictwo-Zabezpieczenie-instalacji-ogrzewań-wodnych-systemu-otwartego-Wymagania.pdf Edytowane 8 Grudnia 2021 przez hajtaler428 Cytuj
liban Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor #28 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Czyli na tym schemacie mamy. Przed każdą pompą filtr, zawór 3d z siłownikiem na grzejniki, pompe kotłową, dwie pompy obiegowe.Tylko nie wiem co to te żółte prostokąty (3szt) i te jasno zielone (8szt) :) . Te 8szt.to zawory odcinające zdaje się. Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 12 Grudnia 2021 #29 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Te żółte to zawory zwrotne Zawór 3d nie musi być z siłownikiem jeśli są zawory termostatyczne na grzejnikach. Wystarczy termostatyczny z nastawą do 65st(esbe VTA lub afriso ATM) Cytuj
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2021 #30 Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Schemat z postu #27 nie jest dobry dla pelletu, ale to nie moja broszka. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez sambor Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 12 Grudnia 2021 #31 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Była wcześniej propozycja dedykowana dla pelletowca(z zaworem stalotemperaturowym na powrocie) . Cytuj
liban Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor #32 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Schemat z postu #27 nie jest dobry dla pelletu, ale to nie moja broszka. Schemat z postu #27 nie jest dobry dla pelletu, ale to nie moja broszka.Ale moja broszka.Skrobnij coś poprawnego. ;)Jakiś schemacik?Please. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2021 #33 Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Co tu skrobać, jak się tobie się nie chce poszukać. Klasyka -najtańszy, najprostszy, przy pellecie i grzejnikach skuteczny Edytowane 12 Grudnia 2021 przez sambor Cytuj
liban Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor #34 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Poszukać mi się nie chce? Wiesz ile tego się naoglądałem.Jest tego tyle że nie wiem który może być poprawny.Czyli jednak 4d. A tyle się tu naczytałem że 4d to tylko kłopoty.Moc pomp z tego schematu, mam się ich trzymać? I zawór 4d z siłownikiem? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2021 #35 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Nie ważne co zainstalujesz, jak zrobisz to źle to będzie kłopot , Z 4-D jest tych kłopotów najmniej - tylko potrzeba osobną rurę do naczynia przelewowego. Cytuj
liban Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor #36 Opublikowano 12 Grudnia 2021 Osobną rurę lub zamknąć instalacje i dać zbiornik przeponowy na powrocie. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2021 #37 Opublikowano 12 Grudnia 2021 To zależy od kotła, ale najbezpieczniejszy jest układ otwarty Cytuj
liban Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor #38 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Ok. Bedę robił wszystko aby taki pozostał. Czyli w przypadku tegoż schematu zawór 4D pełni rolę głównie ochrony powrotu w momencie startu instalacji, aż do jej ustabilizowania. U mnie trwa to 2-3 godziny.Później np mogę nim regulować temp.wody na grzejniki. Czy zapomnieć o tym i założyć, że posiada tylko pierwszą funkcje. A co do wysokości montażu zaworu 4D, to ma być on minimum 20cm powyżej płaszcza wodnego kotła, tak? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2021 #39 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Praktycznie zaw 4-D posiada 1 funkcję, druga jest wynikiem tej pierwszej. Wysokość montażu 4D jest istotna przy pracy grawitacyjnej, przy pompie kotłowej ma drugorzędne znaczenie Cytuj
stolbud Opublikowano 13 Grudnia 2021 #40 Opublikowano 13 Grudnia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, liban napisał: Poszukać mi się nie chce? Wiesz ile tego się naoglądałem. Jest tego tyle że nie wiem który może być poprawny. Czyli jednak 4d. A tyle się tu naczytałem że 4d to tylko kłopoty. Moc pomp z tego schematu, mam się ich trzymać? I zawór 4d z siłownikiem? Ja tak samo nawet rysowałem schematy itp, to sprzeglo miało być najlepsze, a teraz nagle 4D najmniej kłopotliwy 🤔 kolega Sambor nieraz pisał że 4D sprawia najwięcej kłopotów i go nie poleca Edytowane 13 Grudnia 2021 przez stolbud Cytuj
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2021 #41 Opublikowano 13 Grudnia 2021 To wszystko zależy gdzie wstawimy tego 4-D - jak do inst z grzejnikami to OK, ale do podłogówki to już musi być układ 2 zaworów 3-D, więc sprzęgło lepsze. Ponadto w proponowanym układzie pracy zaworu 4-D, jest pompa wspomagająca na powrocie kotła, bez tej pompy układ nie nadaje się do pelletu. Cytuj
stolbud Opublikowano 13 Grudnia 2021 #42 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Ja niedługo podłączam na ekogroszek w takim schemacie, mam nadzieję że będzie wszystko chodziło bez problemu 🤣 Cytuj
stolbud Opublikowano 17 Grudnia 2021 #43 Opublikowano 17 Grudnia 2021 (edytowane) @sambor a przy kotle 15 kw zawór 4D 1 cal czy większy? Jaki przepływ? Naczynie wyrównawcze na jakiej wysokości? Edytowane 17 Grudnia 2021 przez stolbud Cytuj
sambor Opublikowano 17 Grudnia 2021 #44 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Tam wystarczy cały obieg 1", więc zaw 4-D też 1", oczywiście pompa na powrocie z 4-D. Kvs 4D będzie duży ( ponad 6) , więc wystarczy. Otwarte naczynie - min 0,5m nad najwyższym elementem instalacji ( grzejnikiem, rurą). Cytuj
liban Opublikowano 17 Grudnia 2021 Autor #45 Opublikowano 17 Grudnia 2021 Co tu skrobać, jak się tobie się nie chce poszukać. Klasyka -najtańszy, najprostszy, przy pellecie i grzejnikach skuteczny Pokazałem ten schemat serwisantowi Tekli. Stwierdził, że nie potrzebnie komplikuję sobie układ i ta pompa kotłowa na powrocie nie jest konieczna. Natomiast koniecznie trzeba zamontować zawór4D powyżej zasilania wychodzącego z kotła aby tenże zawór się nie zapowietrzał.Ja raczej będę chciał zrobić jak na Twoim schemacie bo się później okaże że nie byla konieczna a dzieją się cyrki. ;) Cytuj
mkwapisz Opublikowano 17 Grudnia 2021 #46 Opublikowano 17 Grudnia 2021 I całe szczęście. Powiedz temu serwisantowi, żeby sobie wiedzę zaktualizował. Niech odpowie ci także na pytania: dlaczego w instrukcjach do nowych kotłów takie komplikacje się stosuje. I jeszcze dlaczego ci gwarancji nie uznają jak nie ma pompy kotłowej Cytuj
HarryH Opublikowano 17 Grudnia 2021 #47 Opublikowano 17 Grudnia 2021 23 minuty temu, mkwapisz napisał: I jeszcze dlaczego ci gwarancji nie uznają jak nie ma pompy kotłowej Pierwsze słyszę, ma być zapewniona temperatura powrotu. Ja pompy kotłowej za 4d nie mam i nie było żadnego problemu z naprawami gwarancyjnymi. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 17 Grudnia 2021 #48 Opublikowano 17 Grudnia 2021 to przeczytaj na stronie 15 i 16 jakie są wymagania i jaki schemat podłączenia jest proponowany. Wystarczy że udowodnią ci, że nie miałeś wystarczającej temperatury na powrocie i jak to mówią bujaj się z problemem sam. Wszystko oczywiście jednak zależy od firmy. Instrukcja-KOMFORT-EKO_KOMFORT-EKO-LUX.pdf Cytuj
liban Opublikowano 2 Stycznia 2022 Autor #49 Opublikowano 2 Stycznia 2022 Jeszcze jedno, czy skoro u mnie na starej instalacji zasilanie i powrót jest na 2" , a kocioł, który zamówiłem ma wyjścia zasilania i wejścia powrotu na 1,5" to rozumiem, że podłączenie kotła do mojej instalacji , ochronę powrotu, zawór 4D zrobić na średnicach minimum 1,5" żeby za bardzo nie zawęzić przepływów. Natomiast obieg CWU na dowolnych średnicach, czyli mniejszych. Cytuj
liban Opublikowano 7 Stycznia 2022 Autor #50 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Co jest Panowie? Doradźcie powyższe. Był przyszły specjalista od podłączenia kotła i przeróbki instalacji i mówi, że na co mi 1,5cala w stali jak on mi to zrobi w miedzi na 1calowych rurach i będzie śmigać.Nie będzie problemu gdy zrobie to całe podłączenie, zawór 4d (1") na calowych rurkach w miedzi.Nie chcę za bardzo dławić a hydraulik mówi że i tak pompa chodzi na 1calu, zawory zwrotne na 1calu i te 1,5cala to do niczego nie potrzebne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi