Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska temperatura spalin Tekla draco D 25 kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj czysciłem kocioł i uszczelniałem palnik,okazało się że jest nagar na kolanie na przeciwko ślimaka, wyczysciłem ten nagar, ślimak też wygląda kiepsko a kocioł ma w czerwcu rok, wydaje mi się że nawet kawałka nie ma. Co może być przyczyną?

Paliłem suchym ekogroszkiem.

Dodaje zdjęcia

IMG20210525104803.jpg

IMG20210525104747.jpg

Opublikowano

Jak nagaru było dużo, to ślimak miał ciężko.  Jeśli paliłeś twardym węglem, to mogło się tak zrobić.  Aczkolwiek po jednym sezonie to wprost nie do uwierzenia.  Możliwe też, że żar był zbyt nisko, i osłabił strukturę metalu.

Gość berthold61
Opublikowano

Wg mnie miałeś za mały kopczyk i to jest przyczyna . kopiec musi być wysoki ale nie może być niedopałów .

Opublikowano (edytowane)

Pale groszkiem z kopalni Chwałowice prosto z kopalni. Zastanawiam się czy do tego nie przyczynił się też ciągle puszczający (cieknący) strażak, korek parafinowy ciągle przecieka i może groszek parował i dół groszku przy ślimaku był wilgotny.

Poniżej filmik mojego ślimaka.

Edytowane przez mariusz1415
Opublikowano

Jaka miałeś temperaturę podajnika? U mnie jest w granicach 38-45st. Może faktycznie zar był zbyt nisko. 
ustawienia mam 5sek podawania , 22(23) sek przerwa i dmuchawa 120-130 

Opublikowano (edytowane)

W tamte lato miałem temp. podajnika nawet dochodziło do 65⁰C a kopczyk był , zimą temp. była w granicach 35 do 45⁰C.

Mam groszek z tej samej kopalni ale jakby szybciej się przepala.

Ustawienia na starym groszku miałem:

Podawanie 5s

Przerwa 21s

Nadmuch 135

Teraz na nowym groszku mam:

Podanie 5s

Przerwa 20

Nadmuch 115

Zobaczę jaki będzie kopczyk po kilku godzinach.

3 godziny temu, grumek napisał:

3 godziny temu, grumek napisał:

Jaka miałeś temperaturę podajnika? U mnie jest w granicach 38-45st. Może faktycznie zar był zbyt nisko. 
ustawienia mam 5sek podawania , 22(23) sek przerwa i dmuchawa 120-130 

Grumek a Ty też masz kocioł tekla draco d25kw

Opublikowano

Ja mam draco versa 17kw z palnikiem rynnowym, ale wymieniłem ten palnik na retorte od Tekli. Palnik rynnowy to totalna porażka od nich… syf taki jak przy kotle zasypowym i dym z komina… 

jaka masz teraz temperaturę podajnika? 
Ja nigdy nie miałem więcej niż 48st, która była na chwile praktycznie. 
fajnie jakbyś wrzucił film jak Ci się pali teraz i jak palnik wyglada. Porównam sobie z tym co mam u siebie;) 

Opublikowano

grumek 

Temp. podajnika mam teraz 46⁰C,a dałem dodatkowy termometr swój na rurę od dołu i blisko wyjścia z kotła i tam temp. jest 68⁰C.            Już nie wiem co robić , teraz mam ustawienia:       Podawanie 5s , przerwa 14s , wentylator 110.        I kopczyk ledwo ledwo ale dymi się bo jakby za mało powietrza.... Mam RCK.

Filmik nagram niedługo. Nagraj też Ty jak pali się w twoim kotle i gdzie masz czujnik temp. podajnika.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, ze masz po ślimaku…. Ale to tylko przekonuje mnie, ze kotły Tekla są ch… warte… 

u mnie kocioł już dłuższy czas jest na podtrzymaniu i wyglada tak obecnie. Jak będzie pracował to nagram film

5/22

dmuchawa 122

obecna temperatura podajnika 44st 

8AD4E68B-2830-4AE6-AD2A-1138769EFDE1.jpeg

1FC97BEE-AF63-4EA1-80E0-DE7123950C36.jpeg

6E88E249-9CDD-4CED-97AC-813D7E5BCF3D.jpegTutaj wrzucam film jak się obecnie pali 

i zdjęcie gdzie jest czujnik podajnika. 
https://we.tl/t-GIfm6wc6j0

Edytowane przez grumek
Opublikowano (edytowane)

Czujnik mamy w tym samym miejscu , w podtrzymaniu temp. podajnika na fabrycznym czujniku 49st , na czujniku co dolożyłem na próbę  72st.

Teraz mam ustawienia:

5/18 ,nadmuch 112.

12min trwała praca kotła ,po pracy przeszedł w podtrzymanie i temp. podajnika 47st ,a na dołożonym 65st.

Mamy jedynie inny wentylator.

Też żałujemy z teściem że kupiliśmy ten kocioł od tekli ,był najtańszy bo jakoś koło 9tys. zapłaciliśmy za sam kocioł.

Znajomy ma kocioł firmy Ogniwo i bez porównania ,żadnych problemów.

IMG20210527161003.jpg

IMG20210527160938.jpg

IMG20210527160950.jpg

IMG20210527160933.jpg

IMG20210527160916.jpg

IMG20210527160928.jpg

Tutaj filmik jak właśnie zaczął pracować

IMG20210527161354.jpg

IMG20210527161057.jpg

IMG20210527161438.jpg

IMG20210527161454.jpg

IMG20210527162119.jpg

IMG20210527162136.jpg

Opublikowano

nie znam sie za bardzo, ale nie wyglada zle... a czemu taka wysoka temperatura podajnika to nie mam pojecia... jesli masz na gwarancji kociol to dzwon do serwisu, zeby przyjechali i zobaczyli, chociaz dam sobie reke uciac, ze powiedza, ze tak ma byc ? 

zobacz tez, czy masz wszystko szczelne... pod zasobnikiem moga byc otwory dwa, jesli sa to zasilikonuj je. 

u mnie najlepiej i kopczyk byl na odpowiednim poziomie jak ustawilem 14/46 i dmuchawa 135-140, ale wtedy spalanie mialem duze. 

dmuchawe mam inna, bo orginalna padla w sezonie grzewczym i kupilem podobna w sklepie o takich samych parametrach. 

ja w swojej tekli wymienilem dwa razy dmuchawe, rure podawcza gdzie jest slimak, palnik rynnowy pekl.

mozesz tez sprobowac odkrecic wszystko i w kolanie zasilikonowac te dziury co sa... podobno sa one do oddymiania zasobnika(tak mowi producent). ja zaluje ze tego nie zrobilem po ponoc to poprawia sytuacja z temperatura podajnika.

Sam mysle, zeby przed sezonem grzewczym je zasilikonowac, na chwile obecna nie chce mi sie walczyc z kotlem, bo narazie chodzi i jestem jakos zadowolony po trzech latach walki z palnikiem rynnowym. 

Opublikowano (edytowane)

Pisałem już w zeszłym roku z serwisem w sprawie tej temp. podajnika to Pan z serwisu odpisał że temp. 55⁰C niejest jakaś zbytnio duża ale mała też nie jest i żebhm zmniejszył przerwe z 18 na 17s i podtrzymanie z 30min na 25 min...

Serwisant jak przyjechał na pierwsze odpalenie to był max 15min ,skasował kase za przyjazd i tyle...

Ja mam podawanie 5s i nie moge tego zmienić to jest stałe. Jedynie przerwą,wentylatorem i podtrzymaniem moge coś pozmieniać.

Też sobie o tych dziurach w kolanie przypomniałem już po fakcie a w poniedziałek uszczelniałem ten talerz cały od nowa.

W sprawie ślimaka nawet do serwisu nie dzwonię bo i tak uznają że to z mojej winy... A po za tym dają tylko rok gwarancji na ślimak.

Opublikowano

Żeby zmienić czas podawanie musisz na sterowniku zmienić model kotła na inny. Kod serwisowy serwisanta to 2211 ? przez trzy lata z tym sterownikiem przerobiłem wszystko od pidu po dwu stan. 
Jak wpiszesz kod 2211 to będziesz mogl tez zmienić temperatura kotła z 50 na 60 

C768372A-3042-4346-B1CC-7C63ED661C13.jpeg

E311E904-763A-403E-B296-55751AFD1C9D.jpeg

FBBDD2B1-B988-414E-A96E-CDF34F593D99.jpeg

07CB1525-703B-4462-8873-98E799AD7962.jpeg

U mnie serwis tez tak wygladal, odpalił niby kocioł i pojechał. Tak działa serwis Tekli. Przy moim palniku rynnowym nawet uszczelkę spierdzielili i nie chcieli przyjechać poprawić tylko oczywiście za kasę a fuszerkę zrobił serwisant. 
poczytaj sobie jak ludzie pala na palniku rynnowym w kotle Tekli. Dosypują do ekogroszku peletu, to przecież chore… ktoś powinien się za to wziąć, bo Tekla robi co chce i w dupie maja wszystko. 

Opublikowano

U mnie to nawet serwisant nie rozpalał bo robili to instalatorzy ,a on tylko przyjechał zobaczyć za kilka dni.

A powiedz mi czy ślimak da rade wymienić odkręcając przekładnie z silnikiem od zbiornika? Wyjdzie ślimak z przekładnią czy trzeba demontować zasobnik z rurą podającą? I czy jest tam jakaś uszczelka czy silikon?

Opublikowano (edytowane)

odkręcasz cztery sruby jak jest motoreduktor i wyciagasz slimaka z calym silnikiem, jak odkrecisz to tam jest tuleja dystansowa i jak bedziesz wymienial slimak to koniecznie posmaruj delikatnie smarem tam gdzie jest tulejka. Silikon do polaczenia z zasobnikiem tak, zeby bylo wszystko szczelne. Pozniej zawleczke wyjmujesz(wybijasz delikatnie) i slimak powinien wyjsc sam. Jakbys odkrecal cala rure to musisz pozniej pamietac, ze przy polaczeniu z kotlem rowniez dajesz silikon. 

Ja sam zalozylem caly palnik, nie ma tam nic trudnego ? wiecej szarpania. Chociaż z mojego pkt widzenia, powinieneś uderzać do serwisu, bo kocioł jest na gwarancji i oni akceptowali temperaturę podajnika. Masz na to dowód, bo wspominałeś, ze pisałeś z nimi. ?

Edytowane przez grumek
Edycja
Opublikowano

Dzięki wielkie ,myślę że to ogarnę, muszę zamówić tylko ślimak i do roboty. Nie widziałem ślimaka jak był nowy zamontowany ,pamiętasz może czy był tam też na końcu ślimaka przeciwzwój, czy kończy się normalnie

Opublikowano

Mi chodziło o końcówkę co już jest w kolanie palnika czy jest tam końcówka taka jak zaznaczyłem na zdjęciu IMG_20210527_220534.jpg.e0818763a5c9ae5487d4be2712b2a24e.jpg

Bo ja mam takie coś i wygląda jakby czegoś brakowałoIMG20210525104747.thumb.jpg.5dba18c0e636516e75fad6cc1cdf4fd9.jpg

Opublikowano

Może przez brak tej końcówki ciężko utrzymać kopczyk.

Dzięki wielkie za porady?, jak zamówie ślimak dam znać. 

Opublikowano

Na pewno przez to jest ciezko utrzymac kopczyk, chociaz w lato i na sama wode zawsze bylo ciezko utrzymac kopczyk, zeby sie nie zapadal. Sprobuj tez palic malo kalorycznym weglem na wode. Fajnie sie pali "eko ogień" z sibugol. ma 22-24, ale wypala sie na pyl czysto w kotle. Ja dopalam bartexa silver i zaczynam na wode nim palic. 

Opublikowano (edytowane)

Kupił bym inny eko ale pracuje na kopalni i mam deputat węglowy ,więc biorę ten powiedzmy za darmo chodź cały rok biorą nam kase na ten węgiel.

A strażaka w tym twoim kotle to też masz 5 litrowy zbiornik jak po płynie do spryskiwaczy ? Zalewasz go wodą? Mi ciągle przecieka zmienie korek a i tak po niedługim czasie znów cieknie....

Opublikowano (edytowane)

Daj znać jak wymienisz ślimak ? 

mam taki sam, nie nalewam go woda, był tylko napełniony na początku, a teraz już nie uzupełniam woda. Jeśli wszystko pracuje w miarę ok, to nic się nie powinno stać, poza tym jeśli temperatura podajnika będzie duża to sterownik i tak wypchnie mi zar. U mnie jakby było 65st to już by zaczął wypychać zar. Dlatego byłem zdziwiony, ze u Ciebie przy takiej temperaturze nie wypchnął żaru. 

Edytowane przez grumek
Opublikowano

Też się zastanawiałem czemu nie wypchnęło żaru, muszę sprawdzić na ile stopni jest ustawione zabezpieczenie w sterowniku.

Opublikowano

Grumek 

Pod zasobnikiem znalazłem dwie dziurki ,pisałeś żeby je zakleić , do czego one służą?