TIMON120777 Opublikowano 11 Września 2020 #51 Opublikowano 11 Września 2020 jak się bawiłeś w zmianę ustawień to ile czasu czekałeś na efekt np wydłuzając przerwę podawania??? jeśli to był 1-2 cykle pracy to trochę mało w lecie. powinieneś go zostawić na dobę na zmienionych ustawieniach. z tego co piszesz to węgiel który masz potrzebuje poleżeć na palniku a to oznacza że skoro koksuje to przerwa podawania przy danym nadmuchu jest za krótka. Masz za duży kocioł. ustawiając w lecie stosunek podawania do przerwy nawet 1:15 będzie miał zapas ogromny. jak koksuje ale temperatura rośnie w czasie pracy to mocy jest za dużo i trzeba wydłużać przerwe a nie podnosic nadmuch. to pierwsze obniża moc a drugie podnosi. efektem pierwszego będzie dłuższa praca a drugiego dłuższe podtrzymanie bo po osiągnięciu zadanej więcej opału zostanie na palniku. w Twoim przypadku kupiłbym na lato w jakim markecie węgla worek po taniości i tym palił a porządny węgiel zostawił na zimę. ostatnia rzecz. jesli masz klapke na wentylatorze a w podtrzymaniu płomień na palniku zerknąłbym jeszcze na uszczelki w zasobniku. moze tam jakaś nieszczelność. ewentualnie wysoki komin i nawet latem mocny ciąg. wtedy klapkę uchyli, zwłaszcza jeśli źle wyregulowane obciążenie Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 11 Września 2020 Autor #52 Opublikowano 11 Września 2020 Po zmianie ustawień kocioł chodził całą noc jakieś 10 do 12h. Ja mam węgiel w deputacie z kopalni i szkoda mi kasy marnować na workowany z marketu. Podajnik szczelny nawet regulowalem zawiasy że mocno dolega. Komin ma jakieś 9 metrów na cegłe dziura Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 12 Września 2020 Autor #53 Opublikowano 12 Września 2020 Przyszedłem o 23 z pracy i jakoś przed 1,zszedłem do piwnicy sprawdzić piec i patrze na bańke tego strażaka a tam 1/3 wody ,sie wystraszyłem że żar podszedł tak blisko...wygasiłem kocioł i opróżniłem prawie pełny zbiornik groszku na szczęście to chyba nie żar bo wosk się jakoś rozszczelnił i jedną dziureczką uciekała woda. Sprawdziłem jeszcze raz większą zapałką taką do zniczy przy wygaszonym i wyłączonym kotle ,i przez wentylator ciągnie ogień. Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 12 Września 2020 Autor #54 Opublikowano 12 Września 2020 Filmik jak sprawdzałem czy zasysa lewe powietrze. Jak sądzicie potrzebny regulator ciągu kominowego? Kocioł był wygaszony jak to robiłem Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 14 Września 2020 Autor #55 Opublikowano 14 Września 2020 Czy taki o przekroju 150 wystarczy? https://allegro.pl/oferta/regulator-ciagu-kominowego-rco-ch-150-darco-7636630512 Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 15 Września 2020 #56 Opublikowano 15 Września 2020 w tej sytuacji to raczej na pewno go zamontuj. jak teraz ciągnie to zimą będzie wyrywać. masz mocny wegiel i dość niewdzięczny w podajnikowym kotle. ale to ty się bedziesz z nim męczył Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 16 Września 2020 Autor #57 Opublikowano 16 Września 2020 RCK już do mnie idzie dziś albo jutro powinien być, będe montował pod czopuchem . Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 16 Września 2020 #58 Opublikowano 16 Września 2020 I dobrze było by gdyby się przydał :) chociaż ja to widzę tak . Kociolek podgrzeje komin co poprawi jeszcze jego "cug" następnie kociołek przejdzie w czuwanie . To zaś zaowocuje praca rck . Jako że tam jest dobry ciąg a i komin podgrzany będzie mial go jeszcze mocniejszego . Rck będzie wpuszczac chłodniejsze powietrze w komin . Pal to szesc jesli będzie to powietrze suche , gorzej jak będzie zasysane wilgotne z dworu . Nie wiem czy rck będzie lekiem na całe zło . Trudno powiedzieć czy kominowi to zrobi dobrze . Bardziej stawialbym na zmiane stera na taki z pid . Ciągle dmuchanie w komin nawet z temperatura 50 stopni było by lepsze niz krótkie dmuchniecie na 100 i następne schladzanie go rck. Nie chce Cię czasem namawiać na wydatki ,tylko tak mi się zdaje że nie rck A pid byłby lepszy . Oczywiście rozważ to , zastanów się i poczekaj na rady kolegów . Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 16 Września 2020 Autor #59 Opublikowano 16 Września 2020 Już za późno rck już czeka na odbiór w paczkomacie. Pytałem o rck ale nikt prędzej nic nie doradził czy kupić czy nie... W kotłowni mam 34⁰C to całkiem zimne powietrze nie poleci hehe , a zawsze mogę go zablokować. Może z rck pójdzie to jakoś po ustawiać żeby dłużej sie rozgrzewał a krócej stał w podtrzymaniu. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 16 Września 2020 #60 Opublikowano 16 Września 2020 4 minuty temu, mariusz1415 napisał: Może z rck pójdzie to jakoś po ustawiać żeby dłużej sie rozgrzewał a krócej stał w podtrzymaniu. Niby zmniejszysz troszkę ciąg przez kocioł , to samo można zrobic dławiąc dmuchawe . Może inaczej :) ida chlodniejsze dni to i kociołek będzie częściej pracował . Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 16 Września 2020 Autor #61 Opublikowano 16 Września 2020 Zamknąłem całkiem przysłonę na wentylatorze i nic to nie dawało. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 16 Września 2020 #62 Opublikowano 16 Września 2020 To skąd teraz ma się wziąć potrzebny tlen? Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 16 Września 2020 Autor #63 Opublikowano 16 Września 2020 Ta klapka przysłaniająca nie dolega dobrze i jak dałem zapalniczke po bokach to wciągało płomień bokami Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 16 Września 2020 #64 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Walczysz z tym cugiem, a czy ktoś mierzył ten cug anemometrem? Bo chyba od tego trzeba zacząć. Edytowane 16 Września 2020 przez Trener40 Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 16 Września 2020 Autor #65 Opublikowano 16 Września 2020 Niestety nie mierzył nikt, szkoda że jak szybciej pytałem to nikt nie doradzał. RCK już zamontowany ,jak będzie działał to ok a jak nie będzie się uchylał to już za późno na zmiany. Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 16 Września 2020 #66 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) Otwierać to się pewnie będzie jak zacznie wiać wiatr... Ustawiłeś na "10",a co mówi instrukcja kotła na temat cugu, a dokładniej podciśnienia... Edytowane 16 Września 2020 przez Trener40 Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 16 Września 2020 Autor #67 Opublikowano 16 Września 2020 15 do 25 ,jutro to będe zmieniał bo zapomniałem przed montażem,bo osadzałem go na silikonie i niechce teraz tym kręcić Cytuj
Gość Trener40 Opublikowano 16 Września 2020 #68 Opublikowano 16 Września 2020 No to jeżeli teraz przy ustawieniu na "10" się nie otwiera, to tam nie ma "wiruchy" w kominie...Jak ustawisz na "20", to ta klapka będzie się otwierała podczas dużych wiatrów... ( sam ocenisz). Ten syf z którego coś płynie, to wina prowadzenia kotła Próbowałeś ustawić temp zadaną na 70 st ( wiem, że w potrzymaniu podniesie się do ok 80), ale to nie dramat... Oczywiście to nie zmieni się z dnia na dzień, bo na takie zabiegi potrzeba czasu... I tak jak któryś z kolegów wspomniał... Lepiej dmuchać częściej na 100% ", niż dłużej z kiszeniem opału na wolnych obrotach wentylatora... Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 18 Września 2020 Autor #69 Opublikowano 18 Września 2020 Teraz miałem ustawienia takie: Temp kotła : 65⁰C Temp cwu : 55⁰C (czujnik temp. wyciągnięty) Podawanie : 5s Przerwa : 60s Wentylator : 100 (w skali do 250) Podtrzymanie : 45min Na tych ustawieniach kopczyk się trzymał ale wywala dużo nieprzepalonego groszku , a podajnik grzeje się jeszcze bardziej do temp.61⁰C. Już nie mam pomysłu co robić Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 18 Września 2020 Autor #70 Opublikowano 18 Września 2020 Dziś miałem alarm "zapłon podajnika",powinno wywalić żar a w piecu normalnie się paliło ,chyba że było tyle żaru w ślimaku że go wypychało a ciągle się paliło. Trener40 Wszyscy wszędzie piszą żeby lepiej palić ciągle na słabej mocy , a Ty napisałeś że lepiej żadziej a na 100% mocy. Jak to naprawde jest z tym paleniem? Miało być fajnie ,miałem odpoczywać zamiast chodzić do kotłowni ,a okazuje się że spędzam tam więcej czasu ,niż jak paliłem w kopciuchu bo chodziłem przyłożyć co 4h ,a teraz co chwile bo podajnik gorący jak diabli.... Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 19 Września 2020 #71 Opublikowano 19 Września 2020 Za rok może dwa usiadziesz :) A teraz od początku . Czy masz sto procent pewność że wszystkie połączenia są szczelne ? Nie wiem czego się już czepic , bo to nie jest normalne by zar wędrował do podajnika . Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 19 Września 2020 Autor #72 Opublikowano 19 Września 2020 Tak szystko szczelne, jak zmniejsze nadmuch to się nie przepala i na palniku jest eko, mam wrażenie że ślimak i ekogroszek przenoszą te ciepło, im dłuższą przerwe robiłem z mniejszym nadmuchem tym podajnik bardziej ciepły, doszedłem do ustawień : podawanie 5s przerwa 2min nadmuch 90 w skali do 250 kopczyk się utrzymywał ale nie dopalało groszku ,a podajnik miał ponad 60⁰C. teraz mam podanie 5s przerwa 20s nadmuch 120 temp podajnika 50⁰ do 54 ⁰C Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 19 Września 2020 #73 Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) Ok slimak na prawo sie nagrzać tak samo podajnik . Jednak jak stoi kociol to nie powinno aż tak bardzo się grzac . Czasem wystarczy mala przerwa w uszczelce klapy i juz wędruje ciepło w stronę podajnika . Masz retorte A ta oznacza długa drogę od miejsca gdzie jest zar do miejsca w którym jest czujnik . Ciąg swoją drogą pomaga w spalaniu , tylko że odsloni otwory na palniku i tamtędy ucieknie . Gdyby było wszystko super ekstra szczelne to by sie w kotle poprostu zgasilo . No chyba ze ciąg idzie dodatkowymi otworami zwanymi przeciwdymowymi. Ja bym sprawdzil mydlinami wszystke polaczenia . Zgasic go , puscic dmuchawe na pelna moc . Woda pedzelek i troche plynu do mycia naczyn . Wystarczy zmoczyc troszkę polaczenie a jak coś będzie uciekac to pokażą się bąbelki. U mnie na starej rynnie jak szła temperatura w górę to wiedziałem że coś puszcza . Aż któregoś dnia w różę powstala dziurka . Teraz na retorcie zamykanie mi puszcza . Jest tam gumowy oring ale po paru otwarciach klapy cos puszcza . Też się zastanawiam nad przeszczepem klapy :) Daj jakieś namiary na palnik model nazwa , może tak coś wpadnie w oko. Edytowane 19 Września 2020 przez FAFAŁ Ostatnie zdanie Cytuj
mariusz1415 Opublikowano 19 Września 2020 Autor #74 Opublikowano 19 Września 2020 Wszystko składane na czerwony silikon,wszędzie wychodzi, ale sprawdze mydlinami, a zbiornik opróżnić z ekogroszku? Czy może być coś w nim żeby sprawdzić tymi mydlinami? A i czy połączenie retorty też tak sprawdzić? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 19 Września 2020 #75 Opublikowano 19 Września 2020 Niech coś tam będzie w tym zasobniku . Oczywiście zatkaj wylot z palnika np szmatką . Czerwony jest spoko fajnie klei ale sprawdz wszystko nawet przesmaruj rure :). 7 minut temu, mariusz1415 napisał: A i czy połączenie retorty też tak sprawdzić? Chodzi Ci o to co już w kotle ? Tam możesz tylko nie wiem czy wszystko zobaczysz np z tyłu palnika , zawsze mozna odpalic w telefonie nagrywanie wideo i z odrobiną gimnastyki to zrobic. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi