Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Modernizuję stary dom instalacje jest wykonywana etapami. Niestety mój instalator mnie wystawił i nie przyjdzie dokończyć roboty musze zrobić to sam.
Mam zgrzewarkę rur PP SigmaLi i potrafię nią robić. Nie wiem tylko jaki osprzęt musze kupić żeby wszystko połączyć. Musze wykonać instalację CWU i CO:

Będę mieć dwa obiegi niezależne ogrzewania podłogowego parter i góra na dole mam sterownik z pieca gazowego na piętro też chce dać Starownik żeby sterować oddzielnie piętrem mam tam wypuszczony kabel co musze zastosować żeby to połączyć jaki sterownik i zawór.
Dodatkowo będę musiał mieć sprzęgło bo mam wypuszczone osobne obiegi na kaloryfery w 2 łazienkach, wiatrołapie i chce dać 3 grzejniki do piwnicy. Na wszystkie układy będę potrzebował pompki bo jest kawałek do pieca. Dodatkowo co będę potrzebował do wykonania układu cyrkulacji CWU jakie pompki i zawory. Z rurami i kształtkami sobie poradzę

Opublikowano

Witam , możesz zastosować takie coś jak na zdjęciu do tego , siłowniki ARA 600 ESBE i np. sterownik  ,, I-1"  z firmy Tech ( obsuguje on jeden zawór i jedną pompę ale można dołożyć moduł który pozwala na obsługę dwóch siłowników .   pozdrawiam Tomek B .

IMG_1156 kopia.jpg

Opublikowano

A czy możesz mi podać schemat podłączenia wraz ze sprzęgłem i jakie zastosować pompy do CO i CWU

Opublikowano
17 godzin temu, tomekb napisał:

możesz zastosować takie coś jak na zdjęciu

Lepiej by było gdyby filtr znajdował się bezpośrednio przed pompą. Obecnie zanieczyszczenia z obiegu grzewczego mogą trafiać przez zawór 3D do pompy.

Opublikowano (edytowane)

Trudno sie nie zgodzić, ale tu chodzi o ochronę 2w1 - pompy oraz mieszacza (ważne zwłaszcza przy termostatycznych). Tym bardziej, że z pętli do podmieszania wraca woda, która wcześniej już została przefiltrowana. Warunek:wcześniejsze dobre przepłukanie petli, co najczęściej udaje się podczas napełniania i odpowietrzania.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Znalazłem coś takiego zawory z siłownikami. Tylko jak obecnie mam na parterze sterownik z pieca który będzie mi sterował ogrzewaniem podłogówki na dole to ten obieg nie musi mieć siłownika? Na górną podłogówkę zawór z siłownikiem i sterowniki. A jak regulować temperatura na grzejniki czy piec gazowy nie będzie cały czas ich grzał?

https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-hydrauliczne-3-obiegi-grzewcze-grundfos-8799318422?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano

Z doświadczenia wiem, że przy tak zamontowanych 3 pompach na takim sprzęgło-rozdzielaczu będzie problem z wyregulowaniem całej instalacji . Pompa ładująca zasobnik będzie zabierać innym pompą całe ciepło , w zestawie , który przedstawiłem powyżej są wewnątrz specjalne przegrody które mieszają w sprzęgle ciecz dochodzącą z kotła bo jak ich nie było to już przy 2 pompach był problem . A jeśli potrzebujesz 3 pompy to w podobnej cenie możesz mieć coś takiego jak przedstawiłem w tym wątku :

Opublikowano

Dziękuję bardzo za odpowiedzi zastosuje taki jak wyżej z jednym wyjściem sterowanym na podłogowe i jedno na kaloryfery a na piętrze zamontuje sterowanie w rozdzielni na każdy pokój chyba będzie to najtańsze rozwiązanie i najłatwiej będzie ustawić https://allegro.pl/oferta/sterowanie-ogrzewaniem-podlogowym-bezprzewodowe-7666502946.

Mam pytanie co do wykonania układu CWU piec ma funkcje CWU z osobnym wejściem. Chce dac zbiornik 200l z nierdzewki i zrobić układ cyrkulacji bo jest kawałek do łazienek. Moje pytanie po co daje się zbiornik przeponowy i w którym miejscu go zamontować? Widziałem że w układzie CO też montują takie zbiorniki?

Opublikowano (edytowane)

Naczynie przeponowe ma za zadanie kompensować wzrost ciśnienia w układzie CWU ponieważ rośnie ono wraz ze wzrostem temperatury.Do zbiornika 200l powinno wystarczyć naczynie o pojemności 12l.Montujesz w kolejności od zasilania zbiornika z sieci:zawór odcinający,zawór zwrotny, zawór bezpieczeństwa(na trójniku) naczynie przeponowe (na trójniku)Naczynie do CWU jest inne niż do CO,najczęściej jest w kolorze białym lub niebieskim Powinno mieć atest do wody pitnej.Przed zamontowaniem naczynia należy ustawić w nim odpowiednie ciśnienie wstępne.Najlepiej zamontować je na tzw szybkozłączce do naczynia

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Grundfos napisał:

zawór zwrotny, zawór bezpieczeństwa(na trójniku)

...lub 2 w 1, wtedy montujemy na przewodzie ZW: image.jpeg.ce17dd2b53790f64a7d4d585ed99ac9b.jpeg

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Czy naczynie przeponowe jest wymagane do CO? Czym się kierować przy ustawiani ciśnienia w naczyniu?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

...lub 2 w 1, wtedy montujemy na przewodzie ZW: image.jpeg.ce17dd2b53790f64a7d4d585ed99ac9b.jpeg

Nie jestem zwolennikiem tego typu zaworu dwa w jednym jak proszek czy szampon) Osobiście wolę zamontować oddzielnie zawór zwrotny i zawór bezpieczeństwa

47 minut temu, bula258 napisał:

Czy naczynie przeponowe jest wymagane do CO? Czym się kierować przy ustawiani ciśnienia w naczyniu?

Jak układ CO zamknięty to naczynie jest wymagane a jago wielkość zależy od pojemności instalacji.

Co do ustawienia ciśnienia wstępnego w naczyniu CWU to zależy ono od tego czy masz wodę z sieci czy z hydroforu.Jak z sieci to powinno być o 0,2bar niższe od ciśnienia ustawionego na reduktorze ciśnienia wody.

Ciśnienie wstępne ustawiamy na zdemontowanym naczyniu

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Dostałem wycene z firmy proponują mi taki zbiornik. Generalnie bylem nastawiony na nierdzewke bo powinna mi wystarczyć dożywotnio. Oni proponują mi taki zasobnik emaliowany w środku i do tego anodę tytanową warto iść w to w ten? Do nierdzewki musze dopłacić jakiejś 1500zł zasobnik 200l.

image.png

Opublikowano (edytowane)

Jak chcesz na dłużej niż 10 lat to odpuść i weź nierdzewny, 

widzę że oferta jest na zbiornik z dwoma wężownicami - czy taki potrzebujesz?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jeżeli będę montował któreś z odnawialnych źródeł energii to tylko z wysoką dotacja inaczej się to nie opłaca. Nie ma dużych rachunków za prąd, gaz. Wmojej gminie są dotacje do 80% na ogniwa jednak firma która miała to robić zagrała bardzo cwanie PV zaoferowała poniżej cen obecnie na rynku a panale słoneczne podwyższyła o 120% niż jest to normalnie ale dzięki temu wygrali przetarg. Tylko nikt nie jest głupi ludzie nie podpisali z nią umów i prawdopodobnie będzie nowy przetarg. Dlatego wolę mieć w zapasie wężownice tym bardziej że kupuje zbiornik na lata a nie na jeden rok.

Opublikowano

Jeszcze mam pytanie czy izolacja sprzęgła jest konieczna? Pomieszczenie kotłowni będzie też pralnią będę tam też montował kaloryfer powierzchnia ok 15m2. 

Naczynie przeponowe w CO powinienem zamontować na powrocie ale w którym miejscu między piecem i sprzęgłem? 

Opublikowano

Między kotłem a zaworem zwrotnym za pompą sprzęgła.