Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam Ogniwo Biecz 15 kW z 2010 roku. Dzisiaj przestał działać silnik od podajnika. Nie słychać dźwięku silnika, a jedynie ciche buczenie. Silnik był bardzo ciepły. Na tabliczce znamionowej silnika pisze Besel S.A. 0,09 kW, typ SEMKg 63-4A2/8021.

Czy ktoś wymieniał już silnik od podajnika ? Ile lat wytrzymują Wam silniki od podajnika ? 

IMG_20200814_192755988~2.jpg

Edytowane przez lukaszz2
Opublikowano

Zacznij od sprawdzenia, czy ślimak się nie zablokował, a następnie wymiany kondensatora. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Silnik może być dobry a reduktor uszkodzony , odkręć silnik i włącz bez obciążenia .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Buczenie i  grzanie oznacza zablokowanie silnika . Ile wytrzyma hmm bez częstych blokad i z dobrymi lozyskami to wieki . Tam nie ma co się zepsuć oprócz łożysk . To jedyne elementy które mogą paść od zwykłej pracy .

Ściągnij osłonę od wentylatora , ona jest mocowana na trzy śruby . Zakręcić ręcznie kilka obrotów , w jedna jak i drugą strone . Po tym spróbuj puścić go ze sterownika na zwykle podawanie . Jesli coś tylko delikatnie go zablokowalo to powinno pójść.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziękuję Panowie za pomoc.

Zmyliło mnie to, że nie zerwało zawleczki (śruby). Po wyjęciu zawleczki silnik normalnie kręci. Poruszyłem śrubę ślimaka, włożyłem z powrotem zawleczkę i wszystko działa.

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem podobnie piec wygasł zawleczki nie zerwało i tak 2-3razy wymieniłem kondensator silnika i jest ok.