Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z doświadczenia to wszystko co kupisz od Puławiaka czy z Kotłospawu to nie zostaniesz sam w razie problemów. To moja subiektywna opinia oczywiście.

Opublikowano

Oj to taki chwyt marketingowy standardowy producentów - jak przeczytasz to się jeszcze pewnie dowiesz że nie tylko zawór ale też żeby zachować gwarancję to jeszcze musisz robić coroczne odpłatne czyszczenia kotła itd. Gwarancja przedłużana jest oczywiście na elementy urządzenia które ulegają awariom w bardzo niewielki stopniu ( kiedyś był taki chwyt na szczelność połączeń spawanych wymiennika - kocioł dawno leżał na złomie z dziurą jak po pancerfauscie a nadal był na gwarancji) a cała reszta gdzie ryzyko zepsucia jest dużo wieksze to już gwarancja na 2 lata albo wyłączona bo to cześći które producent określa jako zużywające się. Generalnie - gwarancja jest 2 letnia i tyle. 

Wszyscy producenci generalnie starają sie ograniczać niepotrzebne wydatki związane z gwarancją i to robią najcześciej kosztem klienta czy serwisanta. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, user2018 napisał:

No nic nie wiadomo, bo przedłużenie gwarancji na 10 lat to jest promocja Defro a nie ich standardowa gwarancja.

Co w takim razie polecasz gdzie gwarancja jest na wysokim poziomie a producent się nie wypina? Tylko coś z doświadczenia.

Jak się sprzedaje tego na krocie to i się reklamacje trafiają. Jak się sprzedaje 50% mniej i dba się bardziej o jakość a nie ilość to i mniej reklamacji. Dodatkowo co mi po firmie u tzw chłopa za domem który dziś jest jutro może go nie być i gwarancji mogę sobie szukać jak wiatru w polu. Wiem że żaden wyznacznik ale samo przez się mówi jak firma np. Kotłospaw wygląda a jak np Defro czy Sas. 

Dodatkowo wielu dostawców np elektroniki oferuje płatne przedłużenie gwarancji. Myślę że chociaż za pieniądze dostajemy produkt który i tak się przyda w ramach przedłużenia gw o dodatkowe 5 lat. Dyskutowałem z Sasem i nigdy nie wprowadzą takiego przedłużenia - odpowiedź bo to nie ekonomiczne a skoro nieekonomiczne to może jednak boją się swojej jakości po 5 latach. Zerknijcie też na wagi kotłów Kotłospawu. Czy to nie jest też wyznacznik? 

Defro.jpg

Kotłospaw.jpg

Sas.jpg

Edytowane przez kapselck
Opublikowano

Pisałem już coś o wadze kotłów, zobacz to

Screenshot_20200729-192631.png.f47f4ec653a10392c3e2927e06444fce.png

Co do gwarancji to taka ciekawostka, jest firma która odmówiła gwarancji bo element w komorze spalania miał styczność z ogniem, wow, naprawdę? Tam jest ogień? Niemożliwe. Nie będę pisał bo rozpęta się kolejna burza.

Opublikowano

Co kolejny? Nie będę robił kolejnej burzy, poprostu trzeba czytać DTRki i przyjąć do wiadomości 2 letnią gwarancję. Co do opłacania, nie wiem co sugerujesz, ale nie brnij w tym kierunku.

Opublikowano

A czasy gdzie na złom oddawało sie  czynny 18 letni kopciuch z obawy ,ze nastepnej zimy nie przetrzyma (choc pewnie parę zim  by jeszcze przetrzymał),juz nie wrócą.

• 3 tygodnie później...