Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Do Karlika I Retopala doliczają transport pod każdy adres?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle kosztuje w Bartex, ale musieli dać jakąś promocję i w OBI jest cena 799 zł. Jeśli dają transport za 15zł/tona. To wychodzi na 815 zł.

Opera Zrzut ekranu_2020-10-13_124258_www.obi.pl.png

Opublikowano

Nie wiem czy piszecie o tym samym, ale w OBI we Wrocłąwiu Bartex Gold kosztuje 850, a to już całkiem inna liga niż Karlik.

Opublikowano (edytowane)

już raczej tyle nie kosztuje, sprawdziłem we Wrocławiu na Długiej i Czekoladowej i w obu sklepach z transportem wychodzi 1014 pln :(

1839937657_2020-10-1317_36_05-EkogroszekkamiennyGold27-29MJ1000kgkupujwOBI.thumb.png.a4869f8e9637b47aa1bc87c9fb9f3595.png 

@Oldek spróbuj zamówić tonę tego Black Power z dostawą to się przekonasz ile Cię wyniesie :) 

No chyba, że koledzy lubią kupować towar z palety w sklepie to z tym nie będę dyskutował bo o gustach nie dyskutuję :D

Edytowane przez damdam
Opublikowano

Dziękuję, postoję, nie spróbuję :) Tak dyplomatycznie napiszę, kotłownię na sezon grzewczy 2020/2021 mam już zapełnioną od lipca.

Opublikowano

W tej chwili kompletną zafoliowaną paletę Golda można kupić w OBI na Długiej za 880 PLN. Pisałem w zeszłym roku o mieszanych uczuciach z tym opałem, na pewno nie jest to klasa Sambudrola Ecodesign, ale nawet najgorszy Gold na jaki trafiłem pod każdym względem dystansuje Karlika.

• Lubię to 1
Opublikowano

podobnie, w Woli przy Kopalniana 10 można kupić zafoliowaną paletę Karlika co prawda 750kg ale za tonę wychodzi 832. Nie wiem co @HarryH próbujesz osiągnąć podając ceny bez transportu? A odnośnie różnicy pomiędzy Karlikiem a Goldem z Bartexu to mogę się wypowiedzieć, bo miałem styczność z oba paliwami i przy różnicy cenowej około 50 pln na korzyść Karlika wybieram Karlika. Fakt z Golda jest trochę mniej popiołu ale nie aż tak bardzo. U mnie na Goldzie z 200kg wychodzi około 1.5 szuflady z Karlika prawie 2 szuflady. Czyli w praktyce nie czuję tej różnicy bo i tak co zasyp wynoszę opał i czyszczę kocioł bo po co brudzić się za kilka dni znowu. Odnośnie wartości opałowej wydaje mi się że różnice też są nie wielkie ale to moje sugestywne wrażenia

1279388204_2020-10-1410_14_01-Produkty-ZakadProdukcjiEkopaliwa-SklepPGG.thumb.png.646158004bd8f947d5331a325991f32c.png

Opublikowano

Jakby Retopal obniżyli o 2 stówy na tonie, albo zaniechali poboru transportu choćby tylko w promieniu 100km, toby się ten węgiel sprzedawał.  W takim jak teraz okresie palę Retopalem 3 sezon i poza dosyć dużą (ale w granicach opisu na worku) ilością popiołu, jest wporzo.

Opublikowano

Fakt Retopal bezproblemowy ale mimo wszystko za drogi u mnie w maju na składzie był po 680 zł ale jak miałem Chwałowice po 700 to wybór oczywisty .

Opublikowano

Panowie wyżej bardzo pomieszali tematy. Black power z Bartexu i gold z Bartexu to dwa zupełnie różne ekogroszki.

Black power kupiłem w OBI za 815zł z transportem. Cena karlika z transportem to już grubo ponad 950zł w tym roku. Bezpośrednie porównanie tych dwóch ekogroszków bez ujęcia ceny nie ma sensu, bo karlik jest zdecydowanie mocniejszy. Ale jak uwzględnić różnicę w cenie i komforcie użytkowania (mniejsze worki, mniejsze zasadzenie kotła) to ja nie mam wątpliwości w co pójść lepiej. 

Pewnym mankamentem tegorocznego black power jest spiekanie. W zeszłym roku nie było tego problemu i coś tu się zmieniło na niekorzyść. Korekty ustawień na niewiele się zdają (podobnie jak z sadzą w karliku)

Opublikowano
W dniu 22.10.2020 o 14:30, Harryman napisał:

Korekty ustawień na niewiele się zdają (podobnie jak z sadzą w karliku)

napiszę jeszcze raz bardziej łopatologicznie: "sadzenie" świadczy o zbyt dużej ilości węgla do tlenu podczas spalania w jednostce czasu.  Co tłumaczy się tym, że nie cały węgiel jest w stanie spalić więc cząstki niespalonego węgla (C)  lub niedopalnogo (CO) tworzą sadź. Aby to zjawisko wyeliminować należy albo zwiększyć ilość tlenu albo/i zmniejszyć ilość węgla. Tutaj nie mam złotego środka jak to zrobić jedynie co mogę sugerować to systematyczna / doświadczalna zmiana ustawień z jednoczesnym zapisywaniem wniosków.

Zauważ że jeśli "Korekta ustawień" nie pomaga to tylko świadczy o tym że Karlik ma sporo więcej węgla (pierwiastka C) w jednostce objętości paliwa  w stosunku do poprzedniego paliwa. Co świadczy na plus o tym opale.

Życzę wytrwałości w znalezieniu prawidłowych ustawień, a wtedy nie tylko wymmiennik będzie czystszy ale  ilość popiołu będzie też mniejsza oraz powinno iść sporo mniej opału...