Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przypadkowo oglądając film na YouTube jak gościu gra na skrzypcach zobaczyłem ciekawy układ połączenia przy grzejniku co to jest i jaki ma to sens? 83cd906dbf6579058366992b865ea848.jpg

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

System jednorurowy. We wszystkich rosyjskich hotelach i biurach, w ktorych bylem, w taki sposob byly podlaczone grzejniki.

Edytowane przez HarryH
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, HarryH napisał:
System jednorurowy. We wszystkich rosyjskich hotelach i biurach, w ktorych bylem, w taki sposob byly podlaczone grzejniki.

Ale tam są dwie rury jedna u góry druga idzie dołem plus ta rurka która jest między dolna a górna rurą Coś wiadomo.jak działa taki system?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nic podobnego, jeszcze raz sie powtórzę - jest to ruski system jednorurowy (odnotrub) z grzejnikiem z podłączeniem bocznym. Zaleta jest 2 razy mniej rur i armatury, brak koniecznosci stosowania ochrony powrotu, niezawodnosc i latwosc diagnozowania (grzeje wszystko, albo nic). Ale trzeba umiec liczyc i spawac, wiec w Polsce raczej tego nie zobaczysz :-)

odnotrub-ili-dvuhtrub-otopl3.png

onepipe1.png

Opublikowano

Dodaj że w układzie z termostatem "przy podłączeniu bocznym" można odcinać poszczególne grzejniki. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Dokladnie, wiec gdy jakis grzejnik zamarznie, bo ktos otworzyl okno przy -50C i zasnal :-) spokojnie reszta dziala :-)

Opublikowano

A jak to jest zrobione, że woda płynie przez grzejnik, a nie tą rurą gdzie łatwiej? 

Opublikowano (edytowane)

Bo woda to nie człowiek że idzie na łatwiznę:) tu jeszcze coś do powiedzenia ma fizyka.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

A ja myślałem, że woda jest "leniwa" i pójdzie tam gdzie ma łatwiej? 

Opublikowano

To oczywiste, ze idzie rowniez przez rure. Do tego stopniowo stygnie, wiec kaloryfery sa coraz wieksze.