Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem i może ktoś z was ma jakiś pomysł jak go rozwiązać, mianowicie chciałbym zrobić w domu instalacje c.o

tylko że piec byłby w innym budynku ok. 8 m od mieszkalnego, rury puściłbym w ziemi ale główny problem mam właśnie z naczyniem ponieważ w pomieszczeniu w którym się znajduje piec nie ma miejsca żeby go tak wysoko zamontować.

najlepiej było by go zamontowac w mieszkaniu na poddaszu ale wtedy rura wznośna od naczynia musiała by być w ziemi, na syfonie i w dodatku daleko od pieca i tak naprawde nie wiem co z tym zrobić jeśli ktoś byłby w stanie coś doradzic byłbym wdzieczny.

Słyszałem że są piece z płaszczem wodnym które nie potrzebują naczynia wyrównawczego tylko pewnie troche kosztują jeśli ktoś z was wie jakie są ceny takich pieców to też prosiłbym o jakies informacje.

z góry dziekuje i pozdrawiam forumowiczów :)

Opublikowano

to zamontój kocioł z eżownica schładzajacą ,układ jakotako bedzie otwarty ale nadmiar energi zostanie wrazie czego odebrany przez wode z sieci ,i układ bedzie zabezpieczony ,a wezownica to znikomy koszt ,zawór jestynie pare złotych bedzie kosztował

Opublikowano

NAJPROŚCIEJ BĘDZIE ZAMONTOWAĆ WYMIENNIK CIEPŁA .PIEC W SYSTEMIE OTWARTYM A C.O. W DOMU W ZAMKNIĘTYM. I CHYBA BĘDZIE PO PROBLEMIE. ALE POCZEKAJ NA WYPOWIEDZI BARDZIEJ DOŚWIADCZONYCH FORUMOWICZÓW.

Opublikowano

No dobrze a czy taki piec kupuje sie wraz z wężownicą czy sie ją dokupuje do zwykłych śmieciuchów i samemu montuje,

i czy w takim przypadku jednak to naczynko otwarte sie gdzies montuje np. w domu czy wystarczy przeponowe przy piecu.

A co do wymiennika ciepła to mam pytanko czy jak bym go zamontował gdzieś w pobliżu pieca to czy obieg wody w piecu nie będzie zbyt krótki. I jak rozumiem wtedy wystarczyło by naczynko otwarte usadowić nad piecem.

Opublikowano
A co do wymiennika ciepła to mam pytanko czy jak bym go zamontował gdzieś w pobliżu pieca to czy obieg wody w piecu nie będzie zbyt krótki. I jak rozumiem wtedy wystarczyło by naczynko otwarte usadowić nad piecem.

Twoja sytuacja to modelowy przypadek gdzie wymiennik jest najoptymalniejszym rozwiązaniem. Naczynie nad kotłem (piec masz w kuchni), wymiennik z boku, połączenie z domem i obwody grzejnikowe ciśnieniowe. Jako system zabezpieczający wystarczy wówczas tani i sprawdzony układ:

1) naczynie podłączone dwururowo (od dołu wlot kotła, od góry wylot)

2) w naczyniu zawór pływakowy podłączony do wodociagu, przelew do kanalizacji

3) na wymienniku bezpiecznik tetmiczny lub termostat odcinający zasilanie pompek przy temperaturze 95 stopni.

W przypadku awarii termik zabezpiecza instalację w domu oraz grzejniki przez uszkodzeniem parą, zaś kocioł gotuje wodę w naczyniu wzbiorczym a zawór pływakowy ją uzupełnia małymi porcjami. Jest to znacznie tańsze w instalacji oraz w użytkowaniu niż wężownica i zawór schładzający

Opublikowano

Mam coś takiego. Polecam.

Oczywiście po wyeliminowaniu wszystkich błędów instalatora :P :D :lol:

Opublikowano

Witaj kolego ja mam piec poza domem około 8-10m i tak jak koledzy piszą wymiennik , ja właśnie tak mam zrobione naczynie nad piecem układ otwarty a w domu układ zamknięty 1.5 bara. Wymiennik jest zaraz przy piecu. Tylko musisz dobrac odpowiednią moc wymiennika.

Opublikowano

A jeszcze mam pytanko jak najlepiej w takim przypadku rozwiązać problem z zasobnikiem ciepłej wody, czy zasobnik musi być wpięty w obieg piecowy (przed wymiennikiem), ale z tego co sie orientuję to tak i powiedzmy ciepła woda doprowadzona pod ziemią razem z rurami c. o. i np. do tego pompka cyrkulacyjna co by na ciepłą wode zbyt długo nie czekać tylko że w takim przypadku to mi wychodzi że aż 4 pompy będe musiał zainstalować 2 na c. o. i 2 na c. w.

Jeśli ktoś mógłby coś doradzić w tej kwestii będe wdzięczny pozdrawiam. :D

Opublikowano

A jak prądu zabraknie??? Wymiennik stop, wszystko stop, dobrze jak kocioł automatyczny, to tez stop.

Zas kocioł atmosferyczny to problem.

Jaki masz kocioł. ??