Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po montażu w przyszłości nowego pionowego zbiornika 300 L z podwójna wezownicą  (podłączają solary) chciałbym zachowac ładowanie cwu w zimie grawitacyjnie.  Czy wystarczy ew podnieść zbiornik, aby wejscie do niego z kotła było wyżej niż wyjscie zasilania z kotła? Dotychczas zasilałem bojler wiszący 140 L grawitacyjnie, z kotła osobne zasilanie i wpięty powrot z bojlera do powrotu instalacji. To rozwiązanie chciałbym zachowac.

Opublikowano

gdyby sie nie dało tego zrealizować,chciałbym zachować dotychczasowy bojler cwu 140 L działający na grawitacji  i odcinać ten drugi 300 L podwójny na zimę ( do kotła byłby podpięty z jakąś pompką,ale z możłiwością odciecia od niego na zaworach,). Czy dałoby się to zrobić?

Opublikowano

Jeśli zdecydujesz się na 2 bojlery polecam połączenie szeregowe bojlerów, ja mam takie rozwiązanie i nie mogę narzekać.

Opublikowano

Chyba tak zrobię, bo z działania dotychczasowego jestem zadowolony i wody starcza nawet przy przepalaniu.

Opublikowano

Ja mam 300l podłączone pod kocioł i 400l pod solary, zimą szału niema i oszczędności też niewielkie, ale gdy pojawi się trochę słońca instalacja solarna zaczyna działać i podgrzewa wstępnie pierwszy bojler, jednak na lato, gdy nie przepalam muszę mieszać wodę między bojlerami dodatkową pompką.

Opublikowano

Ja chciałbym odciąć na zimę zasobnik solarny i grzać tylko pierwszy bojler 140 L grawitacyjnie,to mi wystarczy.  Bojler solarny także byłby podłączony przy okazji z możliwością zamkniecia, ale to wymagałoby chyba połaczenia równoległego. Inną sprawa,czy przy grzaniu np na bojler solarny w zimie i uzyciu pompki np na zasilaniu tegoż pozostały układ c.o (pluse w pierwszy 140 L bojler) działałyby na grawitacji?

Opublikowano

Ja mam to zrobione w ten sposób:

464340849_Beztytuu.png.2615c2c390eac190c79c77a47231820c.png

To jest fragment projektu który zrobiłem jeszcze przed wykonaniem instalacji.

Obawiam się ,że jak dołożysz dodatkową pompę do dogrzewana zbiornika solarnego, to w czasie jej pracy grawitacja przestanie działać bo pompa wyciągnie cały przepływ na ten mały obieg.

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ostatecznie wyszło coś takiego, możliwość ogrzewania niezależnego dwóch zbiorników (albo jeden albo drugi). Jak to będzie funkcjonować czas pokaże.

Mam zachowaną grawitację na ogrzewanie domu, oba bojlery mogą pracować niezależnie (kilka zaworów). Pod mniejszy zbiornik 140 L jest podpięty bojler solarny 300 L z możliwością zasilania podgrzanej wody, oraz mogę też zasilać ten 1 bojler zimną wodą z sieci bezpośrednio tak jak było to przedtem (jest drugi zawór). Nie wiem czy w lecie po skierowaniu ciepłej wody z solarnego do tego mniejszego (i odcięciu zaworem ujscia bezpośredniego z solara do instalacji)  woda z solarnego będzie ogrzewała/mieszała dostatecznie w tym mniejszym 140 L. Między bojlerami nie ma pompki. Jedyna pompka jest na powrocie kotła do c.o  no i ta solarna. Nie jestem też pewny,czy w zimie,po nagrzaniu małego bojlera nadmiar ciepłej wody pójdzie do bojlera solarnego. Nastawiłem się,że w lecie odcinam mały bojler,a cwu z solara. W zimie odwrotnie,przy czym zasilanie puszczam z dużego bojlera (czasem może będzie woda podgrzana)

Wężownica górna nie jest podpięta do kotła.

Instalacja solar1.png

Instalacja solar2.png

Opublikowano

Niedługo i tak będziesz musiał przerobić całą kotłownię, aby zlikwidować kocioł niespełniający wymagań ekoprojektu... wtedy będziesz musiał zapewnić ochronę powrotu przed niską temperaturą, a bez układu pompowego i podmieszania tego nie zrobisz.
Poza tym w mojej opinii ten zasobnik poziomy ma o wiele większe dobowe straty ciepła niż zasobnik pionowy wraz z pompą elektroniczną na połączeniu CO-CWU pracującą okresowo... zwłaszcza, że wężownica CO podgrzewa mniej niż 1/2 zasobnika pionowego...

Opublikowano
1 godzinę temu, LordFalcon napisał:

wtedy będziesz musiał zapewnić ochronę powrotu przed niską temperaturą, a bez układu pompowego i podmieszania tego nie zrobisz.

Nie jest to prawdą do końca

1 godzinę temu, LordFalcon napisał:

zwłaszcza, że wężownica CO podgrzewa mniej niż 1/2 zasobnika pionowego...

Nie prawda!

Zasobnik z 1 wężownicą ma ją na dole i wężownica podgrzewa ponad 90%  pojemności zasobnika.

Opublikowano
5 minut temu, sambor napisał:

Nie prawda!

Zasobnik z 1 wężownicą ma ją na dole i wężownica podgrzewa ponad 90%  pojemności zasobnika.

Przecież wyraźnie napisał, że zasobnik jest przeznaczony pod solary i zostały zamontowane, czyli ma zasobnik biwalentny.

Owszem w przypadku zasobnika z jedno wężownicą masz 100% racji, jednak mnie chodziło o ten konkretny przypadek.

Opublikowano

Ten mniejszy 140 L juz był i działa na grawitacji.  Po jego odcieciu solar działa niezależnie.  Mniejszy bojler ma mozliwosc zasilania wodą z solara lub sieci.  Mam też piecyk gazowy przepływowy, więc okresy przejściowe mam z głowy.

Zastanawia mnie tylko, czy

1.przy pracującym kotle w zimie woda ogrzeje przynajmniej część tego pionowego od góry(po nagrzaniu poziomego).  Z pompką lub bez.

2.czy w lecie nadmiar gorącej wody z solara ogrzeje mi ten mniejszy

Opublikowano

Trochę za mało informacji, ale:

1. Jeżeli zachowane są spadki, górna wężownica w zbiorniku solarnym ma średnicę DN25 i temp. w obiegu CO będziesz miał w granicach 60°C to zadziała.

2. Mało prawdopodobne bez dodatkowej cyrkulacji miedzy bojlerami. Musiał byś spuścić ze 200l ciepłej wody tak by woda z bojlera od solarów przelała się do tego mniejszego, ale nie wiadomo też jak długo utrzyma on ta ciepłą wodę, jak dobrą ma izolacje.

Jedno jest pewne przez najbliższy rok będziesz się uczył tej instalacji i pewnie modyfikował w zależności od potrzeb. Dużo zależy od samej instalacji solarnej, ale już w tej chili powinna działać w miarę sprawnie jeżeli nie jest pochmurno.

Opublikowano

Górna wężownica w solarze nie podpięta,  ciepła woda z niego zasila mniejszy bojler.  

Opublikowano

Przy takim połączeniu będziesz mógł jedynie przełączyć bojlery na układ szeregowy i w ten sposób dostarczyć ciepłą wodę do mniejszego bojlera, ale tak go nie nagrzejesz, co najwyżej dopuścisz do niego trochę ciepłej wody, co Ci nic nie da. Połącz ze sobą dodatkowo obydwa bojlery przyłączami od cyrkulacji i zamontuj tam małą pompę wtedy będziesz miał możliwość mieszania wody miedzy bojlerami i w ten sposób będziesz mógł zrzucić nadmiar ciepła z bojlera od solarów, albo zimą podgrzać jego część.

Clipboard014.jpg.c2114740c902418c53f424f72dce12a6.jpg

Nie wrysowałem połączenia wyjąć CWU z zaworami, żeby było lepiej widać o co chodzi z tym połączeniem cyrkulacji

• Zgadzam się 1