Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Otwarcie zaworu bezpieczeństwa

Sebastian3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Co mogło spowodować otwarcie zaworu, który znajduje przy zbiorniku przełomowym. Temperatura kotła na pellet oscylowala między 60-62 stopnie. Temperatura zaworu żądaną 38*Ć  (dzień ciepły byl) woda zaczęła lać się strumieniem. Pierwszy raz coś takiego się zdarzyło. 

Opublikowano

Nie trudno się domyśleć - nie czepiaj się , za pewne autokorekta w telefonie. Każdy wie o co chodzi.

A co mogło spowodować jego otwarcie - wzrost ciśnienia powyżej wartości zaworu lub jego uszkodzenie.

Opublikowano

Jeszcze nad zbiornikiem na wodę jest jeszcze jeden zbiorniczek nie wiem jak fachowo się nazywa. Wyrownawczy czy inaczej. I z tego górnego nad kotłem poleciała woda. 

Opublikowano

Panowie , ta ilość automatycznych odpowietrznikow może mieć coś z tym związane ? Teoretycznie większość jest na stronie "pchanej " no ale wiadomo to są automaty .

Opublikowano

Odpowietrzniki nie mają tu nic do rzeczy i są w odpowiednich miejscach

Pytanie jakie jest ciśnienie robocze instalacji i jakiej wartości jest  ten zb? Możliwe że jest za mały margines, ciśnienie robocze oscyluje w okolicach otwarcia zaworu.

Jeśli nie było spadku ciśnienia w instalacji i nie był uzupełniany zład to membrana raczej nie ale sprawdzić można.

W jaki sposób jest podłączone uzupełnianie instalacji? Jeśli "na sztywno" to możliwe że zawór od napełniania przepuszcza i podnosi ciśnienie

Sprawdź powyższe i daj znać

Opublikowano

Jakie ciśnienie wstępne w naczyniu i jaką wartość ma zawór bezpieczeństwa. Gdzie jest zawór schładzający DBV?

Opublikowano

@hajtaler428 dzięki za wyjaśnienie i sorki za głupie pytanie , no może nie glupie . Wizualnie spodobało mi się to rozprowadzenie jak ma kolega @Sebastian3 i nad takim czymś myślę by wykonać u siebie .tylko chciałem się dopytac czy nie mają jakiegoś wplywu  A jest ich tam jak przyslowiowych mrówków . 

Opublikowano

Jest jeszcze jeden błąd w tej instalacji. Podłogówka powinna być wpięta za zaworem 4d. Oczywiście jeśli pierwsza pompa od lewej to pompa OP.

Opublikowano

Z pewnością. Też to zauważyłem ale nie jest w temacie wątku

Więcej jest błędów - filtry przed pompami "pod górę", wspomniany brak urządzenia zabezpieczającego przed wzrostem temperatury kotła, brak ochrony powroru(chyba że pompa CWU w pracy ciągłej, brak zaworu zwrotnego na powrocie podmieszania podłogówki (chyba że pod izolacją)

25 minut temu, FAFAŁ napisał:

A jest ich tam jak przyslowiowych mrówków . 

No na każdym obiegu a tak to wygląda bo wszystko skupione w jednym miejscu. 

Opublikowano

Jutro zrobię zdjęcie kompletnej instalacji. Obecnie w pracy jestem. Tak z pamięci to 1 pompa od lewej to podłogowa. A ciśnienie wpadajace do instalacji na sztywno 4 bary. 

Opublikowano

I tu jest odpowiedż. Poprawić uzupełnianie instalacji na złącze elastyczne z zaworem zwrotnym antyskażeniowym. 

Opublikowano

Mam zdjęcie pełnej instalacji. Pierwsza pompa to podłogowa. Środkowa to czy, a ostatnia to grzejniki. ( nad pompami są niebieskie otuliny bo chciałem ocieplić te miejsca bez nich a miałem tylko niebieskie) 

received_221321045583994.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.