Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak ciepłej wody

Brysiu25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z ciepła wodą. Jak zakrecam zawory na grzenia grzejników to w bolierze slychac strumień wody. Po zagrzaniu do 70-80 stopni odkrecam zawór na grzanie w calym w domu. Na początku woda fajna gorąca ale po 2 kąpieli pod rząd 3 osoba juz ma zimną. Bolier ma chyba 100 l. Ma ktos pomysł jak to odpowietrzyc? Dodaje zdj

20200226_135817.jpg

20200226_135808.jpg

20200226_135753.jpg

Opublikowano

Za mały przekrój zasilania zasobnika, w dodatku w PP. 

Zamykanie zasilania grzejników grozi wybuchem

Opublikowano

Gorna ta rurka z trojnikiem to zasilanie . Powrót mogę się mylić bo to różnie bywa to ta bliżej środka baniaka , bynajmniej tak mój ma i zasilanie twojego z moim się zgadza . To dwuplasz I powinien szybko się dogrzewac . Niestety instalacja nie jest sterowalna w żaden sposób I temu to się dzieje . Jak zwiększysz średnicę to po prostu baniak będzie w pierwszej kolejności odbierał cieplo . Odpowietrznik tam masz na trójniku ,tyle widac . Nic nie zdzialasz A na pewno nie baw się w zakrecanie obiegu grzejnikowego I gwałtowe jego otwieranie . Jedyna opcja bez przeróbki to zwiększenie biegu pompki . Ewentualnie wydłużenie przerw pomiędzy poborem wody .

Sorki jeśli masz tam pompke :)

Opublikowano
11 minut temu, FAFAŁ napisał:

Jak zwiększysz średnicę to po prostu baniak będzie w pierwszej kolejności odbierał cieplo

O to chodzi żeby wymusić przez niego przepływ bo w tej chwili go nie ma i to normalne zjawisko - tam jest PP20 albo 25 co daje średnicę wewnętrzną 13 lub 16mm a na głównej rurze jest chyba 6/4" cyli wewnątrz 40mm. Nawet jak dalej jest zredukowane do 1" czy 3/4" w stali to i tak jest większy wewnętrzny prześwit niż na CWU, więc woda popłynie tam gdzie jest mniejszy opór czyli w pozostałą część instalacji. Można jeszcze przydławić na pionach jeśli są zawory lub na  grzejnikach zaworami(nie tym na pionowej rurze nad kotłem) żeby wymusić przepływ przez zasobnik 

Opublikowano

Fafał pomka jest i chodzi na 3 biegu ale na ogolnym zasilaniu na powrocie.

Z tym zwiekszeniem srednicy to chodzi o przypływ i odpływ zasilania do boriela?

Opublikowano

Dokładnie tak :) .  Kolega wyżej wytlumaczyl o co kaman z tym zwiększeniem średnic . 

Opublikowano

3 bieg to stanowczo za wysoko jak na instalację "pograwitacyjną" - spokojnie powinna to obsłużyć na 1 biegu. No chyba że ze 30 grzejników jest w instalacji. Poprzydławiaj na grzejnikach przepływ zaworami i sprawdź czy będzie grzało wodę

Opublikowano

Łącznie w domu jest 13 grzejników ok. 85 żeberek aluminiowych plaskich. Dom piętrowy. Ogrzewany parter i piętro. Zbiornik wyrownawczy na strychu.

Dość często tez musze dolewać wode do zbiornika. Mozliwe ze gdziesz może być wyciek czy poprostu odparowuje? Bo nigdzie nie widac wycieku.

Czyli przy grzejnikach na dopływie mam skrecac zawór

Opublikowano

Lepiej dławić na powrocie grzejnika ale na zasilaniu też możesz

Ubytek wody spowodowany prawdopodobnie zbyt nisko zawieszonym naczyniu- przy pompie na powrocie powinno być zawieszone przy max wydajności pompy 40ki 2,8m a przy pompie 60ce 4,2 m powyżej najwyższego grzejnika. Zejście z mocą pompy na 1 bieg powinno pomóc

Opublikowano

Pompa poradzi sobie na pierwszym biegu?  Zbiornik jest ok 2.7 m od ostatniego wyzej położonego grzejnika. Pompa jest na powrocie ale nie wiem jaką ma wydajność.

W pompie te biegu oznaczają szybkość przeplywu wody w instalacji? Tj 1 bieg to wolno a 3 to najszybciej. Bo na pompie wyświetla mi sie 22

Opublikowano
2 minuty temu, Brysiu25 napisał:

W pompie te biegu oznaczają szybkość przeplywu wody w instalacji? Tj 1 bieg to wolno a 3 to najszybciej. Bo na pompie wyświetla mi sie 22

Tak.

Zmniejsz jak koledzy radzą i zobacz co się dzieje.

Opublikowano

Panowie odkrecalem troszke zawór ten trójnik ( cały trójnik mi się kreci i ten korek u samej gury nie da sie odkrecic bo zassalo i powietrze schodzilo na dolnej srubie trojnika)nad bolierem troszke powietrze zeszło ale jak mam grzanie grzejników na cały dom zakrecone to nadal w bolierze słychać ten strumień wody.

Opublikowano

Rurka od pieca ma spadek do trójnika czy trójnik jest niżej?

Rurka zasilenia od pieca do trójnika i odpowietrznika powinna cały czas wznosić się do góry i bojler także powinien mieć wlot ciepłej wody w najwyższym punkcie bojlera aby odpowietrznik działał prawidłowo.

Na zdjęciu nie wiem czy bojler źle zamocowany czy zdjęcie krzywo zrobione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.