Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie :

- dwa rozdzielacze na piętrach po 11 obwodów ( 4 pętle ok. 108m, reszta do 90m). zasilone Cu 28 w dwóch pionach.

Jak obliczyć czy pompa kotła da radę - czy potrzeba sprzęgła?

Opublikowano
13 minut temu, tommyp2 napisał:

Jak obliczyć czy pompa kotła da radę

Prosto - potrzebujesz znać spadki ciśnienia na pętlach - wynikają z przepływów i długości pętli + spadki ciśnienia na rurze zasilającej 

Dane dla każdego z poziomów sumujesz i porównujesz z ciśnieniem dyspozycyjnym pompy w kotle

Jak pompa w kole ma takie ciśnienie dyspozycyjne to nie potrzeba sprzęgła, jak nie to potrzeba sprzęgła i pompy lub pomp

I to wszystko.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :-)

Zacznę rozgryzać temat od spadków na pętlach...

image.thumb.png.20fa1a664a0d7e3c69d5b6f2548cb0aa.png

image.thumb.png.730faa4ca0d539179bf079ca260bbab0.png

Znalazłem dla temp. 10 i 60 stopni - czyli dla podłogi będzie coś pomiędzy?

Opublikowano (edytowane)

Z tych wykresów ciężko będzie określić , są niedokładne,

Wg mnie sam kocioł powinien dać w tej instalacji przepływy około 1-1,2l/min, ale to tak na oko bez liczenia.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

Kolego @sambor czy możesz mi pomóc - gdzie znaleźć (lub jak policzyć) spadki ciśnienia na pętlach i rurach zasilających?

image.thumb.png.cc7a9cc21ed17bb7751797f2f004a1e4.png

Tu chyba jest dokładniej?

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano (edytowane)

Na podłogę nie ma projektu :-(

Czy mogę przyjąć, że przy przepływie 1,5 l/h tj. wg. tabeli ok. 94,58 kg/h, przy K=5, wydajność cieplna  550W, spadek ciśnienia 81 Pa/m ???

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano

Plan Termet Gold 25 + sprzęgło i myślę, że przepływy da sie ustawić?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.02.2020 o 20:54, sambor napisał:

Tak jest bezpieczniej zawsze wtedy można dodać drugą pompę

Drugą pompę za sprzęgłem? Tzn. dwie pompy po stronie instalacji?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Z twojego postu #4 "na oko" przepływy ok. 1-1,2 l/min - myślisz, że może być , aż taka różnica i mogą być potrzebne dwie pompy po stronie instalacji?

To chyba wynika z oporów tych najdłuższych pętli?

Znalazłem jeszcze - Viega ma fajny kalkulator średnicy rury zasilającej rozdzielacz

https://kalkulator-strat-cisnienia.viega.pl/parameters

Edytowane przez tommyp2
Opublikowano

Najfajniejszy kalkulator jest do bani jak nie masz potrzebnych danych aby do niego wstawić - tam potrzeba moc i przepływ a tych danych brak.

Moc potrzebna jest liczona w OZC, a przepływ z sumy przepływów w poszczególnych pętlach - to jest to o czym pisałem już w poście #2.

Opublikowano
22 godziny temu, sambor napisał:

Prosto - potrzebujesz znać spadki ciśnienia na pętlach - wynikają z przepływów i długości pętli + spadki ciśnienia na rurze zasilającej 

Dane dla każdego z poziomów sumujesz i porównujesz z ciśnieniem dyspozycyjnym pompy w kotle

Jak pompa w kole ma takie ciśnienie dyspozycyjne to nie potrzeba sprzęgła, jak nie to potrzeba sprzęgła i pompy lub pomp

I to wszystko.

Czyli licząc spadki ciśnienia 1,5 l/h tj. wg. tabeli ( z postu #5) ok. 94,58 kg/h, przy K=5, wydajność cieplna  550W, spadek ciśnienia 81 Pa/m ???

Opublikowano

Coś w tym rodzaju, dodaj ze 20% na zakrętasy i podłączenie i masz spadek na 1m, razy dł pętli - masz spadek na całej pętli, liczysz dla każdej z pętli i wybierasz najgorszy wynik.

• Lubię to 1
Opublikowano

DZIĘKI za podpowiedź.

Czyli najgorszy wynik mam w pętli 100m - w której można przyjąć spadek ok. 10kPa. I teraz dla drugiego rozdzielacza liczę tak samo, wynik podobny.

Sumuje dwa rozdzielcze co daje ok. 20kPa

image.thumb.png.7a12b112e3367c4c82513b024c70bae7.png

Licząc dalej 22 obw. 1,5l/min co daje 0,55l/s - teoretycznie pompa 25/40 powinna dać radę?

Biorąc pod uwagę pompę w kotle, trzeba na pewno doliczyć spadki ciśnienia które daje kocioł (czy można je gdzieś ustalić?) i rur do rozdzielacza - bo wynik coś za optymistyczny?

Opublikowano

A rura zasilająca rozdzielacz?

A sam rozdzielacz? też ma spadki.

Policz ile potrzebujesz wody dla każdego rozdzielacza osobno? 

PS

Podajesz że najdłuższe pętle mają 108m , czy do tego dodałeś straty na zakrętach i przewężeniach podczas zgięć- ok 20% strat w rurze prostej?

Opublikowano

Ok. A więc licząc dalej rura 28 ok. 200Pa/m x 10m=2000Pa (jeden rozdzielacz).

Rozdzielacze 11 x 2 obwodów - 1,5l/min.=16,5 l/min. jeden rozdzielacz. (0,275 l/s)

Czyli, aby doliczyć zakręty i przewężenia podczas zgięć należy dodać 20% strat do długości rury prostej?

A więc 81 Pa/m+20%=97,2 Pa/m X 108m, czyli spadek 1,5kPa dla najdłuższej pętli +2 kPa  rura zasilajaca. A więć wynik 3,5kPa jeden rozdzielacz (bez spadków na kształtkach i rozdzielaczu oraz kotle).

Czy to może być wynik BARDZIEJ przybliżony?

Opublikowano
53 minuty temu, tommyp2 napisał:

A więc 81 Pa/m+20%=97,2 Pa/m X 108m, czyli spadek 1,5kPa dla najdłuższej pętli +2 kPa  rura zasilajaca. 

Zmień kalkulator - powinno być - 81 Pa/m+20%=97,2 Pa/m X 108m, = 10500Pa = 10,5kPa + 2 Kpa = 12,5kPa

Opublikowano

Faktycznie - błąd obliczeniowy...

Tylko przy takim wyniku jaka pompa to ogarnie?

Opublikowano

Ogarnie to pompa mająca wydatek taki jak na oba poziomy - czyli 1,5l/min x 11 x 2 x 60 min = 1980 l/h przy wys podnoszenia minimum 15kPa.

Czyli jedna Alpha 25/60 lub 2x 25/40

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki  jeszcze raz za posty w temacie.

image.png.4560d9d8a9693934ba30c56501551b14.thumb.png.47c4a4d054d52dbdb9456b81760a3704.png
Patrząc na wykres to ten punkt?
Opublikowano

Te 15kPa to przy idealnym układzie - trzeba dodać na filtr, na sprzęgło + jakiś zapas np na rotametry , powinieneś myśleć o 20kPa.

Ja jak ostatnio liczyłem prawie 300m2 to sam termet wydawał, ale to trzeba policzyć, inaczej może być kupa.

Opublikowano

Własnie chciałem zapytać o dodatkowe rzeczy, czy można gdzieś znaleźć spadki na tych elementach, czy to raczej do obliczeń dodaje się po prostu ok. 20%

i można przyjąć wynik raczej rzeczywisty?

Biorąc pod uwagę 20kPA i zakładając spadek na kotle (tylko jakiego rzędu?) można by się pokusić o instalacje bez sprzęgła?

W TERMECIE jest wydajna pompa o 70 kPa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.