Panstan Opublikowano 2 Marca 2018 #76 Opublikowano 2 Marca 2018 Nie wiem czy śmiać się czy płakać? Uważaj do komina idzie tyle energi,że 5 domów ogrzejesz. Max temperatura spalin to 80 jak więcej to opał ucieka w komin. płacz. Cytuj
sambor Opublikowano 3 Marca 2018 #77 Opublikowano 3 Marca 2018 Niech każdy robi co chce. Temp spalin przy paleniu drewna to 150-200C Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 3 Marca 2018 #78 Opublikowano 3 Marca 2018 80 stopni? Nie przesadzaj:-o No ja mam tyle na górniaku , rurę mogę trzymać dłoniami , jedynie podczas rozpalania daje pałer ale po nagrzaniu wszystko idzie na wymienniki a mało co do komina Cytuj
drewniak Opublikowano 3 Marca 2018 #79 Opublikowano 3 Marca 2018 Palenie w gs nie porównuj z paleniem w ds. W gs na węglu to może i być 80* ale w ds na drewnie 150*to min. Cytuj
zimno Opublikowano 30 Czerwca 2018 #80 Opublikowano 30 Czerwca 2018 A co powiecie na sposób zamontowania termometru? Bo chyba te wysokie temperatury to się wzięły z powodu nieodpowiedniego pomiaru. A jeśli tak to jaką poprawkę brać, jak myślicie? Cytuj
schulmeister Opublikowano 12 Grudnia 2019 #81 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam. Mam pytanie do posiadaczy kalvisów wersji K2 - N. Posiadam taki kocioł o mocy 30kw. Generalnie kocioł pracuje sprawnie. Temperature zadana ok 85 stopni osiaga po 15 minutach i trzyma non stop w przedziale 80-90. Palę tylko sezonowanym drewnem w wiekszosci debowym i ok 25% sosny. Uklad zamkniety z buforem 2000L. Martwi mnie nastepujaca sytuacja. Gdy kocioł osiagą temperaturę ok 80 stopni w kotle zaczyna byc slyszalny regularny bulgot. W pompie rowniez slychac wyraznie przemieszczajace sie powietrze. Po kilkunastu kolejnych minutach bulgotanie w kotle ustaje, jednak w pompie nadal slyszalne jest przmieszczajace sie powietrze. Podczas pierwszego odpalenia w sezonie pompa sie zapowietrzyla ale po odpowietrzeniu juz wszystko niby dziala. Martwi mnie ta sytuacja bo nie chcialbym powtorki z zapowietrznia przy takiej mocy i sprawnosci kotła. Czy to powietrze może mieć zwiazek z np wypoziomowaniem kotła bo poziomica pokazuje minimalnie nizszy poziom kotła po stronie czopucha. Proszę o ewentualną poradę lub uspokojenie moich obaw. Dziekuję i pozdrawiam. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #82 Opublikowano 12 Grudnia 2019 (edytowane) To miejscowe podgotowywanie wody. Wystapuje w kotle przy pracy na duzej mocy i zbyt szybkim przyrastaniu temperatury.. Edytowane 12 Grudnia 2019 przez Visitor1230 Cytuj
schulmeister Opublikowano 12 Grudnia 2019 #83 Opublikowano 12 Grudnia 2019 czy można cos na to zaradzić. To taki urok tych kotłów? zmniejszyć zadaną temperaturę czy co robic? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi