Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Ferroli 12 kw pomocy

vicky2205

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przyznam się bez bicia że trafiłam tu przypadkiem, zdesperowana i w poszukiwaniu informacji, i mam nadzieję, że w prawidłowym miejscu zamieściłam to pytanie. 

W 100 m mieszkaniu do remontu pozwolono mi na piecokuchnię do 10 kw lub Piec na pellet. Znalazłam kilka ciekawych rozwiązań, poczytałam artykuły między innymi ten:https://www.zagrzej.pl/pl/n/7

i zaczełam myśleć o tym piecyku. (Już go nawet oczami wyobraźni widziałam i siebie) 

https://m.olx.pl/oferta/ferroli-breta-12-kw-kominek-piec-piecyk-na-pelet-pellet-nie-lechma-CID628-IDs7J5H.html#position=2&page=1

... a tu zonk. Panowie że spółdzielni twierdzą, że nie mogę go postawić w salonie czy nawet gdybym sobie tak wymyśliła w kuchni, bo przekracza 10 kw i wymaga osobnego pomieszczenia/kotłowni. 

Gdy zaczęłam szukać czegoś podobnego do 10 kw Pan sprzedawca wyśmiał mnie i spytał kto mi takich głupot nagadał... i zgłupiałam zupełnie. Czy tu na forum znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która zna się na tym i wyjaśni jak to jest z tym piecem i możliwościami postawienia go np w salonie, kuchni czy jakimkolwiek miejscu poza kotłownią ? Czy jednak takie piece nie mogą ze względu na moc tam się znajdować? 

Opublikowano

Brat mieszka w bloku i ma taki kociołek w kuchni i nie było żadnych problemów. Tak samo mój sąsiad ma, też ten kociołek w kuchni 

Opublikowano
43 minuty temu, vicky2205 napisał:

Gdy zaczęłam szukać czegoś podobnego do 10 kw Pan sprzedawca wyśmiał mnie i spytał kto mi takich głupot nagadał... i zgłupiałam zupełnie. Czy tu na forum znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która zna się na tym i wyjaśni jak to jest z tym piecem i możliwościami postawienia go np w salonie, kuchni czy jakimkolwiek miejscu poza kotłownią ? Czy jednak takie piece nie mogą ze względu na moc tam się znajdować? 

Paragraf 136 punkt 2a Warunków Technicznych jakim mają odpowiadać budynki, określa dokładnie co i jak 

Cytat

2a.

Kotły na paliwo stałe o mocy cieplnej nominalnej do 10 kW mogą być instalowane w budynkach, o których mowa w § 132 ust. 3,

na poziomie ogrzewanych pomieszczeń, w pomieszczeniach niebędących pomieszczeniami mieszkalnymi:
1) o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4 m3/kW nominalnej mocy cieplnej kotła, lecz nie mniej niż 30 m3,
2) spełniających wymagania dotyczące wentylacji, o których mowa w § 150 ust. 9,

3) posiadających przewody kominowe określone w § 140 ust. 1 i 2 oraz § 145 ust. 1,
4) zapewniających dopływ powietrza do spalania w ilości co najmniej 10 m3/h na 1 kW nominalnej mocy cieplnej kotła
– odpowiadających wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwo stałe.

Czyli wg przepisów zostaje jako lokalizacja tylko kuchnia i nie więcej niż 10kW mocy kotła

Salon jest pomieszczeniem mieszkalnym a kuchnia nie.

Gość berthold61
Opublikowano

A nikt słabszych z płaszczem wodnym chyba nie produkuje , ciekawe czasy styropianu daje się po 20 cm a kotły dalej jak by do stodoły produkują .

Opublikowano

Ten przepis dotyczy zarówno kominków jak i piecokuchni i pewnie ogrzewaczy też - liczy się tylko moc grzejna urządzenia,

z resztą to decydujesz nie ty czy importer ale lokalny decydent i po ptokach.

Opublikowano

To raczej chyba nie spółdzielnia tylko jakiś ADM lub coś podobnego.

Ale dla 100m2 w kiepsko zarządzanym budynku  kocioł ok 10 kW może być za mało, szczególnie jak jest większa wysokość pomieszczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.