adamu Opublikowano 6 Lutego 2020 #1 Opublikowano 6 Lutego 2020 Witam, wiem ,że się da ,ale czy będą wymierne efekty zmniejszenia kotła 30kw o połowe np. 15kw ? Po termomodernizacji zapotrzebowanie spadło do poziomu 7kw średnia / max 13kw. Przewymiarowany piec czego efektem jest większe zużycie opału , sadza w wymienniku i niska sprawność , palnik ekoenergia 15-25kw siedzi aktualnie w kotle . Pierwsze co to wymiana palnika na małą ekoenergie 10kw ,dmuchawa 75w zostaje , a co z komorą spalania wyłożyć ją od góry do dołu płytami szamotowymi ? Taki szamot do ścianek na jakąś zaprawę ? Co tutaj mogę zrobić kocioł 2 lata musi jeszcze trochę posłużyć ,a jest to 3 klasowy defro więc ma wysoką temp. spalin przez co nie będzie cierpiał komin jak przy 5 klasie .
mkaczko Opublikowano 6 Lutego 2020 #2 Opublikowano 6 Lutego 2020 WitamMam 25 kw hefa eko plus, kociol 130 litrow, Moc palnika ograniczylem do 15 kw w sterownikuPalnik rozwija moc 15-25 kwStosuje mieszanke paliwa w skutek czego srednia moc jlto jakies 21-22 mjZeby poradzic sobie przy temp. Powyzej 5 stopni na zewnatrz zmostkowalem w sterowniku pompe co z cyrkulacja cwu dzieki temu kociol ma okazje rozwinac skrzydla w przerwie miedzy praca pompy co, 5-7 minut, pauza 23-27 minut, Komory niczym nie wykladalem bo to nie ma sensu, z moc odpowiada palnik a nie ilosc ceramiki, ma to sens w zasypowcu,Zamontowalem wiekszy deflektor 21 cm zamiast 18 cmSterownik bolecki sppv2 z obsluga netaWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Pieklorz Opublikowano 7 Lutego 2020 #3 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zmienić palnik na mniejszy. Słuszna droga, temperatury spalin na mniejszym spadną. Miałeś eko15+25 To musisz kupić komora powietrzna e10, palenisko e10, ślimak e10. Że starego zostaje zewnętrzny odlew oraz motoreduktor.
adamu Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #4 Opublikowano 7 Lutego 2020 Tak wiem już kiedyś zmniejszyłem dużą eko 35kw na obecną 25kw ,ale to za mało . Większy deflektor również posiadam ceramiczny 280mm . Czyli kocioł/wymiennik zostawiam tak jak jest bez żadnych przeróbek , sama zmiana palnika który będzie pracował na odpowiedniejszych mocach da wymierne korzyści ? Właściwie po zamontowaniu 10kw palnika to będzie max moc kotła ? Czy wymiennik coś dodaje ? Bo w przypadku opcji steru będzie do ustawienia moc taka jaka ma kocioł na DTR czy moc na nowym palniku ?
eliks Opublikowano 7 Lutego 2020 #5 Opublikowano 7 Lutego 2020 To Ci nic nie da że zmniejszasz górną moc palnika bo dolną masz nadal za wielką. Teraz potrzebujesz 7KW w mrozy a Twój kocioł ma pewnie minimum koło 10. To nadal będzie fabryka sadzy.
Pieklorz Opublikowano 7 Lutego 2020 #6 Opublikowano 7 Lutego 2020 Palnik to silnik w samochodzie. Jak masz za duży i pracuje poza swoim optymalnym zakresem to jest jak jest. Wymiennik odbiera tylko ciepło od tego co jest w stanie wyprodukować palnik. Nastawy oczywiście pod palnik. Max na dobrym ekogroszku i stabilnych warunkach to 13kW ale w domu to taki palnik do 10kW mocy, dzięki mniejszemu palenisku fajnie wychodzi jak dobowe spalanie mieści się w widełkach 7-15kg w zależności od pogody. Dobrze aby nie musiał spalić więcej jak 25kg eko na dobę. Eko10 lepiej jakby pracowała na dmuchawie 40W np. DM85 lub RV13AMS (nie WPa07, bo ma zły kondensator)
nightwatch Opublikowano 7 Lutego 2020 #7 Opublikowano 7 Lutego 2020 Kolego Adamu, ale napisz może jakie konkretnie masz problemy z aktualnym palnikiem. No bo jeśli działa to może wystarczy dać mu pracować, na sterowniku tylko zjechać z podawaniem i nadmuchem tyle ile się da? To nie koniec świata jeśli będzie trochę dłużej stał w podtrzymaniu.. dużo węgla teraz zużywa na dobę?
adamu Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 9 Lutego 2020 Sadza w kotle i mało efektywne spalanie przez co większe zużycie węgla . Obecnie palnik mianuje się mocą 15-25kw gdy mam aktualnie zapotrzebowanie poniżej 10kw . Próbowałem nastawami go obniżać ,ale to bez sensu jak chodzi na niskiej sprawności . To tyle już wiem , ze wymiennik zostaje taki jaki jest tylko sam palnik . Zamiast małej Ekoenergii lepszym rozwiązaniem będzie konstrukcja typu Batory 10 . Wlasnie jak to jest z mocą wsadzając eko 10 / Batory 10 to będą miały max 10kw moc ? Jaka jest różnica jak taki palnik wsadza się do kotła 15kw , a do mojej 30?
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Lutego 2020 #9 Opublikowano 9 Lutego 2020 Maly palnik i duzy wymiennik. Pierwszy efekt to spadek temp spalin. Chcesz zostawic obecny wentylator. Ok jezeli ster ma modulacje nadmuchu. Tylko zeby nie byl np. za mocny przy niskim nadmuchu. Podejrzewam ze z moca mozesz zejsc dosc nisko w tym palniku. Musisz tylko pamietac o kilku zasadach. I nie popelnic podstawowych bledow. Z malym palnikiem tez mozna produkowac sadze. Jezeli bedzisz prowadzil kociol na niskiej temp zadanej to zaleznie od instalacji ale dol kotla moze byc " chlodny". plomien jezeli funkcjonuje w takim srodowisku zawsze sprawi, ze sadza sie wytraca. Druga sprawa deflektor. Musisz zamontowac go na takiej wysokoscizeby plomien go ledwo dotykal. Temperatuura plomienia jest najwyzsza na jego szczycie. Jezeli plomien zostanie zaburzony deflektorem to dochodzi do niepelnego spalania i generacji sadzy. Przy okazji spada sprawnosc wykorzystania energii z wegla. Jezeli nie ma mozliwosci ustawienia prawidlowej wysokosci to lepiej go calkiem wyrzucic. Zrob sobie test zapalniczki i lyzki. Zrozumiesz o czym mowa.
marcus312 Opublikowano 9 Lutego 2020 #10 Opublikowano 9 Lutego 2020 W dniu 6.02.2020 o 20:59, adamu napisał: Pierwsze co to wymiana palnika na małą ekoenergie 10kw Spalasz w granicach 7kg - 15 kg na dobę że chcesz zakładać palnik 10 kW . Sadza w kotle może świadczyć o złych ustawieniach sterownika za mało powietrza albo za duża dawka węgla może wystarczy popracować nad koroną palnika wyczyścić dowiercić otwory jak ma jeszcze te nacinane .
adamu Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #11 Opublikowano 9 Lutego 2020 Spalanie 25-30kg . Przeliczając obecnie moca a spalanie to kocioł 1kw-3,5-4kg . Jedyne wyjście jest zmienić palnik na mniejszy skoro 15-25 teraz siedzi , a moc przy -20 to 13kw , a tak jak teraz 7-8kw .
marcus312 Opublikowano 9 Lutego 2020 #12 Opublikowano 9 Lutego 2020 No to palnik 10 kW może okazać się za słaby dla takiego zapotrzebowania.
nightwatch Opublikowano 10 Lutego 2020 #13 Opublikowano 10 Lutego 2020 12 kg węgla/dobę = średnia moc dobowa 3kW . 30kG = 8kW. Średniej mocy przy niezbyt minusowych temperaturach. A myślę że moc nominalna kotła powinna być co najmniej na poziomie 15-20 kW przy takim zapotrzebowaniu
adamu Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor #14 Opublikowano 14 Lutego 2020 No mam obliczenia ,że w średnią zimową to 6kw ,a max to 12kw . Przy takich zimach to nie ma się co bać . Wpadnie batory 10 do Defro , 90l wody pojemności powinno dać radę. Przecież takie palniki wkładają do kotłów 15-20kw i ludzie kupują , u mnie przy takim wymienniku i mocniejszym eko ,może przekroczy moc maksymalną.
bercus Opublikowano 14 Lutego 2020 #15 Opublikowano 14 Lutego 2020 Liepiej gonič 14 dni maly,niž dlawič mesiace dužy.
Gość berthold61 Opublikowano 15 Lutego 2020 #16 Opublikowano 15 Lutego 2020 Do tego kotła nadawałby się idealnie najmniejszy pancerpol ten pps-15 czyli 10-15kw z nowym typem palnika , u mnie spisuje sie idealnie i spala wszystko co dostanie no może poza ruskimi słabymi ekogroszkami , sam palnik chyba jest najtańszą opcją a do tego sterownik chyba też najtańszy ale wszystkomający elster expert z-pid i wszystko bangla jak ta lala .
mkaczko Opublikowano 15 Lutego 2020 #17 Opublikowano 15 Lutego 2020 WitamJa akurat mam palnik 25 hefa z wiankiem i pierscien paleniskaCalosc spisuje sie bardzo dobrzeCi do sterownika to polecam sppv2 w moim hefie 25 kw daje rade i mozna ogarnoc temat przewymiarowania kotla w stoaunku do budynkuWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
adamu Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor #18 Opublikowano 15 Lutego 2020 Montował już ktoś tero timela do defro ? Wszystki czujniki i podłączenie bezproblemowo ze sobą ?
Animus Opublikowano 16 Lutego 2020 #19 Opublikowano 16 Lutego 2020 W dniu 6.02.2020 o 20:59, adamu napisał: Witam, wiem ,że się da ,ale czy będą wymierne efekty zmniejszenia kotła 30kw o połowe np. 15kw ? Po termomodernizacji zapotrzebowanie spadło do poziomu 7kw średnia / max 13kw. Przewymiarowany piec czego efektem jest większe zużycie opału , sadza w wymienniku i niska sprawność , palnik ekoenergia 15-25kw siedzi aktualnie w kotle . Pierwsze co to wymiana palnika na małą ekoenergie 10kw ,dmuchawa 75w zostaje , a co z komorą spalania wyłożyć ją od góry do dołu płytami szamotowymi ? Taki szamot do ścianek na jakąś zaprawę ? Co tutaj mogę zrobić kocioł 2 lata musi jeszcze trochę posłużyć ,a jest to 3 klasowy defro więc ma wysoką temp. spalin przez co nie będzie cierpiał komin jak przy 5 klasie . Wszelkie przeróbki kotłów są w tej chwili nielegalne, tracimy świadectwa lub możliwość legalnego palenia w starym kotle poza klasowym. Legalnie w tej chwili to tylko można zezłomować go i kupić 5 klasy mniejszej mocy.
Gość berthold61 Opublikowano 17 Lutego 2020 #20 Opublikowano 17 Lutego 2020 Animus a ty to jakaś prawa ręka doradcy premiera że tak się tym jarasz ???
Animus Opublikowano 17 Lutego 2020 #21 Opublikowano 17 Lutego 2020 Tylko uświadamiam, wybór należy do was.
shaft7 Opublikowano 17 Lutego 2020 #22 Opublikowano 17 Lutego 2020 Teraz liczy się tylko kwit ecodesign. Cała reszta to nic nie warte kwitki , a ci co Ew będą sprawdzać piece to i tak nic nie będą wiedzieć , grunt to naklejka i kwit od producenta
Gość berthold61 Opublikowano 17 Lutego 2020 #23 Opublikowano 17 Lutego 2020 Pierwsza lepsza drukarnia zrobi naklejki jakie sobie kto życzy .
eliks Opublikowano 18 Lutego 2020 #24 Opublikowano 18 Lutego 2020 To taka pierwsza lepsza drukarnia poniesie konsekwencje jak ta która drukuje fałszywe pieniądze.
adamu Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor #25 Opublikowano 18 Lutego 2020 Moja przeróbka na zasadzie zmiany palnika na mniejszy , który będzie efektywniejszy w żaden sposób nie obniża klasy kotła ,która wynosi 3 i taki kocioł może u mnie służyć według prawa jeszcze kilka lat . Nie będę złomował kotła za 12 tysięcy ,który ma 2 lata . Jak kiedyś będą jakieś kontrole to nie ma szans żeby ktoś się przyczepił moc na DTR ,a moc żużycia budynku to różne tematy . Niech sobie wsadzą głowę w komin albo puszczą drona , bo sąsiedzi co trochę do mnie mówią "Co ty nie palisz w tym roku , bo nic z komina ci nie leci " Zimy nie ma to i racja palić nie trzeba ,ale tak to wygląda bezdymne palenie kocioł swoją klasę ma i taka mu pozostanie jedynie sprawność wzrośnie przy prawidłowym palniku i ceramicznemu deflektorowi .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.