Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze pieca

buhaha1981

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam pytanie odnośnie jaki piec na pellet polecacie do ogrzewania domu 108m2 powierzchni cały dom ogrzewanie podłogowe,ocieplenie 15cm styropian.Zależy mi na piecu jak najmniej awaryjnym i ekonomicznym.

Opublikowano

Hehe. Krótko i na temat. Znaczy wątek można zamknąć?... 

Żartowałem. 

Opublikowano

Tematów z wyborem kotła, czy to na pellet czy groch jest naprawdę sporo.

Kotły o których wspomniał @Visitor1230 to już mercedesy (czytaj- full wypas, działające na zasadzie włącz i zapomnij). Z budżetowych (czytaj-bardzo dobre kotły wymagające trochę więcej czasu i trochę ubrudzenia rączek) warto wspomnieć o Ferroli Biopellet,  Ferroli Biopellet Pro. 

Opublikowano
1 minutę temu, radik81 napisał:

Kotły o których wspomniał @Visitor1230 to już mercedesy (czytaj- full wypas, działające na zasadzie włącz i zapomnij)

Po prostu bardzo dobrze robią co do nich należy. 

Gość Visitor1230
Opublikowano
8 minut temu, radik81 napisał:

Kotły o których wspomniał @Visitor1230 to już mercedesy

Mercedesy juz nie sa synominem jakosci. Powiedzmy ze  Lexusy. Porzadnych kotlow jest oczywiscie znacznie wiecej. Niestety ciezko byloby zgrysc taki nabytek finansowo. Windhagery austiackie, ktore to optymializujac proces spalania waza sobie kazda pojedyncza dawke paliwa. Niemieckie Okofeny z silnikiem stirlinga. Sa zachodnie kotly zintegrowane z buforami. Sa zgazowujace pellet z komorami wirowymi. Nasi … heh "producenci" tkwia w glebokim technologicznym sredniweczu.  A ci ktorzy pakuja palniki pelletowe do smieciuchowych wymiennnikow powinni zaprzestac dzialalnosci. Pellet daje ok 30% mniej ciepla niz wegiel. Dlatego nie mozna sobie pozwolic na rozrzutnosc.

Tu kilka krajowych kwiatkow:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22750-wita-użytkownik-fuwi-błędy-w-konstrukcji-kotła-powodem-złej-pracy/?tab=comments#comment-278170

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19898-smolenie-w-komorze-popielnika-a-pellet/?tab=comments#comment-221852

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/28740-heiztechnik-one-15kw-pellet/page/3/#comments

Jakbym mial cos takiego w kotlowni to popelnilbym harakiri. Byl gdzies nie pamietam na jakim forum temat wyciagania zawirowaczy lomem z wymiennika. Niektorzy nasi producenci bazuja na sterowaniu Techa. Przed tymi jeszcze daleka droga. Jak jestes techniczny Kolego @buhaha1981 i masz wiedze i lubisz grzebac w ustawieniach dazac do nieosiagalnej perfekcji to kup sobie takiego Biawara Compata 12 kW ze sterowaniem Pluma. Obligatoryjnie z sonda Lambda. Porzadny wymiennik z samoczyszczeniem. Pelny szamot. Bezproblemowy serwis. Mam taki. A sadza u mnie w kotle ( tzn nie ma jej wcale) ma kolor bialy. Zawirowacze czesciowo kolor kawowy. Z wiedza jaka mam teraz kupilbym RTB.

Opublikowano

Z krajowych producentów w rozsądnej cenie są RBR-B [zasobnik 400 litrów, palnik Venma], Skam Klaster 5-11 a niebawem w ofercie będzie najnowszy Skam 15 kW na pellety oparty o sprawdzony palnik SV-200 tyle, że w wersji peletowej.

Z mojego doświadczenia w wieloletnim serwisowaniu kotłów podajnikowych wszystkich marek wynika, że sprawdzają się proste, solidne konstrukcje a im więcej komplikacji, czujników i bajerów tym więcej roboty ma serwis także te "Leksusy" trzeba jeszcze po zakupie utrzymać.

Pamiętam jak kiedyś polecano włoskie kotły na ekogroszek z "niezniszczalnymi" wymiennikami żeliwnymi co to miały być znacznie lepsze od stalowych - potem po kilku latach na te żeliwne nawet spojrzeć nikt nie chciał bo były tak trudne w czyszczeniu i miały małą pojemność wodną - dzisiaj już o nich nikt nie pamięta i zostały na rynku proste, stalowe konstrukcje i to z Polski są kotły eksportowane na wschód, do Czech i nie tylko bo sam kiedyś jeden sprzedałem  kocioł do Niemiec.

Czy to samo będzie z kotłami peletowymi czas pokaże, ale póki co na to się zanosi.

Sam jestem ciekaw jaka się po tym wpisie rozpęta burza, proszę tylko o jedno - konkretne argumenty bez wycieczek osobistych a wtedy chętnie podyskutuję.

Opublikowano

Nie będę robił gówno burzy bo Cię szanuję @SUSPENSER, ale ja z pozycji użytkownika i posiadacza (nie handlarza) polecam kotły które były podane wcześniej. Co do argumentów, odniosę się tylko do słów że te zachodnie kotły trzeba jeszcze potem utrzymać. Jeśli chodzi o części zamienne, to ceny są na poziomie tych krajowych, a niektóre nawet taniej (patrz sonda lambda do Duńczyków)

Gość Visitor1230
Opublikowano

@SUSPENSER z tegoco sie orientuje wymienniki macie z weglakow. Kazdy normalny i prawidlowo skonstruowany kociol plletowy ma wymiennik pionowy. Nikt chyba w EU nie oferuje takich kotlow. O doswiadczeniu w budowie kotlow pelletowych juz nawet nie wspominajac. 

Opublikowano
9 godzin temu, eliks napisał:

Nie będę robił gówno burzy bo Cię szanuję @SUSPENSER, ale ja z pozycji użytkownika i posiadacza (nie handlarza) polecam kotły które były podane wcześniej. Co do argumentów, odniosę się tylko do słów że te zachodnie kotły trzeba jeszcze potem utrzymać. Jeśli chodzi o części zamienne, to ceny są na poziomie tych krajowych, a niektóre nawet taniej (patrz sonda lambda do Duńczyków)

Ja także Cię szanuję i cieszy mnie zawsze gdy mogę kulturalnie wymienić się argumentami z osobą mającą inne ode mnie zdanie - to w zasadzie istota dyskusji na forach bo przecież ze zgadzania się ze sobą nic by nie wynikało.

W kotłach, które wymieniłem sond lambda po prostu nie ma więc nie ma co wymieniać - niektórzy producenci sondy stosują także przy ekogroszku, ale zarówno badania jak i praktyka użytkowania pokazują, że można się bez nich obejść jak i innych dodatków typu czujnik żaru itp.

7 godzin temu, Visitor1230 napisał:

@SUSPENSER z tegoco sie orientuje wymienniki macie z weglakow. Kazdy normalny i prawidlowo skonstruowany kociol plletowy ma wymiennik pionowy. Nikt chyba w EU nie oferuje takich kotlow. O doswiadczeniu w budowie kotlow pelletowych juz nawet nie wspominajac. 

RBR ma akurat pionowy, podobnie najnowszy Skam, a np. Skam Klaster ma poziomy - co to zmienia skoro osiąga wysoką sprawność przy bardzo niskiej emisji - jedynie w czyszczeniu jest róznica.

Mojemu Skam-PV 13 ekogroszkowemu obojętne czy spalam pellety, miał, owies, ekogroszek czy łupiny orzechów - na każdym z tych paliw osiąga wysoką sprawność i odpowiednie temperatury spalin więc nie wiem jakie doświadczenie miałoby tu coś zmienić.

Wymiennik to wymiennik i jak działa dobrze z dopalonymi spalinami z ekogroszku to zadziała i z pelletem - kluczem jest prawidłowe spalenie paliwa w palniku, żeby potem wymiennik nie musiał ratować sytuacji i ich dopalać.

Opublikowano
13 godzin temu, Visitor1230 napisał:

Jest sporo poziomych u nas oraz za granica. Większość tych tzw slim z koszem na łbie ma poziome sito z rur....

Sam wolę pionowy, ale to drobiazg jest. Jak jest dobry dostęp bez dziwnych przeszkód, to owszem częściej, ale prosto i szybko można ogarnąć dany poziomy.

Ważne, aby zrobić cos swojego a nie małpować, bo można ciekawie i dobrze.

To co wspomina Suspenser to ten sam wymiennik w kilku mocach z atestami na ekogroszek oraz pellet. Przy czym mówimy nadal o tym samym palniku.

Róznica przy sv200 pelletowym polega na separacji między koszem a ślimakiem dosuwającym na palenisko, dołożonym pelletowym podajniku wybierającym, czujniku spalin oraz czujniku pojemnościowym, oczywiście przy odmianie pelletowej jest także zapalarka. Sterownik do tego opracowany w wersji pelletowej ale z opcją zejścia do softu ekogorszkowego.

Jak komuś zechce się w mrozy np. palić ekogroszkiem, bo stwierdzi,że taniej... to wyciąga płyte paleniska pelletową i wsadza ekogroszkową, demontuje śluzę między koszem a ślimakiem, demontuje z kosza podajnik wyciągający pellet i może palić ekogroszkiem.

Myślę,że czegoś takiego do tej pory nie było, sama SVka w wersji ekogroszkowej jest zbudowana na zblizonej zasadzie jak rurowe palniki pelletowe,tyle,że dedykowana jest na ekogroszek. Tutaj po dodaniu paru opcji wykonano model pelletowy. Papiery na oba paliwa. Zaznaczę,że przy uzbrojeniu w pelletowy model nie da sie z marszu palić ekogroszkiem.

Opublikowano
Godzinę temu, Pieklorz napisał:

Jak komuś zechce się w mrozy np. palić ekogroszkiem, bo stwierdzi,że taniej... to wyciąga płyte paleniska pelletową i wsadza ekogroszkową, demontuje śluzę między koszem a ślimakiem, demontuje z kosza podajnik wyciągający pellet i może palić ekogroszkiem.

To brzmi rozsądnie - pellet w okresie przejściowym z zapalarką do pracy cyklicznej i węgiel na mrozy. Ktoś to już przećwiczył chociaż 1 sezon?

Opublikowano

Nie było do tej pory takiego produktu. Miałem po cichu nadzieję, że taki uda się zrobić dwa lata temu... 

Póki co słychać, że ludzie poprawiają instalacje, docieplają domy i przechodzą na pellet... Nie widzę opinii kogoś bez żadnych zmian czy modyfikacji.

Przy takim produkcie na tym samym kotle, palniku oraz obiekcie jak się komuś będzie chciało, to może się na własnej skórze przekonać co oraz w jakich okolicznościach wychodzi taniej.

Chociaż jakby kupić pellet A1 za 650-700zl w BigBagu, to dyskusje są niepotrzebne. Swoją drogą dziwi mnie co jest tak drogie w pellecie. To najczęściej odpady tartaczne, zmielić, sprasować, zapakować. Węgiel trzeba dany kilometr zjechać pod ziemie, maszyny, wydobycie, mafie węglowe, spółki, związki zawodowe, 13ki, strajki.. I koło ceny 960-980 można kupić (dobry ruski) 27-29MJ vs Barlinki czy inne A1 za 1000-1200 tona i na worku napis 17,5MJ... No to chore jest szczerze mówiąc...

Opublikowano

Jak rozmawiałem z ludźmi którzy produkowali pellet, to problem jest właśnie z tymi odpadami tartacznymi. Jest problem z trociną (przynajmniej w mojej okolicy), z jej dostępnością oraz ceną. Duże zakłady mają umowy z dużymi odbiorcami, a oni z kolei wypychają towar w wyższej cenie na zachód Europy do zakontraktowanych hurtowych odbiorców. Jak dla mnie pellet to super opcja jak masz nowy dom - dobrze ocieplony bez dostępu gazu i spalisz 1500kg i masz w nosie czy kupisz za 900 czy za 1200.

Opublikowano

Tyle tylko, że przy cenie 1200 koszt uzyskania kWh z pelletu zrównuje się z ceną energii elektrycznej. Więc po kocioł, komin, miejsce magazynowe na pellet itd? Węgiel za absurdalne dzisiejsze ceny w Polsce też jest już przy tej granicy, jeśli dokładnie policzymy koszty amortyzacji. 

Z tą wyższą ceną na zachodzie to raczej lipa, bo we Wrocławiu handlują już pelletem z Niemiec i Austrii, a nawet USA. Svet se posral.

Opublikowano

Tylko żeby nie było że nasz pellet jedzie na zachód a po chwili wraca w ich opakowaniu z inną ceną.Bardzo dużo trocin idzie na nowo zakładane Plantacje Borówki Amerykańskiej i robi się deficyt trocinowy

Opublikowano

@Pieklorz

"To najczęściej odpady tartaczne, zmielić, sprasować, zapakować"

No użyłeś mocnego skrótu myślowego. Mam bezpośredni dostęp do trociny tartacznej i gdybym miał sobie robić pellet to by mi się nie opłacało. Odpad to zbyt duże słowo. To ma być trocina czysta bez kory i piachu, Trocina musi być odpowiednio wysuszona i rozdrobniona. Musisz mieć linie do produkcji i opracować recepturę bo jeśli myślisz że pellet sosnowy to czysta sosna bez niczego więcej to jesteś w błędzie, nawet Lava czysta nie jest. Do tego prąd, pracownik i kilka spraw technicznych. Reasumując, musisz się postarać żeby wyselekcjonować 6m3 odpowiedniej trociny aby zrobić tę tonę pelletu. 

Już pisałem wcześniej że teraz jest alternatywa nawet dla takich dziur w Polsce gdzie bandyci sprzedają pellet po 1200zl bo są firmy ze sprawdzonym towarem które wysyłają tonę z przesyłką za 890zl w każdy rejon Polski. Ja pellet na przyszły sezon będę miał w tej samej cenie 

Opublikowano

@Pieklorz@SUSPENSER

10 godzin temu, Pieklorz napisał:

Sterownik do tego opracowany w wersji pelletowej ale z opcją zejścia do softu ekogorszkowego.

Sterownik ze stajni Technixa? Jakaś wariacja Argosa?

Z racji na czujnik pojemnościowy, gdzie nikt takiego rozwiązania nie stosuje ciężko będzie ten sterownik podmienić, o ile w ogóle będzie się dało to kupić bez sterownika w zestawie.

Możecie coś powiedzieć o tym sterowaniu? Jak nie będzie jak tego dobrze w instalację włożyć to i piękny palnik nie pomoże. Pellet to nie ekogroch, gdzie instalkę załatwia się jednym zaworem 4D... Jest jakaś pogodówka, zawór, obsługa bufora itp?

Opublikowano

Oczywiście, że użyłem skrótu przy odpadach tartacznych. To się nijak ma do wszystkich maszyn, walki z metanem, wentylacją, kombajnami, ciężkim sprzętem do wydobycia węgla.

Węgle rosyjskie lub mieszanka rosyjskiego z polskim takie jak Super Mocny, Ogień Ultra, Sobianek Gold / Lew etc. Są z dostawą w widełkach 930-980zl za tonę, Super Mocny 27-29MJ i popiołu ma <3% za taką cenę z tak śmiesznie niskim popiółem nie ma polskiego dobrego węgla. Czasami trafi się przy odrobinie szczęścia dobra dostawa Skarbka czy Chwałowice, ale już ceny zbójeckie. 

Pellet dla mojego starszego i dużego domu - nie opłaca się go dotykać , gdy cena zbliży się do 800zł. Za bodajże 730zl jest ekomiał 25MJ więc godząc się z popiołem 7-8% można się bawić. 

Pellet ale dobry do max 750zł ma sens. Za 1100-1200 to abstrakcja jest, tu już coś układzikami po drodze zalatuje. Ktoś musi dostać w łapę, aby szło.

Opublikowano

Pieklorz,a czy przewidujesz jakiś zestaw do modyfikacji na ten pellet,działających już Skamów z SV200?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Pieklorz zobacz popiół z 900kg pelletu A2 po 700zl.IMG_20200206_105953.jpg

Dlatego też zawsze mówię przy doborze kotła że jak klient ma kupować pellet po 1100zl bo innego nie ma, to lepiej iść w porządnego groszka. 

Opublikowano

Tylko ciężko jest trafić dobry groszek w rozsądnej cenie bo albo są spieki albo dużo popiołu i sadzy w kotle.

Ciekawe jak będzie się spalać mieszanka groszku z owsem

Opublikowano

Super Mocny bardzo fajny, byłem z tego bardzo zadowolony.

Ogień Ultra, podobny, tyle, że sama dostawa trafiła się wilgotna.

Suchy miałem Sobianek Gold, ale popiołu z niego ciut więcej i nieco wyższe spalanie, ten akurat trafił mi się najbardziej suchy.

Popcorn 1

Myślę o tym. Zmieniane są kosze w tej chwili tak na przyszłość w skamp-pv.

Generalnie łatwiej zejść z pelletu w dół, bo to tylko demontaż. Przełączenie softu w sterze.

W górę gorzej. Zakup tylnego odlewu z miejscem i mocowaniem zapalarki, zakup płytki paleniskowej pod pellet, zakup śluzy separujacej, zakup podajnika wybierającego, zakup dedykowanego sterownika. W koszu trzeba wykonać otwór i dać mocowanie na śruby. Do zrobienia, ale wyjdzie impreza nieco drożej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.