Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawor mieszający za bojlerem esbe

poldeczek1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich 

od jakiegoś już czasu  obserwuje forum i nadszedł czas  że i ja postanowiłem założyć konto i  rozwiązać mój  problem 

Otoż mam w łazience bojler 50 l na większy nie mam miejsca z racji tego iż jest mały woda grzana jest na max czyli prawie wrzątek aby było jej więcej a baterie mam tak zwane retro bez głowicy mieszającej co powoduje iż bardzo łatwo się poparzyć 

czy taki zawór mieszający założony za bojlerem by się sprawdził ?

https://allegro.pl/oferta/zawor-mieszajacy-termostat-1-2-ip404-35-60-esbe-7438510935

z góry dziękuje za porady  

Opublikowano

Tak, ale sam mieszacz to nie wszystko: potrzebne jeszcze zawory zwrotne w odpowiednich miejscach. Niedawno  wstawiałem takie szkice-trzeba poszukać.

Opublikowano

Jakbyś znalazł to bardzo bym prosił byś wrzucił tutaj ten schemat. Jeszcze tego nie ogarnąłem.

Wiem że przed zaworem musi być syfon więcej trzeba dać zawór.

A do ilu grzejesz wodę? Naczynie przeponowe może byc w piwnicy. Wtedy można śmiało grzać ile bojler pozwoli.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ale jaki schemat ja nie mam żadnego 

Z piwnicy idzie na piętro tylko rura z zimna woda na której jest założony reduktor zaraz za wodomierzem

Na pietrze podłączam to do bojlera i tyle 

Opublikowano

Naczynia przeponowego nie ma skoro kapie woda z zaworu bezpieczeństwa. A powinno być przy grzaniu do takiej temperatury

Zawory zwrotne - ilość i umiejscowienie zależy od tego czy jest cyrkulacja czy nie

IMG_20200127_183821.jpg

Opublikowano

Naczynie przeponowe może być,  tylko nienapompowane ewentualnie uszkodzona membrana lub zaworek, generalnie do sprawdzenia.

Opublikowano

Tak

Opublikowano

Oglądałem film producenta tych mieszaczy i dowiedziałem się ze taki mieszacza nie wolno montować zaraz na wyjściu  z bojlera tylko trzeba zrobić cytuje" pułapkę cieplną "  cokolwiek to znaczy 

Dodatkowo pan twierdzi iż nie możne być on w sposób ciągły  narażany na wysoką temperaturę 

No to kuźwa po co on mi potrzebny  ? 

Opublikowano

Chodzi o to żeby zawór nie był poddawany wysokiej temperaturze gdy nie jest pobierana woda z kranów. Wtedy skraca się jego żywotność. Dlatego ta pułapka (zasyfonowanie)

Opublikowano

Mam taki esbe jak piszesz i od pół  roku sprawdza  się doskonale. Trzeba pamiętać że zz na zasilaniu zwu  dac przed naczyniem przeponowym zeby odebralo nadmiar ciśnienia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.