Skocz do zawartości
IGNOROWANY

"Świeża podłogówka" częsty problem z zapowietrzaniem się . Zdjęcie instalacji do wglądu .

Gonzus1989

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma potrzeby żeby była na wyzszym biegu - sprawdź na pewno na I biegu powrót wężownicy jest gorący

Opublikowano

Ok a czy w każdej instalacji co przy biegu II bulgotanie występuje ? .

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie.

Może być zapowietrzona wężownica - w zasobniku stojącym nie tak łatwo się odpowietrza zwłaszcza gdy instalacja była napełniana zbyt szybko.

Druga sprawa to wspominany już wcześniej problem wysokości naczynia. I nie liczy się wysokość względem podłoża tylko względem najwyższego punktu instalacji -nie tylko w kotłowni ale i w pozostałej części(grzejnik, grzejnik drabinka). Druga sprawa to samo naczynie - na zdjęciu nie widać żeby było ono napowietrzone(otwarte). Jest możliwość że w momencie przelewania zasysa wodę z instalacji na zasadzie lewara. Na przelewie też nie powinno być żadnych zaworów

Opublikowano

Naczynie jest na wysokości 1,1m od najwyższego elementy instalacji. Naczynie wzbiorcze posiada w sobie zawór zwrotny,który otwiera się tylko wtedy kiedy trzeba dobić wodę. 1,1m za nisko ?

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ta instalacja to  jakies harakiri. ztego co widze z postu 177 rysunek pompa 1 [kotla] i pompa 2 [powrotu ]moim zdaniem  zaklucaja sie i na dodatek wszystko pchaja przez zawor4 drozny pompa 2 zbedna , a powinna ciagnac jedna pompa na zasilanie podlogowki,naczynie odpowietrzajace za nisko  niema cisnienia hydrostatycznego dodtatecznego , automaty do wywalenia,mozna zalozyc reczne przy dobrze zrobionej inst. wystarczy odpowietrzenie z  naczynia.

Opublikowano
W dniu 12.02.2020 o 11:37, Gonzus1989 napisał:

Naczynie wzbiorcze posiada w sobie zawór zwrotny

Na pewno zawór zwrotny?? !!

Opublikowano
10 godzin temu, jurek74 napisał:

Ta instalacja to  jakies harakiri. ztego co widze z postu 177 rysunek pompa 1 [kotla] i pompa 2 [powrotu ]moim zdaniem  zaklucaja sie i na dodatek wszystko pchaja przez zawor4 drozny pompa 2 zbedna , a powinna ciagnac jedna pompa na zasilanie podlogowki,naczynie odpowietrzajace za nisko  niema cisnienia hydrostatycznego dodtatecznego , automaty do wywalenia,mozna zalozyc reczne przy dobrze zrobionej inst. wystarczy odpowietrzenie z  naczynia.

Nie jestem pewny ,ale bez pompy nr 2 nie uzyskałbym tak dobrego powrotu jaki mam teraz a mam praktycznie różnice 2 stopni .

Naczynie mam 1,1 metra nad ostatnim elementem instalacji ;  wedle wskazań " w instalacjach pompowych z pompami zamontowanymi na powrocie minimalna wysokość to 0,7 wysokości podnoszenia pompy (H>0,7 Hp)."  - czyli powinno być ok .

Automaty wywalone są na ręczne. 

Instalacja funkcjonuje w tym momencie po kilku korektach ( usunięciu zaworów klapkowych itd ) Jedynie co występuje to w momencie przełączenia pompki od CWU na bieg II występują bulgotania ,ale to tylko w momencie gdy załącze ją na II i III z tego co czytałem to raczej się tego w układzie otwartym nie robi i zdarza się że występuje takie coś przy szybszych prędkościach pompki ( pisze tu o CWU ) pozostałe nie ma różnicy czy I czy II czy III . Rotametry mam od 1,5 do 2,5. 

Opublikowano

"Naczynie mam 1,1 metra nad ostatnim elementem instalacji ;  wedle wskazań " w instalacjach pompowych z pompami zamontowanymi na powrocie minimalna wysokość to 0,7 wysokości podnoszenia pompy (H>0,7 Hp)."  - czyli powinno być ok ."

Policz sobie ,pompa 60 naczynie 4.2 m , pompa 40 - 2.8 m

Opublikowano

Tak,ale przy maksymalnej szybkości pomp. Btw musiałbym dziure na wylot w kotłowni i na poddasze  żeby uzyskać 2,8 metra i to pod same kontr-łaty pod kominem :) Cała wysokość mojego domu od ziemi to 7 metrów :) Nie wiem czy to ma tak funkcjonować jak z ociepleniem tego  ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.