tymian79 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Witam, zamierzam zakupić kocioł OSIEK ELIPSE V dający możliwość palenia groszkiem i peletem. Czy ktoś już korzystała z takiego pieca? Z tego modelu? Palił groszkiem i peletem? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Nic nie piszą o palniku. Nie ma przekroju kotła. Kot w worku. Tyle ze jest regulowana płyta paleniska. Coś jak Vg u Kostrzewy pewnie. To pewnie jakas rynna. Coś co spała węgiel nie nadaje się się do spalania pelletu. Palnik będzie modulowac ok. A wymiennik? 30 kW... co tym chcesz ogrzewać. To n mocy max spali 150 kg węgla dobę. No chyba potrzebny jest parowóz do ogrzewania. Ja bym tam na eksperymenty kasy nie wydawał. Cytuj
eliks Opublikowano 7 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Palnik Uni w Defro też jest do eko i pelletu. Tak jak rodzice w grochu mają nawet zapalarke. Pellet nawet całkiem fajnie na tym idzie, ale ekonomii w tym zero. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 7 Stycznia 2020 No właśnie te ekonomie miałem na myśli. Cytuj
tymian79 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 7 Stycznia 2020 17 minut temu, Visitor1230 napisał: Nic nie piszą o palniku. Nie ma przekroju kotła. Kot w worku. Tyle ze jest regulowana płyta paleniska. Coś jak Vg u Kostrzewy pewnie. To pewnie jakas rynna. Coś co spała węgiel nie nadaje się się do spalania pelletu. Palnik będzie modulowac ok. A wymiennik? 30 kW... co tym chcesz ogrzewać. To n mocy max spali 150 kg węgla dobę. No chyba potrzebny jest parowóz do ogrzewania. Ja bym tam na eksperymenty kasy nie wydawał. W sumie masz dużo racji. Kocioł jest nowatorski. Mało podają informacji o palniku. Piec ma regulowane palenisko. Mam obecnie 25kw na groszek i jest moim zdaniem o 5kw za duży. Do mojego domu palenie groszkiem jest najbardziej efektywne ze względu na starą i mieszaną instalację. Ten piec łapie się pod lokalny projekt gdzie nie dopuszcza się węgla tylko pelet. Wiem, że kilkanaście pieców takich już funkcjonuje w kraju. Certyfikat mają na oba paliwa.. piszesz o wymienniku.. czy im nie chodzi po prostu wew. płyty (półki) z wodą? Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 7 Stycznia 2020 6 minut temu, eliks napisał: Palnik Uni w Defro też jest do eko i pelletu. Tak jak rodzice w grochu mają nawet zapalarke. Pellet nawet całkiem fajnie na tym idzie, ale ekonomii w tym zero Nie jest najgorzej. Mam to "cudo" i proby na pellecie za soba. Nigdy to nie dorowna palnikom pelletowym to pewne. Jedna z podstawowych wad to ze nie ma czyszczenia i nie zejdziesz z moca bo dymi. Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Na filmie wygląda ciekawie,ale jak to będzie się sprawować jak już zacznie działać.Cena zabójcza 12500 złotych. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2020 To co tam pokazali na filmie to system czyszczenia palnika czy zmienna geometria palnika? Cytuj
shaft7 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Wychodzi na to ze tzw 5 klasa kotłów to jakaś ściema jeżeli takie coś to ma , nie możliwe żeby na ekogroszku i pelecie trzymał parametry , tak się po prostu nie da Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2020 To z palnikiem to wyglądało jak geometria. A bardziej to mi się kojarzyło ze ściskiem stolarskim Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
bercus Opublikowano 7 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Dužo przekombinowane.Wyglada na slepy zaulek.. Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Kolega pisze o jakimś lokalnym projekcie,który dopuszcza pellet a nie węgiel. Pewnie chodzi o jakieś dotacje z urzędu gminy lub miasta. Krótko mówiąc olał bym tą dotację i kupił kocioł na ekogroszek jeśli instalacja wyklucza kocioł peletowy. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 7 Stycznia 2020 30 minut temu, shaft7 napisał: nie możliwe żeby na ekogroszku i pelecie trzymał parametry , tak się po prostu nie da To otworz certyfikat tego kotla i sam zobacz. Chyba ze Ty z tych co twierdza ze certyfikaty/laboratorium i urzadzenia pomiarowr to sciema i nie ma jak to wlasne oko i nos palacza. 1 Cytuj
tymian79 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor #15 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Tak dokaldnie. Groszek mi się sprawdza. Do peltu nie mam przekonania, nie widzę również w nim ekologi. Z drugiej strony lubię mieć alternatywe. Jak nie będę przekonany co do pieca duo to chyba pójdę w ten pelt. Tylko, żeby wybrać w tym wypadku właściwy piec to kolejny koszmar. Na pewno zdecyduje się na hybrydę z gazówka z wymiennikiem. Cytuj
eliks Opublikowano 7 Stycznia 2020 #16 Opublikowano 7 Stycznia 2020 A jaki brak ekologii widzisz w paliwie odnawialnym jakim jest pellet? Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 7 Stycznia 2020 15 minut temu, tymian79 napisał: Do peltu nie mam przekonania, nie widzę również w nim ekologi. Dobry kocioł i dobrze ustawiony spali pellet bez sadzy. W kotle jasno szaro albo wręcz biało. Komin czysty. Jasnobrązowy pył na wymienniku. Przy temp spalin na mocy max nawet poniżej 100 stopni. Przy minimalnej ilości popiołu. U mnie na miesiąc mniej niż 1 kg. Cytuj
shaft7 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) 32 minuty temu, PioBin napisał: Zachowujesz się jak handlowiec czy producent tego pieca , do peletu musi być palnik do peletu a nie do wszystkiego , to ze ten piec spali pelet to nie wątpię ale ile to ma wspólnego z racjonalnym paleniem to już inna bajka . Na takim palniku na pewno nie osiągnie sprawności nawet 60% , większość roku i tak będzie pracować z mocą 10-30 % . I tak szczerze to nie wierze w uczciwość tych całych badań piecy na V klasę czy ecodesign. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez shaft7 Błąd Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 7 Stycznia 2020 4 minuty temu, shaft7 napisał: ... nie wierze w uczciwość tych całych badań piecy na V klasę czy ecodesign. Tak myslalem. Sprawnosc dla obu paliw tam (w certyfikacie) jest podana. Wystarczy otworzyc. Zapewniam Cie ze sprzedawca nie jestem. Cytuj
eliks Opublikowano 7 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Sprawność jako tako ale o płynnej modulacji możesz zapomnieć, no i standardowy problem takich konstrukcji ,czyli zejście niżej niż 6KW oznacza już kopcenie. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Bo to trzeba z glowa kupowac. Minimalna moc kotla to jak dobrze zapamietalem 7.5kW To oznacza ze u mnie bedzie potrzebna przy... -30C. Ale sa bydynki gdzie to spelni. Tylko czy jest sens palenia tam pelletem? Cytuj
shaft7 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #22 Opublikowano 7 Stycznia 2020 6 kw to ja będę potrzebował przy minus 10 a tak to od 1 do 4 kw przez resztę roku , i chciałbym zobaczy jak ten piec pracuje przy takim zapotrzebowaniu , a całe te badania to pic na wodę . Robione są w laboratoryjnych warunkach na określonym paliwie. Do peletu jakiś palnik kipi czy pelas a do ekogroszku sv200 lub pancerpol Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Kolego @shaft7 ten kociol nie jest dla Ciebie ani dla mnie, po prostu. Ja tylko nie neguje (a popieram) nowatorskie/innowacyjne pomysly (mam na mysli w tym kotle zmienna geometrie). Moze to jest jakis pomysl na przyszlosc. A moze wystarczyloby zmieniac/przesuwac strefe nadmuchu aby efekt byl lepszy/podobny. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 7 Stycznia 2020 #24 Opublikowano 7 Stycznia 2020 47 minut temu, shaft7 napisał: Do peletu jakiś palnik kipi czy pelas a do ekogroszku sv200 lub pancerpol Sv200 ekogroszkowy bardzo poprawnie spala pellet w sensie emisjii. Ten palnik budową przypomina rurowe palniki pelletowe Jest po badaniach już także jego odmiana pelletowa. Z zapalarką, separacją paliwa, sterownikiem z opracowanym softem, modułem internetowym w komplecie tej elektroniki jest jeszcze czujnik tlenku węgla. Do pelletu wymienione zostało dolne palenisko, jest z mniejszymi otworami inaczej rozmieszczonymi. Cytuj
shaft7 Opublikowano 7 Stycznia 2020 #25 Opublikowano 7 Stycznia 2020 54 minuty temu, Pieklorz napisał: Sv200 ekogroszkowy bardzo poprawnie spala pellet w sensie emisjii. Ten palnik budową przypomina rurowe palniki pelletowe Jest po badaniach już także jego odmiana pelletowa. Z zapalarką, separacją paliwa, sterownikiem z opracowanym softem, modułem internetowym w komplecie tej elektroniki jest jeszcze czujnik tlenku węgla. Do pelletu wymienione zostało dolne palenisko, jest z mniejszymi otworami inaczej rozmieszczonymi. A co z czyszczeniem palnika ? Nie zasyfia się ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi