sambor Opublikowano 3 Stycznia 2020 #26 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Gdyby był zapis jednoznaczny np zabrania się, lub nakazuje to tu nie ma przebacz - trzeba i po sprawie a tak to na dwoje babka wróżyła, tym bardziej że w atestach z badań nie wszyscy mają wpisane tą pracę z buforem. Ustawodawca zna słowo "zabrania się" gdyż zabronił rusztu awaryjnego, a przy kotle i zbiorniku akumulacyjnym tego słowa nie użył.
emigrant Opublikowano 3 Stycznia 2020 #27 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Coś tu jest nie tak. RM jest aktem prawnym do którego należy się zastosować. Tu nie może być jakiś wątpliwości i dwuznaczności. Za to normy nie stanowią prawa w Polsce i można je stosować dobrowolnie. Są tylko zaleceniem. To nie do końca. Bo jak w Rozporządzeniu Ministra jest odniesienie do jakieś normy to też należy do niej się zastosować.
PioBin Opublikowano 3 Stycznia 2020 #28 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Dlatego napisalem, ze nie jestesmy kompetentni do interpretacji prawniczej tego okreslenia. Swoje pewnie przezyles (ja tez) dlatego ja nie jestem tak pewny, szczegolnie jesli sprawa zajmie sie sąd/prawnik... :) A jak koledzy zinterpretuja zapis "Powinny odpowiadac PN...." to trzeba czy mozna wedlug widzi misie?
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2020 #29 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Wiem jedno że coś co nie jest jednoznacznie zakazane nie jest zabronione.
jurkus7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Autor #30 Opublikowano 3 Stycznia 2020 7 godzin temu, Animus napisał: Kocioł do pracy wyłącznie z zasobnikiem ciepła! Cała instalacja jest nadal nieprawidłowa, Na fakturze jednak mam kocioł MPM DS 12-14KW nie wydaje mi się iż jest to ten sam kocioł gdyż kupiłem go na początku 2017 r. i wtedy nie był opisywany jako MPM DS14KW A tak w ogóle to panowie nie wiem po co taka dyskusja rozpędziła się pytałem się tylko o podłączenie naczynia wyrównawczego.
hajtaler428 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #31 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Źle jest tylko odpowietrzenie - ma być wyprowadzone na wolny wylot a nie do przelewu
Animus Opublikowano 3 Stycznia 2020 #32 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Rura odpowietrzająca może być nawet wspawana w naczynko. Może ta informacja obniży troszkę montaż twojego naczynka: NW trzeba zamontować co najmniej 30cm nad najwyższym punktem przepływu wody w instalacji, pompa na zasilaniu.
Animus Opublikowano 3 Stycznia 2020 #33 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Tak się zastanawiam, to mała instalacja więc mógłbyś zrezygnować z prowadzenia aż z kotłowni rury bezpieczeństwa. Mógłbyś w ten sposób zaoszczędzić na materiale i dać pożądany przekrój rury wzbiorczej, to średnica minimalna 25mm ale mierzona wewnątrz rury.
jurkus7 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor #34 Opublikowano 4 Stycznia 2020 23 godziny temu, Animus napisał: Rura odpowietrzająca może być nawet wspawana w naczynko. Może ta informacja obniży troszkę montaż twojego naczynka: NW trzeba zamontować co najmniej 30cm nad najwyższym punktem przepływu wody w instalacji, pompa na zasilaniu. Hmm no też nad tym dumałem... Co do wysokości 30cm na razie jakoś działa ten najwyżej położony grzejnik grzeje założyłem tylko odpowietrznik automatyczny higroskopijny i jest OK 22 godziny temu, Animus napisał: Tak się zastanawiam, to mała instalacja więc mógłbyś zrezygnować z prowadzenia aż z kotłowni rury bezpieczeństwa. Mógłbyś w ten sposób zaoszczędzić na materiale i dać pożądany przekrój rury wzbiorczej, to średnica minimalna 25mm ale mierzona wewnątrz rury. Właśnie jest aktualnie fi 20mm, mówisz że będzie za mała średnica?
hajtaler428 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #35 Opublikowano 4 Stycznia 2020 25 mm średnica wewnętrzna to minimum. Możesz poprowadzić wspólną rurę bezpieczeństwa i wzrosną do naczynia- przepisy na to zezwalają a będzie taniej
jurkus7 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor #36 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Hmm rozumiem czyli bez wymiany rury się nie obejdzie :/
hajtaler428 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #37 Opublikowano 4 Stycznia 2020 No niestety. I PEX też odpada - stal albo miedź
jurkus7 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #38 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Myślałem właśnie o miedzi jak już ale raczej by trzeba było z kręgu pociągnąć bez złączek żeby w razie "W" nie rozlutowało połączeń , dobrze myślę ?
Gość Digitrax Opublikowano 5 Stycznia 2020 #39 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Aby rury się "rozlutowały" musiałyby osiągnąć temperaturę 231,9 °C ponieważ taka jest temperatura topnienia cyny. W warunkach domowych gotując w kotle taka temperatura w układzie otwartym jest niemożliwa do osiągnięcia.
Animus Opublikowano 5 Stycznia 2020 #40 Opublikowano 5 Stycznia 2020 3 godziny temu, jurkus7 napisał: Myślałem właśnie o miedzi jak już ale raczej by trzeba było z kręgu pociągnąć bez złączek żeby w razie "W" nie rozlutowało połączeń , dobrze myślę ? Gdyby jakimś cudem miało rozlutować lub rozerwać połączenie, to bezpieczniej dla Ciebie.
jurkus7 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #41 Opublikowano 5 Stycznia 2020 10 godzin temu, Digitrax napisał: Aby rury się "rozlutowały" musiałyby osiągnąć temperaturę 231,9 °C ponieważ taka jest temperatura topnienia cyny. N ok wiadomo temperatura topnienia cyny jest jaka jest lecz gdy cyna osiągnie temperaturę np 100 st C kontra zanieczyszczenia wżery itd lut staje się nieco bardziej wrażliwy na warunki panujące. Ale spoko faktycznie rozlutować jako tako nie ma szans.
Stempos1980 Opublikowano 23 Lutego 2020 #42 Opublikowano 23 Lutego 2020 Koledzy podepnę się po kolegi temat czy rura doprowadzająca do naczynia wybiorczego musi być bezwzględnym pionie?czy może mieć załamania?
hajtaler428 Opublikowano 23 Lutego 2020 #43 Opublikowano 23 Lutego 2020 Nie musi ale warto stosować jak najmniej załamań, od kotła do pierwszego załamania poprowadzić możliwie najdłuższy odcinek, a zamiast kolan stosować łuki/kolana 45st. Jeżeli zastosujesz kolana 90st to poziome odcinki że spadkiem w stronę kotła
Thallia Opublikowano 26 Lutego 2020 #44 Opublikowano 26 Lutego 2020 Witam. Także się podepnę do tematu. Proszę o pomoc w ustaleniu co za naczynie i po co zostało zamontowane w tym miejscu układu? Chodzi o niebieskie naczynie widoczne na zdjęciu - wydawało mi się że jest to naczynie wzbiorcze, ale po przeczytaniu kilku tematów mam wątpliwość. Dalej - kilka metrów od tego naczynia zamontowany jest piec gazowy z zasobnikiem wody oraz instalacja kominka z płaszczem wodnym.
jurkus7 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor #45 Opublikowano 26 Lutego 2020 Wydaje mi się że jest to naczynie przeponowe jeżeli dalej piszesz ze idzie do kotła gazowego i kominka.
Thallia Opublikowano 26 Lutego 2020 #46 Opublikowano 26 Lutego 2020 Ale z tego co czytałam takie naczynia montuje się na powrocie. A tu na 100% przepływa tylko zimną woda.
hajtaler428 Opublikowano 26 Lutego 2020 #47 Opublikowano 26 Lutego 2020 Montuje się na zasilaniu zasobnika zimną wodą - jest poprawnie(o ile nie ma na rurze na prawo od niego żadnego zaworu do samego zasobnika). Powinien być jeszcze zawór bezpieczeństwa.
Thallia Opublikowano 27 Lutego 2020 #48 Opublikowano 27 Lutego 2020 To mnie trochę uspokoiło. To w takim razie czy w takiej instalacji powinno być jeszcze drugie naczynie wzbiorcze na powrocie?
MikiQ Opublikowano 27 Lutego 2020 #49 Opublikowano 27 Lutego 2020 A w kotle nie ma?Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.