Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomocy, kocioł nie osiąga zadanej temperatury

Kongi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój piec nie dobija do zadanej temperatury. Myślę że to przez zimny powrót który ma do 45 stopni. Hydraulik dostawił pompę na powrocie , ale za bardzo nic to nie dało. Piec ogrzewa 150 m podłogowki i 4 grzejniki w piwnicy. Na zasilaniu zamontowany jest zawór 3d z siłownikiem , który i tak muszę ręcznie ustawiać na 2 maks 3 bo inaczej powrót ma 30stopni. Załączam zdjęcia ,proszę pomóżcie bo hydraulik wymiękł !

IMG_20190120_134135.jpg

IMG_20191209_183240.jpg

IMG_20191209_183257.jpg

Opublikowano

Jaki to kocioł?,

Jaka jest jego moc?

Jakie paliwo?

Jakie teoretyczne zapotrzebowanie budynku na ciepło?

Jaka średnica i wysokość komina

Pracuje całą dobę?

Opublikowano

No parę baboli jest. Nr 1 to ta pompa co niby ma być na powrocie a jest na podmieszaniu zaworu 3d - powinna być na tym króćcu zaślepionym zaraz za filtrem i tłoczyć do powrotu kotła.

Zawory 3d powinny być podłączone rownolegle a nie szeregowo

Na podłogówkę jak 2 pompy to 2 zawory 3d a nie 2 pompy do 1 zaworu. To Takie najbardziej poważne sprawy

Opublikowano

1. Rozrysuj prosze ta instalacje i kierunki przeplywu na zdjeciach niedokladnie widac

2. Silownik 3 d - jaka wlasciwie ma role, ma chronic powrot ??? Czy regulowac temperature na instalacje

Jakie masz ustawienia temperature i moc w sterowniku

Na zdjeciu nr 2 jest zawir termostatyczny zrob jego dokladbe zdjecie jest na prawo od 3 d,

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Siłownik 3D jest do ochrony powrotu - z tym że jest na zasilaniu a pompa tłoczy do powrotu. Zasadniczo mogłoby tak być, chociaż wolałbym pompę powrotu dać jako przewałową za kotłem a ten 3D z siłownikiem dać przed jedną z pomp podłogówki, żeby było tak jak wcześniej napisał @hajtaler428  Zastanawia mnie, co to za rura pomiedzy mieszaczami 3D idąca w dół. Zawory zwrotne na powrotach podłogówki sa w złych miejscach. 

Cos w ten deseń:

schemat_sprawdzony_skuteczny.jpg.fed45c62c458596fe6ecc1b3e1064246.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, gmaj22 napisał:

Siłownik 3D jest do ochrony powrotu - z tym że jest na zasilaniu a pompa tłoczy do powrotu

chyba nie -  on jest chyba zamontowany w konfiguracji litery T czyli w dół jest podmieszanie na którym to jest ta pompa co miała być do ochrony powrotu(dołożona) a po prawo jest wyjście na grzejniki - dalej pod siwą izolacją jest czujnik temp za zaworem i i pompa która zaciąga z zaworu 3d ta najniżej na zdjęciu.W tej opcji jest totalny bajzel - pompy do zaworu z siłownikiem się przeciągają. Tak to widzę chyba że złudzenie jakieś na zdjęciu i źle odczytuję...

Opublikowano

1723023710_3ddopowrotu.png.b004aebe3632903b732819b0ab494f3f.png

To rzadko spotykana choć prawidłowa konfiguracja do ochrony powrotu. Tu działa jako rozdzielający. Może dlatego w ten sposób, bo nie ma zasilania CWU przed nim?

Opublikowano

Zawór 3d miał chyba chronić powrót, ale tego nie robi. Temperaturę mam ustawioną na 60 s. Piec dobija maks do 55 , pompki załaczaja się przy 45.

IMG_20190122_175229.jpg

IMG_20191230_213741.jpg

IMG_20191209_183240.jpg

Opublikowano

Zasilanie cwu juz przerobione i wzięte sprzed zaworem 3d. Z tym że nie mieszkam jeszcze tam i cwu mi narazie nie jest potrzebne . Także nie ma boilera 

Opublikowano

Jak dodałeś szkic, to nic dziwnego że nie dogrzewa powrotu, skoro pompa pod 3D zbiera cały powrót podłogówki.

Tam jest niezła "kaszana" - widać, że koncepcje mnożyły się jak króliki.

Skoro nie masz sprzęgła, to zrób tak, jak na tym "kolorowym" szkicu i będzie dobrze. Tylko na zasilaniu kotła daj grubszy "kolektor" i od niego wszystkie pompy.

Opublikowano
11 minut temu, gmaj22 napisał:

To rzadko spotykana choć prawidłowa konfiguracja do ochrony powrotu

to nieprawidłowy montaż - pompa nie może być podłączona do wyjść z zakresu ruchu zwieradła - jak zawór się otworzy na max to jak zaciągnie pompa?

Taki montaż jest dopuszczalny

3dr.jpg

No i bezpośrednio pompa tłocząca w zawór (na zasilaniu)

Opublikowano

Jaka jest pozycja zaworu 3d

Jaka jest temperatura na tym zaw. Termostatycznym

Wydaje mi sie ze powinienes ustawic temp. Na 65

Zawor 3d na srodek tj. Polowa wody na instalacje polowa wody na powrot

W ten sposob wydaje mi sie logiczne

Uwzgledniajac uwagi kolegow

Woda na instalacje 1/3

Woda na powrot 2/3

Opublikowano
5 minut temu, hajtaler428 napisał:

to nieprawidłowy montaż - pompa nie może być podłączona do wyjść z zakresu ruchu zwieradła - jak zawór się otworzy na max to jak zaciągnie pompa?

Taki montaż jest dopuszczalny

3dr.jpg

No i bezpośrednio pompa tłocząca w zawór (na zasilaniu)

Tak rzeczywiście w złym miejscu dałem pompę - powinno być tak jak wyżej. Dzięki za czujność :)

Opublikowano

O to chodzi właśnie ze jak ustawiam 65 s na kotle to i tak dobije tylko do 55 . A jak nie było pompy na powrocie było tylko gorzej. Zastanawiam się hak to przerobić. Może na zawór 4d ?

Opublikowano

Jaki sterownik masz sterownik i co w nim ustawione

Opublikowano

przerób wg schematu z postu #7. Pomijając CWU oczywiście. 

Opublikowano

Czyli co przenieść pompke bliżej kotła? I zobaczyć co będzie? Czy na zaś przed zawór 3d.?

Sterownik ht tronic 522 . Pauza 60 obroty dmuchawy 3 , tem zadana 60. Pompka za zaworem podłączona pod pompe pieca, załącza się po załączeniu pomp co.

Opublikowano

Sprawdz w menu
"Nastawe CO max ?"

Steona 14 instrukcji

Moze dlatego tylko 55 wyciaga

Opublikowano

Czyli szulamy dalej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.